Planningsvoorbeelden Dudok fronten

Met onze Houtmerk Ratio® keukenfronten en bijpassende designelementen brengt u het keukenprogramma van Ikea Metod naar een hoger niveau. Een keuken die precies past bij uw smaak en gewoontes. Kies uit luxe frontmaterialen, bijpassende grepen en verfijnd vormgegeven modules. 

Het Dudok principe wordt toegepast op maatwerk keukens, maar is ook beschikbaar als losse frontsets voor Ikea Metod. In de vormentaal van onze Dudok is een architectonisch lijnenspel te ontdekken. Uitgebalanceerde vlakken met onderliggende vakverdelingen. Onze Dudok keukens kenmerken zich door opliggende blokgrepen die het feilloos toegepaste raster onderstrepen. 

Ritme en structuur

Doordachte rastermaat

Natuurlijk houtfineer

Actuele beitskleuren
13_Samuel_Vermeulen.jpg

Massief houten greeplat

architectonisch raster

Houten greep en bladdikte

Grepen uit de Dudok collectie zijn 20mm hoog en 26mm diep. De massief houten grepen worden doorgaans ingeklemd tussen verticale staanders. Het blad overlapt de staanders en de greep; Ga in uw ontwerp uit van een bladdiepte van 65,2cm. Bladdiktes van 2 tot 3,5cm combineren het beste met dit type front. We raden aan het blad pas in te meten als de onderkasten zijn geplaatst.

Extra greep op plinthoogte

Een aantal Dudok-keukens heeft een derde greep, als horizontale afsluiting op plinthoogte. Hiermee worden de fronten in gelijke vlakken verdeeld en wordt het kader-effect extra benadrukt. Grepen over de hele frontbreedte zijn alleen mogelijk met uittrekbare elementen zoals vaatwasser, afvallade of voorraadlades. Draaiende delen met opliggende Dudok-greep kunnen niet tussen staanders worden geplaatst.

Tip: Kies vaatwasser met Varioscharnier / glijsysteem. Pas de plinthoogte aan of zorg voor een afgeschuinde bovenzijde (45°) aan achterkant

Massief hout met extra grip

Iedere Dudok greep is voorzien van een ingefreesde profilering. Handmatig afgewerkt en nagelopen op oneffenheden. De greep kan ook als sierlijst worden gebruikt op plinthoogte. Dudok grepen kunnen zowel verticaal als horizontaal worden toegepast. De Dudok greep wordt los meegeleverd, inclusief een metalen boormal. De greep zelf is al voorzien van bevestigingspunten.

Bijpassende bekleding voor bar

Iedere Dudok keuken wordt geleverd met losse fronten, staanders en maatwerk dekpanelen. Dekpanelen voor een barnis of open vak volgen de diepte van de fronten mét greeplat. Zo valt ook de laatste kastgreep optisch tussen 2 verticale staanders. Nisbekleding of achterwanden kunnen worden voorzien van reliëf en profilering. Rechte groeven, bolle patronen of complexere boogvormen. Zo worden grotere oppervlakken extra aantrekkelijk afgewer

Eindpanelen op frontdikte

Onze dekpanelen voor Dudok keukens zijn 19mm dik, net als de fronten en tussenstaanders. Zo vormt een eindpaneel de laatste staander die de kast en blokgrepen opsluit volgens het Dudok principe. Dekpanelen zijn uitgevoerd in fineer volgens frontkleur. Een dekpaneel voor kookeiland kan ook in steenachtig bladmateriaal worden uitgevoerd. Bij eindpanelen in steen vervalt doorgaans de laatste Dudok staander.

Kortere grepen op draaideur

In dit voorbeeld is een korte greep geplaatst op de laatste kast. Door kortere grepen te gebruiken kunnen toch draaiende deurfronten worden toegepast. Bij frontserie Dudok is het niet mogelijk om volledige breedte grepen toe te passen op deuren met scharnieren. Losse grepen kunnen "uit het midden" of juist centraal worden geplaatst. Uittrekbare elementen zoals lades of vaatwasser zijn altijd mogelijk.

