Vervangende fronten voor Ikea Metod | Houtmerk

Metod is een betaalbare serie kasten van Ikea en basis voor keukens of kookeilanden. Omdat met Metod veel individuele opstellingen te maken zijn komt u het systeem ook tegen in garderobe, inloopkast, kantoor of woonkamer.

De extra series fronten die Houtmerk aanbiedt maakt het kastprogramma nog universeler. Met langere of bredere fronten is iedere centimeter praktisch te benutten. Metod is een keukenprogramma waar alles mee kan, het past overal.

Klaar om uw standaard keukencorpus zo persoonlijk mogelijk te maken?

Het ontwerpen van Ikea keukens is laagdrempelig, de mogelijkheden eindeloos. Houtmerk zorgt voor extra keuze in materialen, bijpassende open kasten en langere of bredere deurtjes. Alles uitgevoerd in luxe materialen die perfect aansluiten op uw woning.

We maken houtsoorten donkerder, lichter of voorzien ze van patronen. Combineer onze massief eiken fronten met stoer hardsteen, smetteloos wit Hi-macs, matzwart Arpa Fenix of juist warme grijstinten.

De combinatie van een massaproduct met dito prijsstelling maakt onze handgemaakte kastdeuren toegankelijk én gemakkelijk te monteren. Metod is een langlopend keukenconcept. De basis van Ikea is extreem duurzaam, de onderdelen zijn lang leverbaar en de kwaliteit van de onderdelen is vergelijkbaar met andere fabrikanten. Met massief houten fronten investeert u in een keuken met een lange levensduur. Elk onderdeel is met de hand verlijmd, afgewerkt, geolied en verpakt.

Zwart-witte keuken met massief houten design tafel

Inspirerende projecten

Met onze adviseurs spreekt u de materialen en uw ontwerp door. We zoeken samen oplossingen voor de onderdelen waar u niet uit komt. Voor een compleet ontwerp kunt u ook een afspraak maken met een keukenarchitect voor interieuradvies >

Lade monteren in massief houten kast

Zorgeloos gemonteerd

Door de slimme doe-het-zelf formule van Ikea Metod kan de ervaren klusser veel zelf. In de showroom bepalen we wat u zelf kunt en wat de knelpunten zijn. Maar voor het plaatsen van complete keukens kunt u ook rekenen op ons netwerk van vakmensen. 

Zwarte keuken met Arpa Fenix keukenfronten

Showroom vol voorbeelden

Keukens, inloopkasten of badkamers, met Ikea Metod als basis en luxe materialen als toevoeging. Onze adviseurs werken dagelijks met de collectie van Ikea. In de showroom is alle ruimte voor het bespreken van uw ontwerp. Maak nu een afspraak > 

Hoge massief houten kasten perfect op maat

Garderobe of werkkamer

Opbergruimte genoeg, in de kamerhoge kasten van vloer tot plafond. We gebruiken Metod ook voor de werkkamer, slaapkamer of garderobe. Maak het compleet met een werkplek in nis of gestucte kastombouw. Meer kastcombinaties > 

Maatwerk kastenwand massief hout met doorlopende zitbank op eettafel hoogte

Kastenwand in de woonkamer

Onze interieurarchitecten bedenken de mooiste kast-combinaties met plaatstaal, open vakken en contrasten in hout en Arpa Fenix. We variëren met hoog en laag, lades of deuren en zelfs delen als zitbank of haardmeubel. Bekijk meer kast voorbeelden > 

Houten keukenfronten met ingefreesd groeven patroon

Open vak of profilering

Maak spannende vlakverdelingen door open, dicht, glad en reliëf te combineren. We maken speciaal voor u stalen vakken en houten kasten die naadloos worden opgenomen in de woonkamer of keukenopstelling. Voor extra advies plant u een gesprek met onze ontwerpers >

Massief eiken keukenfronten, keukendeurtjes en ladefronten op maat
Zwarte keuken met zwart gebeitste eiken keukenfrontjes
Houten frontjes en natuursteen in de keuken

IKEA KEUKENPLANNER

Offerte aanvragen

Bekijk voorbeeld video
Matzwarte kastdeurtjes met massief houten open vakken

Aanvullingen op de keuken

Tijdens de ontwerpfase kunnen praktische of esthetische concepten ontstaan. Planken in een nis, wandplanken met blinde bevestiging of open vakken in natuursteen, gecoat staal of massief hout. 

Slimme opbergers maken van een hoek of nis een echte ruimtewinner. De standaard kastmaten laten soms interessante ruimtes over. De ontwerpers van Houtmerk denken graag met u mee in maatwerk onderdelen voor uw keuken.

