Houten keukenfronten | Houtmerk

Binnen de Houtmerk collectie gebruiken we volop massief hout. Het vormt een luxe toevoeging aan onze maatwerk kasten, maatwerk keukens en badmeubels. Massief hout is warm, natuurlijk en heel praktisch. Met ingefreesde komgreep of greeprand, of een vlak paneel voor een mooie losse greep. De achterliggende kasten zijn van hoge kwaliteit, leverbaar in 4 kleuren, met variabele maatvoering en indeling. 

Onze fronten zijn ook geschikt voor kasten van Ikea of Kvik. Van ieder front hebben we de technische maatvoering beschikbaar. Boringen en montagepunten zijn perfect voorzien, u kunt probleemloos onze fronten en dekpanelen toepassen op uw eigen ontwerp. Voor keukens van andere merken bieden wij helaas geen (vervangende) fronten aan. 

Alle ingrediënten voor uw keuken

Massief houten keukenfronten geven uw keuken een rijke uitstraling. We passen ze voor u toe in onze maatwerk kasten én onze maatwerk MODUS® keukens. Met een Ikea of Kvik basis kunt u ook zelf aan de slag; U verzorgt dan zelf ontwerp en montage, wij leveren bijpassende fronten.

De subtiele afwerking met matte lak of olie beschermt het authentieke materiaal. Ieder front voelt natuurlijk aan en is onderhoudsarm in dagelijks gebruik. Voor meer contrast is er Arpa Fenix, een mat en krasvast oppervlak, verlijmd op een luxe berken-multiplex.

Hoge kasten worden interessante composities door te werken met open vakken in staal en hout, ingesloten tussen deuren met reliëf of patronen. De positie van een greep of greeplijst is vrij te bepalen, verticale grepen tussen de hoge kasten zijn geen probleem. Ook bij het stapelen van keukenkasten tot extra hoge kasten zorgen we ervoor dat de boringen precies kloppen.

We kunnen fronten verlengen tot aan het plafond of juist over de plint heen laten vallen. Zo loopt de keukenkast van vloer tot plafond. Bedekkings-panelen of dekpanelen op het einde van het kookeiland hebben de totale hoogte van plint en kast. Ze rusten op de vloer en zijn van massief hout.

Aan de hand van voorbeelden in onze showroom kunnen we op een laagdrempelige manier onze expertise met u delen.

Massief houten keuken bar met stalen frame

Stoer frame voor barblad

Extra zitplaatsen in de keuken. Ruimte voor genoeg krukken of hoge stoelen. Voor snel ontbijt op een rij, of gezellig tegenover elkaar aan een uitstekend bladdeel op poten. Met massief hout maakt u robuuste barbladen >

Houten keukentafel of eettafel in de keuken

Bijpassende tafels

Combineer rustige oppervlakken in Fenix of Solid Surface met het robuuste karakter van massief hout. Hier in onze tafel Still toegepast in combinatie met een zitbank en Himacs open keuken (© Studio Nest). Bekijk ons assortiment met eettafels >

Gebeitst, met groef of open vak

Maak spannende contrasten tussen licht en donker door te varieren met materiaal of kleur. Vlakke deuren kunnen worden voorzien van ingefreesde profilering. Maak ruimte voor accessoires met open en dichte vakken in staal of hout >

Betonlook of natuursteen werkblad in de keuken

Combineer materialen

De grote oppervlakken in een keuken vragen om spannende variaties met een goed gekozen balans. Onze ontwerpers helpen met het kiezen van praktische en decoratieve materialen voor de nieuwe keuken.

Massief hout met plaatstaal open vakken

Verticale grepen en vakken

Verticale elementen doorbreken de grote gesloten vlakken. Door een verticale greeplijst of open vakkenkast krijgt de hoge kastenwand extra contrast. Het open vak kan dienen als passtuk bij onregelmatige maatvoering.

Zwarte hoek keuken met natuursteen werkblad

Hout met hout combineren

Wat te kiezen bij een nadrukkelijk aanwezige vloer? Een luxe parket, visgraat of hongaarse punt kan prima combineren met een houten keuken of houten tafels. We maken de keuken enkele tinten lichter of donkerder, zoals hier met zwarte beits.