Hoge fronten voor binnenlade

Dudok fronten hebben een evenwichtige onderverdeling in fronten en onderbrekingen met verticale staanders. In veel gevallen blijft de opbouw in de hoogte beperkt tot 2 gelijke ladefronten. Op iedere lade kan bovenaan een greep worden geplaatst. Om een driedeling van fronten te voorkomen kunnen áchter hoge ladefronten binnenlades worden geplaatst. Dudok grepen op lades kunnen ook zonder extra staanders worden toegepast, bijvoorbeeld 2 ladekasten van 80cm naast elkaar in een koffienis.

Vaatwasser met ladefronten

Trek de zorgvuldig gekozen regelmaat van kaders, vakken en greeplatten door, met ladefronten op uittrekbare elementen zoals vaatwasser of apothekerskast. Door 2 afzonderlijke ladefronten te koppelen tot een geheel lijkt het alsof 2 lades zijn toegepast. Deze methode is helaas niet geschikt om als deur voor onderbouw koelkast of vriezers toe te passen. Bij apparaten met scharnieren boven elkaar kunnen verticale grepen of kortere grepen worden toegepast. In sommige gevallen is een extra rails nodig, bijvoorbeeld Ikea Vaglig.

Kortere greeplat op deuren

Deurfronten in combinatie met Dudok middenstaanders zijn beperkt in greepbreedte. Bij het opentrekken van lades of kleppen past een greep zo breed als de lade. Bij diepliggende deuren is het draaipunt van een keukenscharnier te beperkt om frontdikte én greepdikte vrij open te laten draaien. De greep klemt direct tegen de naastgelegen verticale staander, dekpaneel of muur. Een opliggende greep op draaideur kan alleen in kortere uitvoeringen; gecentreerd of asymmetrisch op het deurfront geplaatst.

Voorbeeld compositie met kortere greep

Een staander per kastelement

Voor een echte Dudok uitstraling kan iedere kast worden opgesloten tussen 2 uitstekende tussenstaanders. Deze verticale onderbrekingen lopen door tot op de grond. Met name bij intensief gebruikte delen kan het handig zijn iets minder staanders toe te passen en lades of deuren te bundelen tot blokken van 2 elementen. Bijvoorbeeld een apothekerskast met een vaatwasser, gebundeld tot een duo van 90cm.

Lades met hoge fronten

Een front met frontbrede greep zoals bovenstaand kan met Ikea Metod als basis alleen op een vaatwasser worden toegepast. De breedste uittrekbare kast binnen het Ikea programma is de ME21 van 30cm. Voor complete maatwerk keukens bieden we lades met extra hoge fronten en binnenlades aan; zogenaamde full-front-drawers.

Afwisselen lades en deuren

Een standaard keukenscharnier draait niet ver genoeg open om de deurdikte en greepdikte voorbij de tussenstaander te draaien. De deur kan dus alleen trekkend open, of met een kortere greep, die niet tot in de hoek loopt. De scharnierzijde moet bij deuren altijd vrij zijn van opliggende grepen. Een vaatwasser front of kast met uittrekelement heeft geen draaiende delen op de lange zijde en kan worden toegepast met 1, 2 of 3 greeplatten.

"Samen lopen we het Ikea-ontwerp, de materialen en extra mogelijkheden door. Zo wordt iedere Dudok keuken echt uniek!"

Composities Dudok | Houtmerk Ratio®

ONTDEK DE MOGELIJKHEDEN

Showroom Breda

Ontwerp uw eigen Dudok keuken als een echte architect. Met hulp van onze adviseurs en slimme voorbeelden.

Maak nu een afspraak

Mogelijkheden Dudok fronten

Dudok is een veelzijdig programma, met eigen signatuur en spelregels. Onderstaand een opsomming van beproefde combinaties.