Binnenwerk keuken installeren

Simpel aanbrengen of vervangen

Doordat wij gebruik maken van dezelfde tekeningen en codes in onze CNC-gestuurde productie zijn de boringen exact hetzelfde zoals de huidige serie Metod-fronten en panelen. De scharnieren en lades zijn in 4 richtingen af te stellen om afwijkingen op te vangen.

Bij het waterpas plaatsen van de keuken is de haaksheid van de kast gegarandeerd en is voor de fronten en deuren geen extra aanpassing nodig. Uiteraard is er ook complete montage op aanvraag.

Witte keuken met massief houten kastenwand

Kwaliteit Ikea Keukens

Met de komst van Ikea Metod is de kwaliteit van de kasten enorm verbeterd. Meer dan ooit mag u het ontwerp, uiterlijk en functionaliteit helemaal zelf samenstellen. Door grootschalig inkopen en produceren weet Ikea de prijs te drukken, zonder in te leveren op kwaliteit van de gebruikte grondstoffen. 

Hang en sluitwerk is van topmerk Blum. Oerdegelijk, dus op Ikea keukens is de garantie maar liefst 25 jaar. Om u te overtuigen van de kwaliteit hebben wij een praktische opstelling  in onze showroom geplaatst. 

Randgebonden komgrepen in massief houten keukenfronten

Links- of rechtsdraaiend?

De keukenkasten van Ikea zijn zo gedetailleerd dat een draairichting niet relevant is. U draait simpelweg het front om zodat de scharnieren aan de gewenste zijde van de kast uitkomen.

Bij massief hout is dit anders: Door komgrepen of greeplijsten te kiezen wordt de draairichting wel van belang. De kastfronten worden op basis van uw kitchenplanner ontwerp in links- of rechtsdraaiende variant geleverd.

RVS grepen in massief eiken keukendeurtjes

Komgreep of houten greeplijst

Kies voor een komgreep of doorlopende greep over de gehele breedte. Ingefreesd uit massief hout, één geheel met het front. De kleur van het hout loopt door in de greep.

Terugliggende handgrepen of geïntegreerde handvatten maken een front eigenlijk greeploos. Voor volledig greeploos kiest u een push-open druksysteem. 

Houten keukenfronten met doorlopende greeplijst

Nerfrichting van de fronten

Standaard produceren wij alle fronten met een opgaande nerf. Hierdoor lopen de keukenfronten mooi door in de breedte. Een doorlopende horizontale nerf is tegen meerprijs mogelijk, als de keuken niet langer is dan onze panelen. Fronten worden standaard zo efficiënt mogelijk uit de basispanelen gefreesd.

Groot voordeel is dat zijpanelen rustig doorlopen in de fronten. Hoge deuren worden altijd met verticale nerf geleverd. In overleg is maatwerk natuurlijk prima mogelijk. 

Profielen tegen kromtrekken in panelen en keukenfronten

Werken van het hout in fronten

Hout is een natuurlijk materiaal. Ons hout wordt kunstmatig gedroogd tot een evenwichtig vochtpercentage en drielaags verlijmd voor extra stabiliteit. Toch kan een front bij hitte, vocht en temperatuurschommelingen wat gaan werken. In veel gevallen volstaat het opnieuw afstellen van uw fronten.

In uitzonderlijke gevallen is het een karakteristiek van het paneel. Fronten worden daarom standaard voorzien van extra profielen. 

Fronten die onacceptabel vervormen zullen wij vervangen of aanpassen zonder bijkomende kosten. In verband met kleurverschillen heeft aanpassen met profielen doorgaans onze voorkeur. 

Massief hout licht schuren

Afwerking houten fronten

Keukenfronten zijn van massief hout, waarbij we aansluiten op de houtsoorten en beproefde afwerkingen van badmeubels en keukenbladen. Veel klanten kiezen voor een hardwaxolie. Geolied hout is eenvoudig te voeden, onderhouden of met licht schuren te renoveren. Extra wit pigment zorgt voor een lichte, haast onbehandelde uitstraling. Subtieler dan whitewash, perfect voor Scandinavische interieurs. 

Klassieke houtsoorten zoals kersen of noten vragen om heldere, transparante olie. Deze verdiept de kleuren van het hout en past goed bij luxe interieurs. Liever compleet onderhoudsarm? Kies voor matte lak van Skylt.    

Diverse houtsoorten mogelijk bij onze 3-laags gelijmde keukenfronten

3-laags verlijmd, stabiel hout

Er is veel aanbod in eiken meubelfronten, maar experts werken uitsluitend met 3-laags verlijmd massief hout. Door kruislings te verlijmen ontstaan stabiele houten panelen, ofwel: Triple Massief.