Doorlopende greeplijst in houten keukenfront

Greeplijst en komgreep

Greeploos is niet altijd zonder greep. Bij het weglaten van alle grepen is push-open de enige optie. Wij werken graag met geprofileerde terugliggende greeplijsten. Deze worden uit het massief hout lade- of deurfront gefreesd. 

Witte Arpa Fenix keukenfronten of keukendeurtjes

Luxe komgreep op kleur

Voor matte, gekleurde oppervlakken zoals Arpa Fenix maken we gecoate stalen komgrepen. Inleggrepen zijn er voor op de rand, extra breed of midden op het front geplaatst. Voor houten deuren of extra contrast zijn er ook houten komgrepen.

Verfijnd afgewerkte dekpanelen in de keuken

Verfijnde dekpanelen

Eindig met een massief houten zijpaneel of bekleed een terugliggende nis met bijpassende dekpanelen. Door de rand schuin af te werken ontstaat een verjongde zijkant, een exclusief detail voor fijnproevers. Staat uw specifieke paneel er niet bij? Mail ons!

Houten keukenfronten met ingefreesd groeven patroon
Maatwerk interieur met houten keukenfronten en Echo design eettafel
Massief eiken kookeiland met krukken. Mat zwarte hoge kastenwand met open vak.

Afwerking van massief houten fronten

Onze fronten zijn van massief hout. De keuze uit houtsoorten en afwerkingen is afgestemd op onze tafels, badmeubels, panelen en keukenbladen. Olie is vaak de basisafwerking en is met onze onderhoud-sets prima te voeden of bijwerken.

Voor een lichte, haast onbehandelde uitstraling wordt wit pigment toegevoegd. Deze wit-transparante afwerking sluit goed aan bij Scandinavische interieurs. Wit-transparant is subtieler dan whitewash, het wordt fijner geschuurd voorafgaand aan de behandeling met olie. Een meer klassieke en naturel afwerking wordt verkregen met een heldere, transparante olie. Deze verdiept de kleuren van het hout en past goed bij luxe interieurs. Kersen, noten en eiken worden vaak afgewerkt met naturel olie.

Vrijwel onzichtbaar is een afwerking met Skylt ultramatte lakafwerking. Deze polyurethaanlak zorgt voor een afwasbare afwerking op het hout. Perfect voor meer rustieke houtsoorten. De afwerking kan op verzoek ook achterwege gelaten worden. Het paneel is dan klaar voor uw eigen afwerking met kleurbeits of spuitlak.

Advies en Design

Maatwerk keukens

We maken de mooiste keukens, ook met uw Ikea ontwerp als basis. Combineer Arpa Fenix, massief Hout, staal en natuursteen.

Maatwerk fronten voor Ikea Metod

Hoge kwaliteit, 3-laags verlijmd of volledig massief

Er is veel aanbod in eiken meubelfronten, maar experts werken uitsluitend met 3-laags verlijmd massief hout. Door kruislings te verlijmen ontstaan stabiele houten panelen, zogenaamd Triple Massief.

De kernlaag heeft de dikte van de voorste en achterste laag samen. Uiteraard loopt de nerf aan de binnen en buitenzijde van het paneel hetzelfde. De middenkern is een slag gedraaid. Het resultaat is een zeer stabiel paneel, zelfs als het maar op enkele plaatsen bevestigd wordt. Extra profielen zijn bij 3-laags verlijmde keukendeuren of lades niet nodig.

De massief houten fronten zijn door- en door, dus kunnen indien nodig in het werk nog worden afgekort of opgedeeld. Voor heel rustieke houtsoorten is het splitten in 3 lagen niet mogelijk en werken we direct met de eindikte van 20mm. Deze fronten worden voor extra stabiliteit voorzien van ingefreesde profielen aan de achterzijde. 

