Houten keukenfronten | Houtmerk

Binnen de Houtmerk collectie gebruiken we volop massief hout. Het vormt een luxe toevoeging aan onze maatwerk kasten, maatwerk keukens en badmeubels. Massief hout is warm, natuurlijk en heel praktisch. Met ingefreesde komgreep of greeprand, of een vlak paneel voor een mooie losse greep. De achterliggende kasten zijn van hoge kwaliteit, leverbaar in 4 kleuren, met variabele maatvoering en indeling. 

Onze fronten zijn ook geschikt voor keukenkasten van Ikea. Van ieder front uit de Metod-collectie hebben we de technische maatvoering beschikbaar. Boringen en montagepunten zijn perfect voorzien, u kunt probleemloos onze fronten en dekpanelen toepassen op uw eigen ontwerp. Voor keukens van andere merken bieden wij helaas geen (vervangende) fronten aan. 

Eiken keukenfronten met wit Corian of Hi-macs werkbladen
Zwart kookeiland met houten kastenwand in massief eiken

Alle ingrediënten voor uw keuken

Massief houten keukenfronten geven uw keuken een rijke uitstraling. We passen ze voor u toe in onze maatwerk kasten én onze maatwerk MODUS® keukens. Met een Ikea basis kunt u ook zelf aan de slag; U verzorgt dan zelf het ontwerp en de montage, wij leveren bijpassende fronten precies op maat en passend op het IKEA METOD corpus.

De subtiele afwerking met matte lak of olie beschermt het authentieke materiaal. Ieder front voelt natuurlijk aan en is onderhoudsarm in dagelijks gebruik. Voor meer contrast is er Arpa Fenix, een mat en krasvast oppervlak, verlijmd op een luxe berken-multiplex.

Hoge kasten worden interessante composities door te werken met open vakken in staal en hout, ingesloten tussen deuren met reliëf of patronen. De positie van een greep of greeplijst is vrij te bepalen, verticale grepen tussen de hoge kasten zijn geen probleem. Ook bij het stapelen van keukenkasten tot extra hoge kasten zorgen we ervoor dat de boringen precies kloppen.

We kunnen fronten verlengen tot aan het plafond of juist over de plint heen laten vallen. Zo loopt de keukenkast van vloer tot plafond. Bedekkings-panelen of dekpanelen op het einde van het kookeiland hebben de totale hoogte van plint en kast. Ze rusten op de vloer en zijn van massief hout.

Aan de hand van voorbeelden in onze showroom kunnen we op een laagdrempelige manier onze expertise met u delen.

Houten designkeuken met zwart gebeitst douglas; spoelbak in grijs natuursteen; eiken fronten en open vakken in zwart staal; Fenix werkblad en houten bar-blad op een stalen frame

Stoer houten bar-blad

Extra zitplaatsen in de keuken. Ruimte voor genoeg krukken of hoge stoelen. Voor snel ontbijt op een rij, of gezellig borrelen tegenover elkaar aan een sfeervol houten werkblad. Met ons schitterend afgewerkt massief hout maakt u een robuust barblad ook nadat uw keuken is geïnstalleerd. Naast losse fronten, werkblad of bar-blad liever een complete maatwerk keuken perfect aangesloten op uw architectuur, zorgeloos op locatie gemonteerd? Dan is ons Houtmerk MODUS® programma wellicht de juiste oplossing voor u.

Compleet keukeninterieur met zwarte Fenix kastenwand, massief houten wandkeuken met stenen werkblad, marmeren eettafel en gestoffeerde zwevende stalen zitbank gemonteerd aan verticaal gegraveerde wandpanelen in donker notenhout

Bijpassende tafels

Een compleet keukeninterieur? Prima mogelijk met onze uitgebreide collectie maatwerk eettafels en designmeubelen. Een luxe uitstraling realiseren we door materialen die in uw keuken worden gebruikt, terug te brengen in verlichting, zitmeubelen en natuurlijk de nieuwe eettafel. Ontbijten, lunchen en dineren met twee, drie of het nog grotere gezin. Een goed idee is om alvast ons assortiment maatwerk eettafels te bekijken. De perfecte tafel voor keuken of woonkamer kan er namelijk zomaar tussen staan.

Gebeitst, met groef of open vak

Maak spannende contrasten tussen licht en donker door te varieren met materialen of kleur. Zwart gebeitst douglas gecombineerd met licht eiken en een spoelbak in grijs natuursteen met betonlook; een mat zwart Fenix werkblad met donkere notenhouten fronten; een Fenix kookeiland met keukenblad in marmer, Solid Surface of keramiek. Vlakke deuren met ingefreesde profilering en ruimte voor accessoires met open en gesloten vakken in staal of hout.