De kernlaag heeft de dikte van de voorste en achterste laag samen. Uiteraard loopt de nerf aan de binnen en buitenzijde van het paneel hetzelfde. De middenkern is een slag gedraaid. Het resultaat is een zeer stabiel paneel, zelfs als het maar op enkele plaatsen bevestigt wordt. Extra profielen zijn doorgaans niet nodig. De massief houten fronten zijn door- en door, dus kunnen indien nodig in het werk eventueel nog worden afgekort of opgedeeld.

Rustiek eiken pas-stukken, kastfronten of keukendeurtjes

Maatwerk passtrook of paneel

Vaak zijn frontpanelen direct te bestellen, zonder extra aanpassingen. Maar soms heeft u een maatwerk oplossing in gedachten. Ook dan kijken we graag met u mee naar uw project. Hoekstukken, passtroken, plinten en wangen kunnen we prima produceren in de uitgebreide werkplaats van Houtmerk.

Wij volgen het Ikea-assortiment met decor- en kroonlijsten, bedekkingspanelen, afdeklijsten en passtukken op de voet. Zelf aanpassen? De massief houten fronten zijn door- en door, dus kunnen indien nodig in het werk nog worden afgekort of opgedeeld.

Massief houten plinten op maat

Plinten van massief hout

Het is mogelijk om massief houten plintstroken te kiezen die perfect passen bij het materiaal van uw maatwerk fronten. Of juist een mooi contrast zijn zijn op de ultramatte fronten van Arpa Fenix. 

De afwerking is precies hetzelfde als uw keukenfronten of zijpanelen. De meest voorkomende lengtes zijn standaard verkrijgbaar. Aangepaste hoogtes of lengtes produceren we op aanvraag. 

We kunnen fronten verlengen tot aan het plafond of over de plint heen laten vallen. Zo loopt de kast van vloer tot plafond.

 

Hout opslag voor massief houten design meubels op maat

Levering maatwerk fronten Ikea

Met zoveel keuze in afwerking en afmeting is het niet mogelijk eindproducten op voorraad te houden. De afwerking en greep van uw keuze worden pas aangebracht nadat u een keuze heeft gemaakt.

Gelukkig produceren we grootschalig, hebben we onze eigen voorraad grondstoffen én bundelen we met vergelijkbare orders.

Doorgaans is uw bestelling al compleet na 6 weken en wordt deze gratis aan huis geleverd.

Houten front voor ikea vaatwasser

Fronthoogte vaatwasser Ikea

Metod kasten hebben hoge rompen, lage plinten en extra kastdiepte. Hoewel Ikea met prima vaatwassers werkt (Whirlpool en Electrolux onder private label) kunt u ook uw eigen vaatwasser toepassen. Voor type RENODLAD, HYGIENISK, MEDELSTOR, RENGORA, LAGAN, SKINANDE en DISKAD zijn standaard fronten beschikbaar in de webshop.

Controleer of uw vaatwasser geschikt is voor fronthoogte 80cm en de gekozen plinthoogte. Pas eventueel een speciaal sleepscharnier toe of koppel ladefronten met strip VÅGLIG zodat greeplijsten doorlopen in het design van de keuken

Zachtsluitende lades met houten frontjes

Open en sluiten zonder greep

Alle maatwerk fronten zijn te voorzien van een greep die doorloopt over hele front, zoals in serie NODSTA van Ikea. Dit geïntegreerde handvat is ingefreesd, waardoor greep en front een geheel blijven. De structuur van het hout loopt door in het terugliggende deel dat dient als handvat.

Omdat een extra handgreep niet nodig is noemen we dit ook wel greeploos. Een push-open druksysteem maakt grepen echt overbodig. Een keuken zonder opbouw grepen is rustiger.

De greeplijst is eigenlijk een komgreep maar dan over de volledige breedte van het front. Smallere grepen zijn ook mogelijk, optioneel met een achterplaatje in gelakt metaal, messing, rvs of houten achterplaatje. De komgreep plaatsen we vrij op het front of juist aan de rand. 

Betonlook werkblad of keukenblad op maat

Fronten vervangen

Bij de voordeligste prijsgroep van Ikea, HÄGGEBY en TINGSRYD, krijgt u de fronten bijna voor niets meegeleverd. Maar het is niet nodig deze fronten daadwerkelijk af te nemen. U heeft feitelijk alleen de lades en scharnieren nodig. Natuurlijk is het mogelijk om van bestaande Metod-keukens het front te vervangen. U kunt ook zonder problemen bij Ikea de keukenmeubelen afnemen zonder panelen voor deuren en lades. De nieuwe keuken bestelt u zonder de standaard fronten van Ikea.

U hoeft geen boringen over te nemen of bestaande fronten als voorbeeld te gebruiken: Onze boringen zijn namelijk volgens dezelfde standaard als Ikea geproduceerd, zelfs als u kasten opstapelt tot grotere composities. U vervangt de gefineerde en gelamineerde panelen in een handomdraai voor massief eiken of noten panelen van hoge kwaliteit.