HiMacs keukenblad, barnis met witte krukken Pastoe
Barkruk Gubi Showroom Breda houten keukens op maat gemaakt
Stalen rek of frame boven de keuken
Hoge kastenwand zwart staal open vakkenkast
grote houten kastenwand, betonlook stenen werkblad
Kookeiland met mat zwart fenix werkblad en rustiek eiken
Mat wit solid surface keukenblad

Houtsoorten voor massief houten keukenfronten

We hebben een flink aantal houtsoorten voor keukendeuren en ladefronten. De meest voorkomende houtsoort is Europees eiken, we verwerken dit uit eigen voorraad tot frontpanelen. Bij eikenhout gekozen worden voor een rustieke of fijne sortering. Bij rustiek hout worden de gebreken meestal zwart gestopt. Door de zwarte vulling in de knoesten en scheuren blijft het contrast behouden, maar is het oppervlak hygiënisch en gesloten. Voor lichte en pure interieurs verwerken we veel essen, esdoorn, berken en beuken. Voor een rijke uitstraling is eiken, bamboe, kersen en noten heel geschikt. Beuken roodkern en eiken rustiek zijn wat bonter in tekening. Extra grillig zijn de geborstelde fronten van Douglas hout, een perfecte basis voor een stoere zwarte beits of olie. Massief hout sluit perfect aan op onze Arpa Fenix keukenfronten. Er is keuze uit verschillende tinten, zoals bijvoorbeeld Arpa Fenix: Nero Ingo (mat zwart); Bianco (mat wit); Verde Comodoro (mat donkergroen); Blu Fes (mat donkerblauw); Grigio Londra (mat cappuccino); Grigio Efeso (mat lichtgrijs); Grigio Antrim (mat middel grijs); Grigio Bromo (mat donkergrijs); Rosso Jaipur (mat wijnrood of "burgundy"), allen verlijmd op berken multiplex.

Eiken Europees, A-kwaliteit - Een lichtbruine, crèmekleurige houtsoort zonder opvallende gebreken
Rustiek Eiken - Een lichtbruine, crèmekleurige houtsoort met zwart gestopte gebreken
Amerikaans Essen - Een lichtgele, zachtbruine houtsoort zonder opvallende gebreken. De nerf is iets grover dan eiken
Amerikaans Esdoorn - Harde en lichte houtsoort met fijne nerf. Zachte geel-beige kleur. Ook Maple of Ahorn genoemd.
Amerikaans Noten - Een donkerbruine houtsoort met fraaie vlammen.
Amerikaans Kersen - Een roze-bruine houtsoort, wat zachter en lichter dan de andere houtsoorten.
Berken - Een frisgele, lichte houtsoort, vooral bekend van triplex. Wat zachter en lichter dan de andere houtsoorten
Beuken - Een rozige houtsoort, die veel toegepast wordt vanwege zijn taaie en stabiele eigenschappen
Beuken Roodkern - Een roze-bruine gevlamde houtsoort, bonter en rustieker dan de standaard beukenhouten panelen.
Douglas Sparrenhout -  Geborsteld roze-oranje hout, waarbij de harde delen als relief achterblijven. Goed te beitsen in zwart, met behoud van vlam en structuur.
Bamboe - Een hard oppervlak wat doet denken aan hout, maar bestaat uit onregelmatig geperste vezels van dit reuzengras.

Tips voor hout in de keuken

De mogelijkheden in hout zijn oneindig. Maar een goede balans tussen de materialen is een absolute meerwaarde voor het uiteindelijke resultaat. Massief hout krijgt zijn bijzondere en exclusieve uitstraling juist door goede afwegingen te maken in proporties en verhoudingen.

Hoge kasten in zwart of wit Arpa Fenix complementeren een massief houten kookeiland. Vooral als de kasten in een nis passen die deel uitmaakt van de architectuur.
Plinten in een contrasterend materiaal begrenzen de onderzijde van de keuken, net als het werkblad dat bovenop de kasten doet. Door de kleur van de vloer te herhalen als plintkleur lijkt de keuken minder massief.
• Als u varieert met materialen in de fronten (hout en matte Fenix oppervlakken) kunnen grotere keukens opgedeeld worden in kleinere zones.
• Grepen in wit of zwart vormen een hard contrast met het frontpaneel, roestvrij staal kleurt door subtiele reflectie vaak mee met de omringende materialen. Komgrepen hebben subtiele diepliggende gekleurde oppervlaken.
Houten werkbladen tonen exclusiever op onderkasten in een afwijkend materiaal.
• Horizontale lijnen worden benadrukt door extra schappen en planken in een nis of boven het werkblad. Plinten in een contrasterend materiaal begrenzen de onderzijde van de keuken, net als het werkblad dat bovenop de kasten doet. Door de kleur van de vloer te herhalen als plintkleur lijkt de keuken minder massief.