Wastafels en sanitair

Massief hout combineert prachtig met een stenen waskom of moderne witte wastafel. Houtmerk heeft een assortiment waskommen, wastafels en aanvullend sanitair. Onze interieurarchitect helpt de producten combineren met uw eigen tegels of wandafwerking in uw badkamer.

Een mat witte waskom of wastafel van Solid Surface is modern en minimalistisch. Voor een meer robuuste uitstraling is er hardsteen. Zeer verfijnd is ons exclusieve Carrara marmer. Van natuursteen maken we complete Concreto betonlook wastafels of wasbakken op maat, met aanvullende houten badmeubels. Maar ook voor uw eigen losse wastafel hebben we de juiste onderkast, uitgevoerd in massief hout. 

Collectie bijzondere wastafels in onze showroom

Van alle waskommen in onze webshop is een voorbeeld te zien in de showroom. Smaakvol gepresenteerd op een houten werkblad, massief houten onderkast of een vrijhangend badmeubel. De showroom kijkt uit over de meubelproductie, waar het ruwe hout verlijmd en verder afgewerkt wordt. Iedere waskom is op voorraad, maar bijpassende maatwerk panelen produceren we op bestelling.

Hout laat zich bij uitstek prima combineren met de vaak strakke en harde materialen die we terugvinden in de badkamer. Hout is een warm en vertrouwd natuurproduct zonder grenzen.

Een houten werkblad kan op verschillende manieren worden opgedikt, voorzien van uitsparingen of in een speciale vorm worden gefreesd. Maar ook aanverwante producten zoals spiegels of spiegelkasten maken we uit hetzelfde materiaal. Een vrij hangende wandplank of zwevend planchet van massief hout maakt het geheel compleet en biedt ruimte aan accessoires. Kom langs voor meer inspiratie en advies >

Houten badmeubel in fraai gevlamd eiken met betonlook wastafel

Hout, staal en steen op maat gemaakt

Robuust, duurzaam en stijlvol. Kies uit een waaier van materialen met onovertroffen kwaliteit. We maken alles op maat, zoals stenen bladen of bakken, houten planken en kasten en stalen frames, beugels of complete kastenwanden

Vrij hangend wandmeubel met donkere natuursteen waskom

Showroom vol maatwerk in hout, staal en steen

Prachtige voorbeelden van maatwerk meubels, houtsoorten, staal, marmer, terrazzo en steen hebben een prominente plek in onze showroom. Waskommen in steen, staal of solid surface worden uitgelicht. Ieder product is af te stemmen op uw interieur project.

Compleet badkamer interieur met massief houten badmeubel

Interieuradvies badkamers

U heeft goede ideeën en wij denken graag met u mee. Samen bespreken we het budget, gebruik van de ruimte en welke materialen u aanspreken. In de showroom laten we u volop maatwerk zien, evenals spiegels en verlichting van bewezen merken.

Kan ik een eigen (inbouw) wastafel gebruiken op jullie meubels?

Geen probleem! Houtmerk verwerkt ieder merk waskom of wastafel als aanvulling op houten werkbladen en maatwerk badmeubels. Met de juiste tekening of het daadwerkelijke product als voorbeeld, kan iedere uitsparing worden geproduceerd. We zorgen voor perfect passende onderbouw waskommen, of een kast die keurig aansluit op een keramische wastafel. Goede voorbeelden zijn onze badmeubel series Mare en Lago.

Gegoten kunstmarmer producten zijn maatvaster dan keramiek. Strakke wastafels van kunstmarmer worden gemaakt van Solid Surface, een combinatie van acryl en mineraalstof, ook wel bekend als Corian© of HI-MACS©. Hierbij kan de onderkast exact aansluiten op de wastafel, mits deze zuiver haaks en vlak is. De afwijkingen die kenmerkend zijn voor keramiek zijn een gevolg van krimp in het bakproces. Meer vloeiende vormen zijn nodig om het product uit de mal te krijgen. Daarom overlapt keramiek vaak de onderkast.

Soms worden waskommen onder een strak houten of stenen werkblad geplaatst. Als de waskom groot is blijft er nog maar weinig blad over. Om te voorkomen dat de constructie verzwakt wordt passen we het houten meubel aan op de wastafel. Ook een opbouw kom moet soms worden verzonken in het blad, zodat de diepe waskom in het bovenste deel van de kast verdwijnt. Belangrijk is een volledig vlakke onderkant. Twijfelt u of de gekozen wastafel of waskom op een van onze prachtige badmeubels of wastafelplanken past? Vraag uw maatwerk aan met foto of schets.

Eigentijdse badkamer met houten wastafelplank en witte waskommen
Badmeubel met vier ruime lades en witte waskom
Lang houten badmeubel met Himacs bovenblad en witte waskommen

Hoe wordt een badmeubel of wastafelplank bevestigd?