Maatwerk keuken in massief notenhout, wit Carrara marmer, staal en Arpa Fenix Verde Comodoro

Combineer materialen in de keuken

De grote oppervlakken in een keuken vragen om spannende variaties met een goed gekozen balans. Onze ontwerpers helpen met het kiezen van praktische en decoratieve materialen voor uw nieuwe keuken. Houten keukenfronten met een spoelbak of werkblad in grijs natuursteen; Arpa Fenix fronten en een open vakkenkast; een houten blad op een bar-frame in gepoedercoat staal. De mogelijkheden tot uitbreiden zijn zeer divers.

keukenfronten of keukendeurtjes in massief notenhout met open vakkenkast in zwart staal

Verticale grepen en open vakken

Verticale elementen doorbreken de grote gesloten vlakken. Door een verticale greeplijst of open vakkenkast krijgt de hoge kastenwand in uw keuken extra contrast en blijven mooie accessoires, kookboeken of planten juist zichtbaar. Het open vak kan zelfs dienen als passtuk bij een onregelmatige maatvoering.

Zwarte hoek keuken met natuursteen werkblad

Hout met hout combineren

Wat te kiezen bij een nadrukkelijk aanwezige vloer? Een luxe parket, visgraat of hongaarse punt kan prima combineren met een houten keuken of houten tafels. We maken de keuken enkele tinten lichter of donkerder, zoals hier met zwarte beits. Een mooi contrasterend werkblad zorgt vervolgens voor de juiste verhouding qua kleurtonen.

Massief houten keukendeurtjes, verticaal gegraveerde fronten en keukenfronten met zwevende komgreep in deze maatwerk designkeuken
Keuken kastenwand met stalen vakken in zwarte poedercoating en fronten in Fenix Castoro Ottawa, voorzien van zwarte stalen lamelgrepen of greeplijsten
Donkerblauwe ladefronten en kastdeurtjes in de keuken: Arpa Fenix Blu Fes

Grepen voor uw keukenfront

Greeploze, massief houten keukenfronten op maat

Greeploze houten of Fenix keukenfronten

Geen greep is ook een greep! Een volledig vlak lade- of deurfront kan enkel middels een push-to-open systeem worden geopend. De keuze voor een greeploos keukenfront of keukendeurtje resulteert in een zeer strakke en solide uitstraling. Combineer in uw keuken met een werkblad in Concreto natuursteen; Arpa Fenix, of een aanrechtblad in Solid Surface; marmer of keramiek.

Keukendeurtje of keukenfront met doorlopende houten greeplijst

Keukenfront met houten profielgreep

Wij werken graag met terugliggende houten profielgrepen. Deze frontgreep is zeer praktisch doordat de greep zich over de gehele breedte van het front bevindt. De houten profielgreep wordt door onze meubelmakers vakkundig uit het massief houten lade- of deurfront gefreesd. Wanneer de keukenfronten van uw keuken op veel plekken naast elkaar zijn gemonteerd, resulteert dit in handige, doorlopende profielgrepen. Elk kastfront is hierdoor over de volledige breedte gemakkelijk te openen en sluiten.

Maatwerk keuken met terrazzo werkblad, voorzien van Fenix keukenfronten met houten lamelgreep

Keukenfront met houten lamelgreep

Voor matte, gekleurde fronten met Arpa Fenix nanotech toplaag zijn houten lamelgrepen een pracht-optie. Ze worden aan de binnenzijde van het front gemonteerd en geven extra contrast aan de consistente oppervlaktes van Fenix. Bij een keuken met deels eikenhouten fronten zorgt een eiken lamelgreep aan de overige fronten in Arpa Fenix voor een mooie materiaal-connectie.

Houten keukendeurtjes en fronten met stalen lamelgreep of greeplijst

Keukenfront met stalen lamelgreep

Een al even zo stijlvol uitgevoerde greep is de stalen lamelgreep voorzien van een hoogwaardige poedercoating in zwart, wit, of zelfs in bijpassende tint indien u bijvoorbeeld Fenix keukenfronten monochroom wilt laten uitvoeren. Denk aan: Verde Comodoro (mat groen); Castoro Ottawa (beige-grijs) Grigio Efeso (lichtgrijs); Blu Fes (donkerblauw), of Beige Arizona. Ook hier kan een zwarte stalen lamelgreep echter een goede keuze blijken, wanneer meer zwarte elementen in uw keuken te vinden zijn.