✓  Massief houten grepen op Fenix, kleurlak of houtfineer
✓  Fenix fronten met staanders en grepen in Dudok stijl
✓  Bargedeelte met doorlopende greep
✓  Hoge kasten met lange grepen in de hoogte (verticaal)
✓  Combineren met push-open kasten zonder greep
✓  Afsluiten eiland met bladmateriaal
✓  Bargedeelte of nisbekleding op maat

Vraag het de klantenservice

Beperkingen Dudok fronten

Dudok is een veelzijdig programma, met eigen signatuur en spelregels. Onderstaand een opsomming van onmogelijke combinaties.

✗  Onderkast deuren met grepen over volledige breedte (horizontaal)
✗  Bovenkast deuren met grepen over volledige breedte (horizontaal)
✗  Staander in combinatie met hoekkast
✗  Carousselkast met doorlopende grepen (horizontaal)
✗  Massief houten fronten zijn niet mogelijk, uitsluitend fineer
✗  Eilandopstelling met ongelijk aantal tussenstaanders aan weerzijden (maatverschil)

Vraag het de klantenservice

Dudok - Tips dekpanelen, vulstukken en apparatuur

Voor een koelvries combinatie is de deur opgedeeld in een onderdeur van doorgaans 80cm, en daarboven een deur van 100-120cm. De greeplijst volgt dezelfde verdeling, ook als deze doorloopt.

Voor koelkasten kan een verticale greep een esthetische en functionele toevoeging zijn. Zeker met kortere en langere gebruikers is het fijn om een koelkastdeur staand op iedere hoogte te kunnen openen. Verticale grepen zijn binnen frontserie Dudok een goede oplossing om hoge kasten te voorzien van praktische en originele grepen. 

Als de koelkast opent vanaf de naast gelegen ovenkast kan het beter zijn om de deur onder de oven met push-open deurbeslag te openen of te voorzien van lades met terugliggende greeplijsten (serie Berlage). 

Een verticale greep op de koelkast kan nog verder doorlopen in het front boven de koelkast. De greep loopt dan evenwijdig aan de dekpanelen, helemaal tot aan het plafond. De verticale dekpanelen kunnen vlak liggen met de fronten, of net als de grepen en staanders een stukje uitsteken. 

Bij koelkasten zijn de volgende opties:

- Verticale grepen, uitstekend 26mm. Afsluitende dekpanelen gelijk met het front (62,4cm diep)

- Verticale grepen, uitstekend 26mm. Afsluitende dekpanelen steken even veel uit als de greep (65cm diep)

- Horizontale greep, 30-40cm vanaf de openende zijde. Volledige breedte is niet mogelijk met uitstekende dekpanelen, de greepdikte raakt de staander.

Zorg er voor dat uw koelkast ver genoeg open kan om lades en schappen te verplaatsen. De dudok greep ligt op het front, en beperkt het openen van de koelkastdeur als deze te dicht op een zijmuur is geplaatst. Overweeg in die gevallen een paststuk om meer bewegingsruimte voor de koelkastdeur te creëren.

Voor koelkasten kan een verticale greep een esthetische en functionele toevoeging zijn. Zeker met kortere en langere gebruikers is het fijn om een koelkastdeur staand op iedere hoogte te kunnen openen. Verticale grepen zijn binnen frontserie Dudok een goede oplossing om hoge kasten te voorzien van praktische en originele grepen. 

Voor een koelvries combinatie is de deur opgedeeld in een onderdeur van doorgaans 80cm, en daarboven een deur van 100-120cm. De greeplijst volgt dezelfde verdeling, ook als deze doorloopt.

Als de koelkast opent vanaf de naast gelegen ovenkast kan het beter zijn om de deur onder de oven met push-open deurbeslag te openen of te voorzien van lades met terugliggende greeplijsten (serie Berlage). 


Net als ieder type keuken kan ook in keuken Dudok een vaatwasser worden verwerkt. De vaatwasser kan worden voorzien van 1 deurfront of 2 ladefronten.

We raden aan om een vaatwasser altijd tussen twee kasten te plaatsen, en niet te eindigen met een dekpaneel of muur. Zo kunt u de vaatwasser goed fixeren aan de naastgelegen kasten met schroeven, en wordt het werkblad op de hoeken goed ondersteund met een (verstelbare) kastcorpus.

