Keukenblad keramiek en Dekton

Een krasvast keukenblad, in hoge mate vlekbestendig en onderhoudsarm. Door de rijke keuze uit decors met marmereffect, steenstructuur of betonlook is keramiek perfect te combineren met de meest uitgesproken designkeukens. Werkbladen van keramiek en Dekton maken we compleet met kamerhoge rugwand, overstekend bargedeelte of verstek verlijmde spoelbak. Keramische werkbladen van Dekton en Neolith zijn er in grote maten, tot wel 305cm. Een exclusief, heel duurzaam én milieuvriendelijk alternatief voor steen. 

Perfecte integratie in onze maatwerk keukenconcepten

Combineer hout, staal en steenachtige oppervlakken tot uitgebalanceerde keukens, met advies van onze interieurontwerpers. De keramische werkbladen zijn zorgvuldig afgestemd op kasthoogte, constructie en maatvoering van onze designkeukens. De geselecteerde keukenbladen zijn exclusief beschikbaar voor onze maatwerk Modus® keukens en worden niet los aangeboden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor een complete keuken? Maak vrijblijvend een afspraak 

Houtmerk - Houten Roomdivider Linea XL - Kamerhoog van 266cm tot 295cm Roomdividers Houtmerk
101_maatwerk_keuken_design_ontwerp_castelli_mat_keramiek_fronten_londra_ottawa_arizona_beige_fenix_grigio_wang_stol_wijnkoeler_stalen_schappen.jpg

Blad en spoelbak 1 geheel

Voor een exclusief keramisch keukenblad is een volledig keramische spoelbak mogelijk, met een bodem in 4 schuine vlakken. Hierbij is de kwetsbaarheid van de keramische rand wel een aandachtspunt. De bodem van een schuin aflopende spoelbak is minder duurzaam en hittebestendig (bijv. gebruik Quooker), liever kiezen we in die gevallen voor een RVS bodem en keramische zijdes rondom deze bodem.

Glas in keramiek verlijmd

Kookplaten hebben vaak een iets dikkere glasplaat als basis. Door een extra onderlaag toe te passen kan de kookplaat zelfs bij geringe bladdiktes keramiek, toch vlak worden opgenomen in het betonlook blad of keukenblad met marmer uitstraling. In verband met krassen en schuiven van pannen ligt een vlak geïntegreerde kookplaat nog altijd een fractie hoger dan het omringende bladmateriaal.   

Spoelbak in keramiek

Keramiek laat zich heel goed bewerken met speciaal ontwikkelde machines. De rand van een spoelbak kan zeer precies worden verwerkt in de bescheiden bladdikte van de keramiek. Zo ligt de spoelbak na montage volledig vlak met het omringende bladmateriaal. Door de rand van de bak zichtbaar te laten is er ook geen kans op stootschades aan de keramiek, bijvoorbeeld door omspoelen van grote pannen of andere ongelukjes.

Extra dunne keukenbladen

Een aantal keramische steen en betonlook structuren hebben een kern die past bij de toplaag. Hierdoor kunnen randen geslepen en gepolijst worden. De designmogelijkheden van extra dunne bladen passen goed bij onze andere materialen, zoals Arpa Fenix keukenfronten of elementen van massief hout.

Er zijn massief keramische bladen vanaf 8-12mm, afhankelijk van merk en type. Bladen die niet geschikt zijn voor massieve toepassing worden heel subtiel opgedikt. Ook dan is een geringe dikte, vanaf 20mm, haalbaar. Hoewel opdikken of aanlijmen van zichtzijdes kostbaar is zorgt de goedkopere basis toch vaak voor een besparing ten opzichte van volledig massief keramiek.

Bladdikte en toepassing

Door geraffineerde verwerking van keramiek zijn diktes mogelijk die vele malen groter zijn dan het basismateriaal. Randen worden in verstek aangelijmd, om optisch dikkere marmer-look of stenen bladen te creëren. Dit zogenaamde opdikken is een precies werkje, zelfs bladen van 20mm dik hebben deze aangelijmde randen.

Voor alle zichtbare blad onderdelen wordt randafwerking berekend en toegepast. De ontstane randen hebben een klein facetje als afwerking, om het minder gevoelig te maken voor stoten.

Opdikken of massief blad

De kern van het basisproduct heeft niet dezelfde kleur en structuur als het oppervlak. Bij sommige varianten Dekton of Neolith is het product wel massief toe te passen door speciale randafwerking. De structuur van het oppervlak is dan ook zichtbaar op de randen. Een écht massief keramiek keukenblad heeft na het slijpen en polijsten een hele subtiele dikte van 8-12mm.

