Dagelijks gebruik van massief hout

Massief houten werkbladen, panelen, tafels, kastdeuren of badmeubels blijven langer mooi met een zorgvuldige installatie en goed onderhoud. Met onze tips blijft uw houten meubel langer in topconditie. Geoliede oppervlakken kunnen opnieuw worden behandeld, mat gelakte oppervlakken zijn onderhoudsarm. Zorg dat het hout op natuurlijk wijze kan werken als u de fronten, bladen of meubels monteert. 

Massief houten keukenbladen met uitsparing voor kookplaat of spoelbak

Geoliede producten

Houtmerk werkt met Monocoat en Hardwaxolie. Monocoat hoeft doorgaans niet extra behandeld te worden, hooguit bij krasjes, kringen of vlekken. Een behandeling met Hardwaxolie wordt duurzamer bij herhaling. In het algemeen geldt dat de eerste 2-4 weken de toplaag ontzien moet worden, de olie is nog niet op eindsterkte.


Een paar druppels water op het meubel sprenkelen geven een goede indruk van de aanwezige bescherming. Uw werkblad is nog voldoende verzadigd als de druppels op het hout blijven liggen zoals op een in de wax gezette auto. Als water door het hout wordt geabsorbeerd is een nieuwe behandeling vereist. Kops hout of ingefreesde grepen verdienen extra onderhoud. Donkere afwerkingen op lichte houtsoorten behoeven soms nabehandeling om schades en gebruikssporen weer terug te brengen in de originele kleur.

De gebruiksaanwijzing van onze onderhoudsproducten geeft stap voor stap aan hoe het werkblad zijn kleur of bescherming weer terug krijgt. Werk met een roller in de lengte of nerfrichting van het oppervlak. Neem een pluisvrije doek en begin direct met uitwrijven na het aanbrengen van de (kleur)olie. Sommige lamellen nemen sneller olie op, verdeel de olie naar deze lamellen. Wrijf daarna het blad stofdroog met een volgende schone doek. Het is beter uw werkblad te ontzien in de 24 uur na deze behandeling. 

Massief houten badmeubel met zwevende wandplank in de badkamer

Gelakte producten

Onze mat gelakte producten zijn in de productie aan de zichtzijde behandeld. Gelakte bladen hebben geen speciaal onderhoud nodig. Een goed uitgewrongen doek in water met milde zeep-oplossing volstaat. De matte lak is op basis van polyurethaan en bijzonder slijtvast. De lak is ook geschikt voor vloeren en dus goed bestand tegen zeer intensief gebruik, zoals schuiven en belopen.


Hoewel lak vergeleken met olie beter bestand is tegen vocht kunt u bij langdurig opliggend water of vloeistof vlekken en kringen verwachten. Vooral vocht wat niet kan verdampen, doordat het is afgedekt of opgesloten, zal uiteindelijk de lak aantasten. Let dus op met natte doeken, kopjes, vazen of afwas. Schuurmiddelen, ruwe sponsjes of schoonmaakapparatuur zijn niet toegestaan. Ook agressieve schoonmaakmiddelen zijn niet geschikt voor het verwijderen van vlekken. Let op met hete voorwerpen en hittebronnen.


De lak is zonder speciale voorzieningen ook goed zelf aan te brengen. Doordat de watergedragen lak mat opdroogt ziet u geen banen of aanzetten van kwast en roller. Door de laatste laag nog even te polijsten met een fijn schuurpapiertje is eventueel ingesloten stof nog weg te halen.  

Maatwerk design tafel controleren voor transport

Eerste gebruik houten meubels

Voordat u het product uit de verpakking haalt controleert u goed de verpakking. Soms is er schade door transport of is er iets mis met de verpakking zodat bij uitpakken het werkblad of meubel alsnog kan beschadigen. Neem contact met onze klantenservice op mocht u in deze fase of bij het uitpakken iets zien dat niet klopt. Het is goed om direct foto’s te maken voor een snelle afhandeling van tekortkomingen. De werkbladen en designmeubels worden goed verpakt, voorzien van stootranden en de beste folie. Toch blijft het belangrijk de levering te controleren.