Vaatwassers van Bosch of Siemens met een zogenaamd varioscharnier bieden extra afstelmogelijkheden ten opzichte van plint en fronthoogte.

Siergrepen onderzijde
In sommige gevallen kan een derde greep worden geplaatst (boven, midden en onderlangs) als sierlijst. Dit controleren we graag voor u aan de hand van de documentatie van uw vaatwasser en het draaipunt van de onderzijde deur. Over het algemeen geld het volgende:

- Bij hogere plinten is een Varioscharnier of glijsysteem aan te bevelen. Hierbij blijft de onderzijde van het front op dezelfde plaats, maar schuift het front langs de machinedeur bij openen.
- Bij zeer lage plinten kan het nodig zijn de plint nog lager uit te voeren, zodat de totale dikte van front plus greep vrij kan indraaien bij het kantelen van het front.

- De plintdikte kan worden beperkt door de bovenzijde van de plint onder 45 graden af te zagen. Hiermee wordt de plint aan de niet-zichtbare achterzijde effectief iets lager, terwijl het vooraanzicht even hoog blijft.

Keuken Dudok heeft kenmerkende tussenstaanders. Als u tijdens de levertijd van de fronten al wilt beginnen met de basis dan is het mogelijk om tijdelijke plaatsvervangende stroken van 19mm dikte te bestellen. Hiermee kunt u de kasten alvast op afstand plaatsen. De uiteindelijke staanders worden tegelijk met de frontset geleverd. 

Door te werken met tijdelijke staanders kunt u in veel gevallen al de apparatuur plaatsen, de bladmaten controleren en uw bestelling plaatsen voor werkbladen bij Houtmerk of een eigen bladleverancier. 

Een Dudok greep maakt de keuken dieper dan een minimalistische komgreep. Het blad is daarom 65,4cm diep, iets dieper dan gewoonlijk.

Het frontmateriaal is 19m dik, en heeft een kleine afstand tot de kastromp (2mm). Samen met de greepdikte van 26mm en een kleine marge voor bladdiepte (4mm) komt de hele kastopbouw op 65cm. De staanders kunnen dan 2mm extra uitsteken ten opzichte van de grepen, zodat kleine afwijkingen niet opvallen.

We produceren de bijbehorende dekpanelen op maat:

- Bij onderkasten liggen de grepen tussen staanders en eindzijdes. Diepte 65cm bij wandopstelling.

- Bij hoge kasten kunnen de dekpanelen ook dieper worden gekozen. Een gelijkliggend paneel is ook mogelijk, alleen de greep steekt dan uit. Dit is bij verticale grepen een optie. Bij horizontale grepen is het advies om dekpanelen altijd af te stemmen op de greepdikte.

Bij onderkasten liggen de grepen tussen staanders en eindzijdes. Dit geeft het bijzondere kadereffect, waarbij diepliggende vakken ontstaan tussen de grepen en verticale staanders.

Bij verticale grepen ligt het einde van de greep niet op de uiteindes van lades of deuren, maar is dit afgesloten met vloer en plafond. De eindpanelen op hoge kasten hoeven daarom niet zo diep te zijn als de greep.

Een hoge kast kan tussen staanders worden opgesloten om het kadereffect te versterken. De horizontale en verticale grepen worden dan ingesloten tussen de uitstekende eindpanelen. Bij een hoge kast tegen een zijmuur is geen volledige diepte paneel nodig. 

Een passtuk bij een hoge kast kan schuintes of afwijkingen in de muur beter opvangen dan een dekpaneel. Plaats het passtuk gelijk met de fronten, ook als wordt de kast afgesloten met een staander of dekpaneel. 

- Bij afsluiting met een staander plaatst u het passtuk gelijk met de fronten, dus iets terugliggend. In sommige gevallen kan het teruglligende passtuk ook worden afgewerkt in muurkleur, met bijvoorbeeld overschilderbaar MDF.

- Bij afsluiting zonder staander plaatst u het passtuk gelijk met de fronten. Dit is het mooiste als het passtuk enig formaat heeft, vanaf 8cm.