Houten fronten met Hi-macs werkblad of aanrechtblad

Massief houten fronten op Ikea

De boringen en frezingen zijn al aangebracht met computer-gestuurde precisie (CNC-gefreesd). Ook bij het stapelen van kasten tot hogere kasten zorgen we ervoor dat de boringen precies kloppen.  Alle fronten zijn montageklaar afgewerkt in houtsoort naar keuze.

Behalve de fronten kunnen wij ook de kasten en montage aanbieden. Zorg voor de juiste aansluitingen en dat alle apparaten vooraf bekend en in huis zijn.

Ikea, een zelfstandig merk

Ons team bestaat uit oud-medewerkers van Ikea en meubelmakers met veel ervaring in de keukenbranche. Ikea heeft echter geen invloed of belang bij de productie van onze maatwerk meubelfronten. Houtmerk is een geregistreerd merk. Het gebruik van de merknaam en productnamen zoals gevoerd door Ikea is informatief. Houtmerk verkoopt geen IKEA-producten. Wij leveren onderdelen die uitwisselbaar zijn met IKEA-onderdelen. De voorwaarden van IKEA veranderen regelmatig. Controleer de Algemene Voorwaarden van uw keukenleverancier op bijzondere (garantie)bepalingen bij het aanpassen van uw keuken

Rustieke eiken fronten en panelen voor keuken en kookeiland

Van Faktum naar Metod

Vanaf 2 juni 2014 zijn alle showroom-opstellingen bij Ikea vervangen door de opvolger van Faktum, het Metod systeem. De plinten zijn lager, de kasten iets dieper en montage is eenvoudig door het gebruik van een rails op de wand. Ook is de kwaliteit van plintpoten verbeterd. Met een extra toeslag voor instel- en tekenkosten produceren wij fronten voor Faktum. Veel onderdelen van Faktum waren nog tot en met 2016 leverbaar. Daarna zal het aanbod kleiner worden. Faktum heeft 22 jaar lang dienst gedaan. Inmiddels is de helft van alle keukens in Nederland een Ikea-keuken. Het veld ”opmerkingen” is pas compleet na opgave van de houtsoort, afwerking en uw eigen contactgegevens, met name uw emailadres. 

Afmeting van de fronten

De standaard fronten van Ikea zijn 16mm dik. De kasten lopen op in breedte van 20-40-60-80cm, oneven kastmaten behoren niet tot het programma. De hoogte loopt op van 40-60-80-100-120-140-180-200cm. Hogere kasten worden gemaakt met een opzetkast.

Houtmerk fronten voor Ikea Metod zijn 20mm. dik. De massief houten panelen zijn kruislings verlijmd, 2 toplagen van 5mm en 1 middenkern van 10mm. De dikkere fronten hebben alleen gevolgen voor de detaillering van de hoekkast. Hier hoeft u zelf geen rekening mee te houden. Keukenfronten zijn rondom iets kleiner dan de kastmaat. Hierdoor lopen de lades en deuren vrij van elkaar en is er beperkt ruimte om de fronten af te stellen.

Bijzonder is de optie om fronten langer te maken, deuren samen te voegen en passtukken boven of onder de oven te vermijden. Zo onttrekt u de plint bij hoge kasten aan het zicht, kunt u kasten opstapelen tot de gewenste hoogte en heeft een eiland altijd een rustige uitstraling. Deuren kunnen worden verwerkt als ladefronten, grepen profileren we daar waar u ze wilt. Desgewenst maken we deuren breder dan de kast, waarmee ze dienen als verticale greep.

Waarom massief eiken fronten op Ikea-keukens?

Het keukenprogramma van Ikea is enorm uitgebreid. Toch is de keuze in decors en materialen beperkt. Logisch, want Ikea beperkt zich tot grootschalig te verwerken materialen. De vaak eenvoudige plaatmaterialen worden afgewerkt met kleurlak of (melamine)foliedecors.

Op maat gemaakte fronten geven een meer ambachtelijke uitstraling. Gemakkelijk te combineren met Ikea én onze maatwerk meubels. De subtiele afwerking met matte lak of olie beschermt het authentieke materiaal. Ieder front voelt natuurlijk aan en is onderhoudsarm in dagelijks gebruik.

Prijzen van maatwerk houten fronten lopen uiteen. Massief eiken is toegankelijk geprijsd en veel gekozen als houten fronten op uw Ikea-keuken. Berken is de meest voordelige variant, Amerikaans noten ons meest kostbare materiaal. Extra grote maten, diepere zijpanelen of verlengde fronten geven een toeslag op de basisprijs. De basisprijzen van de verschillende houtsoorten zijn direct te raadplegen in de webshop.