Producten voor lijmen en vullen

Onzichtbaar vullen, watervast verlijmen en stevig monteren van massief hout, met makkelijk te verwerken producten van Bison of Alabastine. Houtmerk heeft een compleet assortiment in houtvullers, houtlijm, montagekit, lak en olie voor massief hout. Een professionele uitstraling voor uw werkstuk of project. 

Massief eiken balken met lijmroller voorbewerken
Transparante lak aanbrengen op massief houten panelen in onze meubelmakerij

Massief hout voor iedere toepassing

Massief hout is geschikt voor verschillende toepassingen. Als werkblad, keukenblad, wastafelplank, of de basis voor uw eigen project. Onze panelen zijn verlijmd met doorgaande lamel, voor een luxe en klassieke uitstraling. Alle werkbladen zijn met de juiste afwerking, lak of olie, geschikt te maken voor toepassing in veeleisende ruimtes. Zelf afwerken kan natuurlijk ook, de panelen zijn precies op de gewenste maat gezaagd.

Houten lamellen verlijmen tot paneel met houtlijm

Kwaliteitslijm van Bison

Alle houten panelen worden met lijm samengeperst. Voor iedere toepassing is een specifieke lijm. Bijvoorbeeld vettere houtsoorten en zware constructies met bruislijm. Of meubels monteren met een vertrouwde houtlijm.

Houtreparatie met Alabastine

Vullen en repareren met Alabastine

Voor vullen en egaliseren van kleine onregelmatigheden heeft Alabastine een compleet assortiment. Voor een transparante afwerking is een vulmiddel nodig dat past bij de houtsoort. Na schuren en afwerken is de reparatie onopvallend gevuld.

Afdichten en montage met Polymax universele kit

Monteren en afdichten met Polymax

Een universele kit, die net zo makkelijk afdicht als monteert. De hoge aanvangshechting, zogenaamde high-tack, maakt het makkelijk materialen te positioneren. Bijvoorbeeld hout op steen of beton. Maar ook keramiek en glas op houten kasten en panelen.

Panelen houten badmeubel lijmen

Lijmen met houtlijm

Houtlijm wordt gebruikt voor het verlijmen van afzonderlijke delen hout, maar ook houtachtige materialen als spaanplaat, multiplex en hard- of zachtboard. Verschillende normeringen geven aan welke toepassingen de houtlijm verdraagt. De droogtijd van houtlijm is sterk afhankelijk van de luchtvochtigheid en van het gebruikte type lijm.

Voor de klassieke houtlijm is de droogtijd van enkele uren tot enkele dagen, sneldrogende houtlijmen zijn typisch in 5 minuten droog. De aanduidingen voor verschillende merken berusten vaak op de Europese normering, die de lijmen indeelt in 4 klassen. Hierbij is D1 de minst vochtbestendige, daar waar D4 geschikt is voor contact met water. Toch is voor soms vochtige ruimtes de klasse D2 al voldoende, bijvoorbeeld voor een badmeubel of wastafelplank.

Al naar gelang het tempo waarin gemonteerd wordt, kunt u kiezen tussen snelle droogtijd (4 minuten) of een wat langere droogtijd (8 minuten). Het materiaal droog transparant op, maar bij het olieen of lakken kunnen toch lijmresten te zien zijn. Zorg dus altijd voor een goed geschuurd oppervlak en werk zo netjes mogelijk.

Daar waar houtlijm op basis is van PVAC, is constructielijm op basis van polyurethaan. Deze PU-lijmen beginnen te bruisen bij contact met (het vocht in de) lucht. Het vullende karakter maakt het prima geschikt voor zware constructies, reparaties of verbindingen waaraan hoge eisen worden gesteld. De basis van polyurethaan maakt het ook geschikt om op andere materialen te lijmen, zoals steen, metaal, beton of kunststof.

Kitten of monteren met Polymax

Kitten van houten werkbladen en panelen

Veel werkbladen worden gemonteerd op beugels of frames. De werking van het hout opgevangen moet kunnen worden. Een flexibele kit voor het monteren van hout op vrijwel alle ondergronden is PolyMax van Bison. Deze montagelijm en afdichtingskit is geschikt voor binnen en buiten. Maar vooral de blijvende elasticiteit is belangrijk bij het werken met houtproducten. Denk aan bijvoorbeeld vensterbanken, drempels, barbladen en wandpanelen.