- Als de hoge kast wordt afgesloten met een uitstekend dekpaneel kan de deur niet verder dan 90gr. openen. Bij een koelkast als laatste kast kunt u overwegen om dekpanelen gelijk met de fronten te plaatsen.

Als u nog een aanzienlijk deel over houdt, maar te klein een extra kast dan zijn er de volgende opties:

- Eindig met een wit geschilderd element in stucwerk of MDF, zo lijkt de kastenwand te eindigen tegen een wandje van 8cm. 

- Eindig met een dekpaneel van 2cm. Als er dan nog ruimte overblijft kunt u een passtuk in frontkleur of muurkleur van vloer tot plafond gebruiken.

- Eindig met een passtuk in frontmateriaal. Dit is het mooiste als het frontpasstuk niet te klein is.

Bij bladen met een verjongde, schuine rand of afronding aan de boven- en onderzijde kunnen de bovenzijdes van de staanders ongewenst zichtbaar worden. U kunt dit voorkomen door het blad pas in te meten na plaatsen van de keuken. Bij voldoende ervaring kunt u ook een berekening maken van het benodigde overstek van het keukenblad.

Bij een stompe rand is minder overstek nodig dan bij een ronde bladrand. Overleg met de leverancier van uw werkblad over de marges ten opzichte van voorzijde front, voorzijde dekpaneel of voorzijde staander.

De massief houten Dudok grepen zijn 26mm diep. Onze Dudok fronten zijn 19m dik. Een kastfront zit nooit helemaal vlak op de achterliggende kast, door bijvoorbeeld stellen, dopjes of deurbeslag. Reken hiervoor nog eens 2mm.

Een Ikea Metod kast is 590mm diep, de bijbehorende montagerail is 10mm. Voor de kast rekenen we 624mm totaal.  Met een greep van 26cm is het bijpassende dekpaneel of de tussenstaander 65cm. 

Veel werkbladen zijn voorzien van een klein facetrandje als afwerking, zeker bij steen en keramiek. Om te voorkomen dat de staander van bovenaf zichtbaar is raden we aan het blad minstens 654mm diep te bestellen. 

Een Ikea Metod kast is 590mm, maar het gebruik van de handige montagerail maakt de kastdiepte uiteindelijk 600mm diep. Met frontmateriaal van 19mm en een beetje stelruimte (2mm) is de kast zonder greep 621mm diep. 

De greep van serie Dudok voegt nog eens 26mm diepte toe. Door de staanders nog 2mm verder uit te laten steken is er iets meer ruimte om afwijkingen in de fronten of kasten onopvallend op te vangen.

Omdat het blad soms wordt afgewerkt met een klein facet boven en onder adviseren we een bladdiepte van 654mm. Zo is de bovenzijde van de staander in geen geval zichtbaar. 

Bij een kast zónder fronten steken de staanders 49mm uit vanaf de corpus. DIt bestaat uit de frontdikte plus marge en de greepdikte plus marge (19+2)+(26+2).

De verticale staanders tussen de kasten zijn, net als de fronten, 19mm dik.

Wilt u alvast de keuken plaatsen, terwijl de fronten geproduceerd worden, dan zijn er op aanvraag vulstukken leverbaar om tijdelijk tussen de kasten te monteren.

De combinatie met tussenstaanders maakt het standaard stramien van 30-40-60-80cm brede kasten onregelmatig. Bij ongelijke aantallen kasten ruggelings tegen elkaar, bijvoorbeeld bij kookeilanden, zorgt dit voor een maatverschil. De opstelling moet dan aan beide zijdes even veel staanders hebben, of een bargedeelte bevatten waar de verschillen mee kunnen worden opgevangen. 

Dit is op te vangen door kleinere kasten samen te voegen tussen staanders. Bijvoorbeeld een vaatwasser van 60cm en kruidenkast van 40cm insluiten tussen 2 staanders. Niet iedere kast hoeft gespatieerd te worden met staanders, soms kan het ritme iets worden uitgebreid met dubbele kasten per tussenstaander.  