In veel gevallen worden de dunste platen keramiek verstevigd met vezelmatten en extra "opgedikt" naar 20-100mm dikke keukenbladen. Bijpassende achterwanden zijn doorgaans dunner, volgens de oorspronkelijke materiaaldikte.

Eigenschappen van keramiek als keukenblad

De keramiek voor onze keukenbladen wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals klei en daarna onder hoge druk en hitte extra hard gebakken. Het lijkt qua opbouw daardoor zelfs wat op een grote vloertegel. De gebruikte dessins zijn afgeleid van luxe marmer- en steensoorten, of stoere betoneffecten. Maar door afwerking met een mat glazuur is het oppervlak waterdicht, hittebestendig, krasbestendig, zuurbestendig en vlekbestendig. Hierdoor is een keramisch blad gemakkelijk in onderhoud, de gladde gesloten afwerking maakt het extra hygiënisch.

Is keramiek echt onverwoestbaar?

Net als bij massief hout zijn er ook bij steenachtige en marmer-look oppervlakken beperkingen waar al in het ontwerp rekening mee gehouden dient te worden. Daarnaast heeft keramiek specifieke eigenschappen. U kunt geen bijtende producten met een pH hoger dan 10 gebruiken. Dat zijn producten zoals soda, afbijt of industriële reinigers of ontvetters. Hele sterke zuren zijn ook geen goed idee, deze zullen het keramische oppervlak aantasten. Meer specifiek is chloor, ovenreiniger of geconcentreerd schoonmaakmiddel ongeschikt voor onderhoud of reiniging.

De hardheid beschermt tegen krassen, maar verhoogt de breukgevoeligheid. Ga dus nooit op het blad zitten of staan (om bijvoorbeeld afzuigkap of verlichting te onderhouden). Zeker rond uitsparingen is het blad minder belastbaar, zowel tijdens transport, installatie of dagelijks gebruik moet u rekening houden met beperkte schokbestendigheid. Om het risico op breuk te verkleinen wordt de onderzijde van het beton- of marmerlook werkblad nog extra verstevigd met een vezelmat. Ook houden we bij het ontwerp van de keuken bij grotere overspanningen of vrijhangende delen rekening met extra ondersteuning of onderlijming.

Bargedeeltes in keramiek

Keramische bladdelen moeten dragend gemonteerd worden. Een vrijhangende bladdeel maakt een maatwerk keuken of kookeiland niet alleen minder massief, het is ook een prima plek om snel te ontbijten of alvast samen van een drankje te genieten. Voor een bargedeelte is 300-400mm vaak voldoende.

Overspanning of bardeel

Bladdelen die aan 1 of 2 zijdes vrij hangen moeten we extra verstevigen. Dat kan door de onderkant (achter de randafwerking) te voorzien van onderlijming met hout. Om het hout niet zichtbaar te maken is een minimale randdikte van 35mm noodzakelijk. Ook het ontwerp van de keuken kan het blad extra steun geven, bijvoorbeeld zijpanelen, een bar-nis of slank stalen frame. Bij grotere lades of flinke uitsparingen verstevigen we uw keramisch keukenblad met een traverse in de kast.

Maximaal keramiek

Ontwerpen met keramiek brengt exclusieve steen- en marmerstructuren binnen bereik, met ongekende eigenschappen in hitte- of zuurbestendigheid. De maatvoering is bijzonder geschikt voor royale kookeilanden. De collecties van Neolith, Dekton of Silestone combineren een marmeren uitstraling, steenachtige tekening of stoere betonstructuur met hoogwaardige en gecontroleerde eigenschappen. 

Grote afmeting kookeiland

Dekton, Silestone of Neolith zijn perfect toe te passen als bladmateriaal voor een kookeiland. De meeste marmer en steensoorten zijn leverbaar met maximale afmetingen van 220-250cm lengte en 120-130cm breed. Met keramische keukenbladen zijn grote maten met lengtes tot 320x150cm haalbaar. De maximale maat van een keramisch keukenblad is daardoor groot genoeg voor een naadloos kookeiland.

Vlak integreren kookplaat

Moderne productiemethodes maken het mogelijk om heel zorgvuldig randen af te werken of uitsparingen heel zuiver en maatvast uit te voeren. De randdikte van een kookplaat of spoelbak kan uit het keramische bladmateriaal worden weggeslepen, waardoor de flens volledig gelijk komt te liggen met het bladoppervlak. Doordat de kern van het keramische betonlook of marmer-look materiaal vaak niet dezelfde structuur heeft wordt een spoelbak bij keramiek doorgaans niet onder de bladdikte geplaatst (onderbouw-spoelbak).