Fenix keukenfront met zwevende komgreep voorzien van een klein houten lamel

Keukenfront met zwevende komgreep

Een zwevende komgreep bevindt zich iets verder van de rand van het keukenfront, op handige grijphoogte, horizontaal of verticaal geplaatst in geval van hogere kastfronten. De greep kent meerdere variaties waarbij een zwart stalen komgreep of houten komgreep veelvoorkomend zijn. Een kleine lamel is hierbij aan de achterzijde van het front gemonteerd. Ook rvs en messing zijn mogelijk. Of staal in een bijpassende RAL kleur indien Fenix kastfronten monochroom worden uitgevoerd.

Fenix Beige Arizona keukenfronten met randgebonden komgreep en nis met open vakken in zwart plaatstaal

Keukenfront met randgebonden komgreep

Een randgebonden komgreep bevindt zich direct aan de bovenzijde van het keukenfront, op handige grijphoogte. Horizontaal of verticaal geplaatst in geval van hogere kastfronten. De greep kent veel variaties waarbij een houten komgreep of zwart stalen komgreep vaak voorkomen. Een kleine lamel is hierbij aan de achterzijde van het front gemonteerd. Ook rvs en messing zijn mogelijk. Of staal in een bijpassende RAL kleur indien Fenix kastfronten monochroom worden uitgevoerd.

Hoge kastenwand zwart staal open vakkenkast
grote houten kastenwand, betonlook stenen werkblad
Kookeiland met mat zwart fenix werkblad en rustiek eiken
Houten keukenfronten in een lichte keuken met opgedikte Solid Surface werkbladen, quooker kraan en bora kookplaat
Rustiek eiken fronten aan de kamerhoge kastenwand in de keuken, zwart gebeitste douglas houten fronten aan het kookeiland met overstekend houten bar-blad
Barkruk Gubi Showroom Breda houten keukens op maat gemaakt
Stalen rek of frame boven de keuken

Afwerking van massief houten fronten

Onze fronten zijn van massief hout. De keuze uit houtsoorten en afwerkingen is afgestemd op onze tafels, badmeubels, panelen en keukenbladen. Olie is vaak de basisafwerking en is met onze onderhoud-sets prima te voeden of bijwerken.

Voor een lichte, haast onbehandelde uitstraling wordt wit pigment toegevoegd. Deze wit-transparante afwerking sluit goed aan bij Scandinavische interieurs. Wit-transparant is subtieler dan whitewash, het wordt fijner geschuurd voorafgaand aan de behandeling met olie. Een meer klassieke en naturel afwerking wordt verkregen met een heldere, transparante olie. Deze verdiept de kleuren van het hout en past goed bij luxe interieurs. Essen, noten en eiken worden vaak afgewerkt met een naturel olie of donkere transparante olie waarbij de houtnerf zichtbaar blijft, wat zorgt voor een uitermate stijlvolle uitstraling.

Vrijwel onzichtbaar is een afwerking met Skylt ultramatte lakafwerking. Deze polyurethaanlak zorgt voor een afwasbare afwerking op het hout. Perfect voor meer rustieke houtsoorten. De afwerking kan op verzoek ook achterwege gelaten worden. Het paneel is dan klaar voor uw eigen afwerking met kleurbeits of spuitlak.

Houtmerk Ratio® - Barnis Gato - Open vak massief hout  Houtmerk

Advies en Design

Maatwerk keukens

We maken de mooiste keukens, ook met uw Ikea ontwerp als basis. Combineer Arpa Fenix, massief Hout, staal en natuursteen.

Maatwerk fronten voor Ikea Metod

Hoge kwaliteit, 3-laags verlijmd of volledig massief

Er is veel aanbod in eiken meubelfronten, maar experts werken in veel gevallen met 3-laags verlijmd massief hout. Door kruislings te verlijmen ontstaan stabiele houten panelen die we Triple Massief noemen. Indien kruislings verlijmen niet mogelijk is, wordt met U-profielen gewerkt die vakkundig in de achterzijde van het keukenfront wordt ingefreesd en bevestigd.

De kernlaag heeft de dikte van de voorste en achterste laag samen. Uiteraard loopt de nerf aan de binnen en buitenzijde van het paneel hetzelfde. De middenkern is een slag gedraaid. Het resultaat is een zeer stabiel paneel, zelfs als het maar op enkele plaatsen bevestigd wordt. Extra profielen zijn bij 3-laags verlijmde keukendeuren of lades niet nodig.

De massief houten fronten zijn door- en door, dus kunnen indien nodig in het werk nog worden afgekort of opgedeeld. Voor heel rustieke houtsoorten is het splitten in 3 lagen niet mogelijk en werken we direct met de eindikte van 20mm. Deze fronten worden voor extra stabiliteit voorzien van ingefreesde profielen aan de achterzijde. 