Een Ikea Metod kast is 590mm, maar het gebruik van de handige montagerail maakt de kastdiepte uiteindelijk 600mm diep. Met frontmateriaal van 19mm en een beetje stelruimte (2mm) is de kast zonder greep 621m diep. 

De greep van serie Dudok voegt nog eens 26mm diepte toe. Omdat het blad soms wordt afgewerkt met een klein facet boven en onder adviseren we een bladdiepte van 654mm. Zo is de bovenzijde van de staander in geen geval zichtbaar. 

Bij een kast zónder fronten steken de staanders 49mm uit vanaf de corpus. DIt bestaat uit de frontdikte plus marge en de greepdikte plus marge (19+2)+(26+2).

Stelvoeten en vulstukken

Voor het plaatsen van een Ikea Metod kast zijn per kast 4 losse stelpoten nodig. Het delen van stelvoeten is niet mogelijk, het midden wordt onderbroken door de Dudok staander. Staanders zijn 15cm diep, we leveren extra vulmateriaal bij uw order om de kasten evenwijdig te kunnen plaatsen. Een dekpaneel bedekt de hele kast, een tussenstaander is minder diep dan een kastromp.

Extra tussenruimte, extra blad

Het toevoegen van staanders maakt de keuken langer dan de som van de kasten. Met 5 tussenstaanders van 19mm wordt de keuken en bijbehorende bladmateriaal bijna 10cm langer. Om de kasten stevig en evenwijdig te kunnen plaatsen leveren we extra vulmateriaal bij uw opdracht.

Hoekkast met kortere greep

Bij Dudok fronten moeten draaiende delen zonder klemmen kunnen openen. Deuren hebben daarom verticale grepen of kortere horizontale grepen draaiende delen. Voor carousselkasten of hoekkasten zijn ook push-open onderdelen verkrijgbaar. Een hoekkast heeft naast het deurfront ook een vast vulstuk. Bij wijze van staander kan hier een verticale greep worden toegepast.

Barnis met doorlopende greep

Grotere openingen in een eiland kunnen worden verrijkt met een horizontaal sierstuk. Deze overbrugging in Dudok-stijl laat de greeplatten van naastgelegen kasten optisch doorlopen in het bargedeelte. Een Dudok bar-element zorgt voor continuiteit in het keukenontwerp.

Overbruggen met bovendek

Grotere openingen in een hoge kastenwand kunnen worden verrijkt met een horizontaal decorelement. Deze Dudok plafondluifel vormt een overbrugging van aansluitende hoge kasten. In de hoogte van de luifel kunnen spots worden geplaatst.

Deuren voorzijde eiland

Bij frontserie Dudok is extra oplettendheid bij draaiende deuren van belang. Op deuren kan een greep niet de volledige breedte van het front bedekken. Met verticale blokgrepen en terugliggende middenstaanders is een uitgebalanceerde compositie te maken die trouw blijft aan het verfijnde Dudok concept.

Kortere greep op deur

Bij frontserie Dudok is extra oplettendheid bij draaiende deuren van belang. Op deuren kan een greep niet de volledige breedte van het front bedekken. Met kortere blokgrepen en middenstaanders is een boeiende compositie te maken die trouw blijft aan het decoratieve Dudok concept.

Greep op onderzijde front

Voor een extra omlijsting van lade- en deurfronten kan een 3e rij grepen worden toegepast. Deze hebben geen extra functie in het openen van de lades, maar versterken de opdeling van de fronten in horizontale vlakken. Bij vaatwassers moet het draaipunt gecontroleerd worden, om te voorkomen dat de greep de plint raakt bij openen.

Eindigen met passtuk

Dudok draait om het onderbreken en afsluiten van kastelementen. Met tussenstaanders en dekpanelen worden vlakken op decoratieve wijze opgesloten. Voor een aansluiting op de zijmuur kan een ondiep dekpaneel worden toegepast. De restruimte kan worden uitgevoerd in een vulstuk in frontkleur of muurkleur (overschilderbaar MDF).