Monteren van profielen tegen kromtrekken massief hout

Montage massief houten bladen

Een werkblad dat op een basis van onderkasten, beugels of een frame wordt gemonteerd moet kunnen werken om spanning in het hout te voorkomen. Zorg voor flexibele verbindingen, zoals een polymeerkit of sleufvormige gaten met voldoende beweging tussen de onderdelen. Gebruik carrosserieringen als onderdeel van schroefverbindingen, zo kunt u het boorgat wat groter houden. Het onwrikbaar monteren van een houten paneel zorgt voor scheuren en kromtrekken. Overspanningen en vrijhangende delen vragen een extra ondersteuning om doorhangen of kromtrekken te voorkomen.  

Uitsparing in massief houten lamel

Werken van massief hout

Hout zal reageren op de luchtvochtigheid in de lucht, wat weer samenhangt met de temperatuur. Voor een probleemloze toepassing van hout in het interieur is een relatieve luchtvochtigheid van 50 procent belangrijk. Zorg voor een constante temperatuur van circa 20 graden Celsius.

De seizoenen zorgen voor een constante wisseling van de luchtvochtigheid. Als houten werkbladen constant worden blootgesteld aan hoge vochtigheid of droge lucht, zal een werkblad van 600mm breed meer dan de normale 3 tot 5mm uit kunnen zetten. 

Afwerken van massief houten wandplank
Houten wandplank met antraciet natuurstenen waskom

Richtlijnen voor het gebruik van houten meubels en panelen

Massief hout wordt al eeuwen lang gebruikt voor veel toepassingen in de woning. Generaties hebben plezier gehad van dit veelzijdige en natuurlijke materiaal, nu is de beurt aan u! De speciale en unieke eigenschappen van hout geven, in tegenstelling tot kunstmatige materialen, een eigen karakter aan het hout. Noesten, scheurtjes, krassen, tekening, spiegeling en structuren zijn onderdeel van het materiaal, als gevolg van de voorwaarden waaronder de boom is gegroeid.  Zelfs na het schaven en verwerken tot werkbladen of panelen veranderd de kleur en structuur van hout. 

Zonlicht zorgt ervoor dat uw meubel of werkblad sneller veranderd, lichter hout wordt donkerder en donkere houtsoorten zullen wat lichter worden. De afwerking van een oppervlak is slechts beperkt aanwezig in dieper liggende lagen van het hout. Schades door stoten of schuren kunnen onbehandeld hout zichtbaar maken, met afwijkende kleur of bescherming.   

Krassen en spleten zijn natuurlijke kenmerken van een werkblad, deze zijn met vulmiddelen of was te verzegelen. Opvallende scheurtjes en spleetjes worden tijdens de productie al gevuld. Door werken van het hout kunnen ook na installatie nieuwe kieren ontstaan. Deze zijn te vullen of bij te kleuren kleurolie, stopwas of kneedbaar hout.

Dagelijks gebruik

Huishoudelijke apparaten, computers en kookgerei kunnen heet worden. In de keuken is hout wat kwetsbaarder bij de kookplaat, gootsteen, vaatwasser en oven. In de badkamer is extra aandacht rondom de waskom en kraan vereist. Zorg hier voor regelmatig onderhoud en voorkom daarmee verkleuren, uitdrogen of barsten.

Een onderzetter beschermd uw hout tegen hitte, vocht en kleurstoffen uit voedsel en dranken. beschermen. Gebruikt u scherpe voorwerpen op uw houten paneel? Zorg dan voor een onderlegger of hakblok. Vazen of bloempotten kunnen soms zweten of lekken, of de onderzijde is ruw. Gebruik witte of zwarte viltplakkers voor decoratie en gebruiksvoorwerpen. 

Oplettendheid en onderhoud zorgen voor een leven lang plezier van houten panelen en werkbladen. Gebruik bij kleine schades de schuurpad en olie uit onze onderhoudspakketten. U zorgt voor een beschermd oppervlak dat glad aanvoelt. 

Montage van meubels

Meubels en in het bijzonder tafels worden soms in losse delen geleverd. De delen moeten worden verbonden zonder dat u het hout onbeweeglijk fixeert. Gebruik geen extra schroeven en zorg dat u ringen toepast die het hout ruimte voor werken geven.

Houd de verbindingen flexibel en voorkom schade door op dekens of karton te werken bij het monteren van uw meubels.

Badmeubels op maat maken in onze werkplaats

compleet in onderhoud

Zelf afwerken of renoveren

Kies een pakket met Refresh of Onderderhoudsolie voor renoveren of opnieuw afwerken van uw meubels

Voeden en onderhouden