STEEN-ACHTIGE MATERIALEN

In badkamers wordt vaak gebruik gemaakt van prachtige (imitatie)natuursteen in combinatie met sobere houten planken of meubels. matte of gezoete oppervlakken, in bijvoorbeeld marmer, graniet, zand- of leisteen worden vlekkerig bij afwerking met een reguliere sanitairkit. Gebruik een kit die transparant-grijs is, speciaal voor afdichting rond natuursteen. Deze kit is zuurvrij, elastisch en net zo waterbestendig.

SANITAIR

Het afdichten van naden, voegen en kieren tussen de tegelwand, het bad, de douchebak, wastafel of het aanrecht doet u met een blijvend elastisch product op basis van siliconen. Voor afdichten van voegen in sanitaire ruimtes, zoals badkamer, toilet en keuken is het belangrijk dat de kit ongevoelig is voor schimmel én niet verkleurt. U kunt siliconenkit niet naderhand schilderen. Kies een bijpassende kleur en geef eerst kleur aan de te behandelen onderdelen.

SCHILDERWERK

Voor afwerken van naden rondom houten kozijnen, vensterbanken, wandplanken of panelen is het soms nodig een makkelijke en strak afmesbare kitnaad te kunnen aanbrengen. Een acrylaatkit kan voegen die weinig werken prima opvullen en is daarna overschilderbaar. Met bijvoorbeeld muurverf of kleurlak. Voor een blijvend vochtige ruimte of afdichting is het product niet geschikt.

Gaten en scheuren vullen met houtvuller

Vullen met houtvuller

Plamuren en vullen wordt vaak door elkaar heen gebruikt, maar in de regel gaat het bij plamuren om het egaliseren tot 1mm. Grotere onregelmatigheden worden opgevuld met de daarvoor beter geschikte vullers. Wanneer een plamuur gebruikt wordt voor grotere gaten zal deze inscheuren en uitzakken. Voor massief houten oppervlakken is het vaak makkelijker kleine oneffenheden weg te schuren dan deze te plamuren.

Plamuur is vrijwel altijd neutraal en licht van kleur en daardoor minder geschikt voor houtsoorten die uitsluitend voorzien worden van transparante afwerkingen als blanke lak en olie. We beperken ons assortiment voornamelijk tot vullers passend bij onze massieve houten werkbladen. Een prima vuller voor veel voorkomende gaatjes, scheurtjes en onregelmatigheden in hout is het zogenaamde kneedbaar hout. In veel actuele houtsoorten te verkrijgen zorgt dit na grondig schuren voor een onopvallende vulling in ieder werkblad of paneel.

Het daadwerkelijke kneden doet u het beste al in de tube, zodat de hele tube gelijkmatige pasta geeft. Verwerken kunt u beter met een plamuurmes doen.

Houten panelen verlijmen in onze werkplaats

UITGEBREID MAATWERK

Meubels, hout en interieurdesign

Een project met massief hout is in vertrouwde handen bij Houtmerk. Op maat gemaakt; doordacht design; montageklaar of compleet geinstalleerd. 

Maatwerk in hout

Sterke merken samen online

Alle producten voor lijmen, vullen en monteren worden door Houtmerk tijdens de productie gebruikt of grondig getest alvorens wij ze aan u adviseren op onze website. Zo bent u zeker van het juiste product bij uw toepassing en verzekerd van deskundig advies. 

Houtmerk is partner en online dealer van Alabastine en Bison. Beide merken voeren stuk voor stuk kwaliteitsproducten, geheel in lijn met onze (hout)producten. Wij bieden wij u een selectie van hoogwaardige houtvullers en lijmen om uw werkstuk of project een professionele uitstraling te geven.

Uit voorraad leverbaar of volledig op maat gemaakt

Wij produceren werkbladen volgens uw specificaties. Na controle van de bestelling selecteren we mooiste lamellen uit onze enorme voorraad gedroogd en geschaafd hout. We bundelen lopende orders om zo efficiënt mogelijk te kunnen produceren. Een paneel volledig op maat laten maken heeft daardoor een doorlooptijd van 2-4 weken. Kunt u zo lang niet wachten? Veelal zijn er vergelijkbare panelen op voorraad. Levering van uw bestelling kan dan vaak al binnen 48 uur.