Houtsoorten voor massief houten keukenfronten

We hebben een flink aantal houtsoorten voor keukendeuren en ladefronten. De meest voorkomende houtsoort is Europees eiken, we verwerken dit uit eigen voorraad tot frontpanelen. Bij eikenhout gekozen worden voor een rustieke of fijne sortering. Bij rustiek hout worden de gebreken meestal zwart gestopt. Door de zwarte vulling in de knoesten en scheuren blijft het contrast behouden, maar is het oppervlak hygiënisch en gesloten. Voor lichte interieurs verwerken we veel eiken, essen en bamboe met verschillende olie en lak afwerkingen. Voor een rijke uitstraling is donker gebeitst eiken, geolied bamboe en notenhout heel geschikt. Beuken roodkern en eiken rustiek zijn wat bonter in tekening. Extra grillig zijn de geborstelde fronten van Douglas hout, een perfecte basis voor een stoere zwarte beits of olie. Massief hout sluit perfect aan op onze Arpa Fenix keukenfronten. Er is keuze uit verschillende tinten, zoals bijvoorbeeld Arpa Fenix: Nero Ingo (mat zwart); Bianco (mat wit); Verde Comodoro (mat donkergroen); Blu Fes (mat donkerblauw); Grigio Londra (mat cappuccino); Grigio Efeso (mat lichtgrijs); Grigio Antrim (mat middel grijs); Grigio Bromo (mat donkergrijs); Rosso Jaipur (mat wijnrood of "burgundy"), allen verlijmd op berken multiplex.

Eiken Europees, A-kwaliteit - Een lichtbruine, crèmekleurige houtsoort zonder opvallende gebreken. Er is keuze uit verschillende afwerkingen zoals: Kleurloze lak, Transparante olie, Wit-transparante olie, Zwarte Beits, Gerookt, Dubbel Gerookt, Black Walnut Beits, Cacaobruin Beits, Kaneelbruin Beits en Roggebruin Beits.


Rustiek Eiken - Een lichtbruine, crèmekleurige houtsoort met zwart gestopte gebreken. Er is keuze uit verschillende afwerkingen zoals: Kleurloze lak, Transparante olie, en Wit-transparante olie.
Amerikaans Noten - Een donkerbruine houtsoort met fraaie vlammen. Er is keuze uit verschillende afwerkingen zoals: Zwarte olie, Transparante olie en Sesam Beits.
Douglas Sparrenhout -  Geborsteld roze-oranje hout, waarbij de harde delen als relief achterblijven. Goed te beitsen in zwart, met behoud van vlam en structuur.
Bamboe - Een hard oppervlak wat doet denken aan hout, maar bestaat uit onregelmatig geperste vezels van dit reuzengras. Er is keuze uit verschillende afwerkingen zoals: Caramel Density Transparante olie en Dark Chocolate.

Houten designkeuken op maat met eiken fronten, Fenix Nero Ingo werkblad en stalen vakkenkast
Groot kookeiland in de keuken met grijs stenen werkblad in betonlook en Fenix Grigio Londra keukenfronten en kastdeurtjes
Keuken met rvs Quooker kraan op een zwart Polyrey monochrom werkblad + keukenkast met witte Fenix Bianco Kos fronten en eiken keukendeurtjes met verticale gravering

Tips voor hout in de keuken

De mogelijkheden in hout en Arpa Fenix zijn oneindig. Maar een goede balans tussen de materialen is een absolute meerwaarde voor het uiteindelijke resultaat. Massief hout krijgt zijn bijzondere en exclusieve uitstraling juist door goede afwegingen te maken in proporties en verhoudingen.

Hoge kasten in zwart of wit Arpa Fenix complementeren een massief houten kookeiland. Vooral als de kasten in een nis passen die deel uitmaakt van de architectuur.
Plinten in een contrasterend materiaal begrenzen de onderzijde van de keuken, net als het werkblad dat bovenop de kasten doet. Door de kleur van de vloer te herhalen als plintkleur lijkt de keuken minder massief.
• Als u varieert met materialen in de fronten (hout en matte Fenix oppervlakken) kunnen grotere keukens opgedeeld worden in kleinere zones.
• Grepen in wit of zwart vormen een hard contrast met het frontpaneel, roestvrij staal kleurt door subtiele reflectie vaak mee met de omringende materialen. Komgrepen hebben subtiele, diepliggende gekleurde oppervlakken in zwart of bijpassende RAL tint.
Houten werkbladen tonen exclusiever op onderkasten in een afwijkend materiaal.
• Horizontale lijnen worden benadrukt door extra schappen en planken in een nis of boven het werkblad. Plinten in een contrasterend materiaal begrenzen de onderzijde van de keuken, net als het werkblad dat bovenop de kasten ligt. Door de kleur van de fronten te herhalen als plintkleur oogt de keuken massief.