Voor een zwevende plank als badmeubel zijn er speciale beugels. Onze houten wandplanken hebben een blinde bevestiging. De wandplanken zijn aan de onderzijde voorzien van uitsparingen, specifiek voor de gekozen beugels. Libra-beugels worden vóór het afwerken van de wand aangebracht in de muur. Pas daarna wordt het tegelwerk of de stuclaag aangebracht. Beugel Plano of Plano XLis ook voor bestaande wanden te gebruiken. De witte, zwarte of roestvrijstalen Quadro beugels zijn volledig zichtbare beugels. Deze zijn geschikt voor het dragen van een houten werkblad in eiken, notenhout, bamboe of iroko met zware kommen van keramiek, Solid Surface, marmer of hardsteen. Voordeel is dat ze ook een plekje bieden aan uw badhanddoek.

Badmeubels rusten niet op beugels maar hebben stalen strips in de romp. Omdat het soms niet uitkomt met de plaats van de boring hebben we voldoende perforaties aangebracht. Bij zwakke wanden kunnen dus extra schroeven worden aangebracht. Ook kan wanneer nodig een schroefgat worden overgeslagen. Dit eenvoudige ophangsysteem verdeelt het gewicht over de totale breedte en hoogte. Optioneel kan het badkamer wandmeubel nog steunen op een hoekprofiel dat onder de kast aan de wand wordt bevestigd.

Waskommen op een plank. Wordt dat niet te zwaar?  

Onderzoek vooraf de wand waarop u de beugels wilt plaatsen. Voor iedere wand is een passende bevestiging beschikbaar. Bij een algehele renovatie kunt u de wandbeugels alvast verwerken achter stucwerk of tegels. Voor een afgewerkte wand zijn beugels met een kleinere grondplaat verkrijgbaar. Een goed gemonteerde beugel draagt maximaal 40-50kg, verdeelt over 4 keilbouten per beugel.

Een enkele waskom kan 10-20kg wegen, een gemiddelde massief houten plank weegt 20-30kg. Daarom is bij planken van 100-160cm een derde beugel verstandig, zeker bij wat lichtere scheidingswanden. De wandbeugels worden geleverd met keilbouten, o.a. geschikt voor beton, gasbeton, cellenbeton of ander stevig en steenachtig metselwerk. Vraag uw installateur of bouwmarkt naar specifieke oplossingen bij een holle wand of metalstud. Doorgaans is extra grondhout achter de tegels of stuclaag nodig. De keilbouten vervangt u door houtdraadbouten.

De meest gebruikelijk waskommen en wastafels zijn 40-45cm diep. Een houten wandplank of badmeubel hoeft niet dieper te zijn dan 50cm. Dit beperkt de kracht op de beugels. Een uitloop uit de wand zorgt dat u genoeg ruimte houdt op het werkblad voor kom en accessoires

Wandplankjes en iroko badmeubel met ruime lades in de badkamer
Elzas badmeubel van massief eiken met vlakke wastafel
Witte badkamer met klein op maat gemaakt badmeubeltje
Maatwerk badmeubel van massief eiken met composiet betonlook wastafel

Afvoer of gat in houten blad

Een goede voorbereiding is alles, maar bewaar de uitsparing voor afvoer tot het laatst. Massief hout laat zich gemakkelijk bewerken, een kraangat of boring voor afvoer kunt u tijdens het plaatsen nog aanbrengen. Zet de kom nog iets dichter bij de muur of onderling iets verder uit elkaar. De wasbak op de juiste plek onder de kraan scheelt veel gespat. Controleer de lengte van de sprong, zo is de uitloop gemakkelijk bruikbaar voor wassen en drinken.

Teken het afvoergat af vanuit de waskom. Als het gat net zo groot is als de afvoerplug zit na het aandraaien van de ringen de waskom direct stevig verankert aan het tussenliggende werkblad, zonder extra kit. Diameter: Kraan 35mm, zeeppompje 25mm, afvoerplug 45mm.

Wasbak op plank aansluiten

Voor dikke planken hebben we de pluggen extra lang laten produceren. En om de zware bakken en plank goed te ondersteunen hebben we kanjers van beugels, bijvoorbeeld Libra of Plano. Met een doordachte infrezing ziet u niets van de ophanging of bevestiging van de wastafelplank.

Met een zwevende houten plank kunt u niets verstoppen, plaats daarom afvoer en aansluitingen vlak onder de plank, dicht bij de waskom. Met onze luxe sifons is alles verzorgd afgewerkt. Met techniek uit het zicht gaat alle aandacht uit naar waskom en plank.

Plank of kast bij uw wastafel

Ronde waskommen, rechthoekige wasbakken. Gemaakt van natuursteen of gegoten van Solid Surface. Zonder probleem verwerken we iedere waskom of wastafel in een werkblad of badmeubel. Een tekening is genoeg, of desnoods de waskom als voorbeeld. Onze CNC-gestuurde productie maakt een uitsparing of badkamermeubel op maat. Ook onder een keramische wastafel past een houten kast, bijvoorbeeld badmeubel series Lago of Mare.

weldadige badkamer

Compleet op maat

Een losse plank voor wastafel of massief houten kasten op maat.

Onze maatwerk badmeubels