Fenix, hout en keramiek

Met een waaier aan bijzondere en praktische materialen kunt u de compositie van uw dromen samenstellen. Ons Modus keukenprogramma kent geen beperkingen in maatvoering, hoogte en indeling. Kies fronten in donker of licht hout, wissel af met matte, minimalistische oppervlakken in Arpa Fenix en leg accenten in marmer, Concreto steen of steenachtige materialen. Met Houtmerk Modus® kunt u rekenen op deskundig advies en een doordacht ontwerp.

Ervaar het in onze showroom

Merknamen in keramiek

Veel keramiek wordt in Zuid-Europa geproduceerd. Grote namen zijn Silestone, Neolith en Dekton. Elk met hun eigen positie in merkbeleving en innovatie. Samen vormen de decors een perfect assortiment voor ieder type keuken.

Dekton, keramiek revolutie

Een duurzaam product dat mooi blijft. Innovatief geproduceerd, ultracompact en met een hele lage poreusheid. Niet alleen tegen vocht, maar ook vlekken maken geen kans op Dekton werkbladen.

Dekton wordt veel gekozen in projecten met nadruk op architectuur en design. Om die reden wordt het uitzonderlijke materiaal dan ook perfect geïmplementeerd in onze maatwerk ontwerpen van complete keukens, kastenwanden en haardmeubels.

Neolith, gesinterde steen

Dit type keramische natuursteen werkbladen is het resultaat van een selectie van de beste grondstoffen en van een revolutionair en technisch hoogstaand productieproces dat bekend staat als "sintering". Het Neolith basismateriaal is voorzien van pigment in steenachtige en marmer patronen, goed beschermd onder het sterke glazuur en vervolgens gebakken op een zeer hoge temperatuur. Functioneel, maar ook nog erg mooi en duurzaam.

Silestone kleur en structuur

Composiet van Silestone is kunstmatig gemaakt steenachtig materiaal, opgebouwd uit verschillende componenten, met een dikte van 1,2cm. Composiet bestaat voor 90% uit kwarts, heeft een schitterende en strakke uitstaling en is verkrijgbaar in meer dan vijftig kleuren. Composiet is net als keramiek zeer krasbestendig, in hogere mate ook nog stootvast en net zo onderhoudsvriendelijk. Een belangrijk verschil is de door en door structuur, waardoor de rand hetzelfde beeld geeft als het oppervlak.

Kraan en kalkaanslag

Rond keukenkranen kan een beetje kalkafzetting te zien zijn. Natuurlijke azijn is voldoende om de kalkvlekken op te lossen, maar zal het keramisch blad niet aantasten. Donkere tinten of matte afwerkingen vragen soms extra onderhoud. Door de kleurstelling en structuur van het matte glazuur zijn vetvlekken, druppels of vingerafdrukken eerder zichtbaar. Een glasreiniger volstaat in veel gevallen om het keukenblad te reinigen.

Extreme hitte van koken-waterkranen is niet geschikt voor een volledig keramische spoelbak. In die gevallen adviseren we een stalen spoelbak.

Hoek, kolom of uitsparing

Bladen met een rustige keramische structuur of tekening kunnen ook goed op haardmeubels, hoekkeukens of op een "schiereiland" worden toegepast. In het blad wordt een haakse koppeling voorzien. De basisvorm van de bladdelen blijft dan een rechthoek. Bij meer decoratieve opdrukken is de overgang subtieler als de delen in verstek op elkaar aansluiten. De bladvorm eindigt dan met een schuine punt. De haaksheid van de muren van de keuken is dan extra belangrijk, omdat bij het volgen van de wanden de bladdelen zouden kunnen kieren. Als er onverhoopt een kolom, inspringing of ander obstakel in de wand zit, zal dit netjes worden uitgespaard uit de bladvorm en onderliggende kast.

Inmeten en montage bladen

Keramiek laat zich niet in het werk aanpassen of herstellen. En hoewel de basis een dunne keramische plaat is, neemt het gewicht door extra versteviging en de oppervlakte al snel toe. Daarom komen onze meest ervaren monteurs bij u thuis het werkblad inmeten.

Na controle van de bladdelen wordt de installatie van uw werkblad goed voorbereid. Het resultaat is een perfect passend keukenblad; van wand tot wand of een compleet kookeiland

De voordelen van natuursteen

✓  Luxe uitstraling, 100% natuurproduct met een authentiek karakter.
✓  Ieder paneel anders, geen herhaling van patroon of structuur.
✓  Kleur en structuurafwijkingen die de echtheid van het materiaal onderstrepen.
✓  Steeds unieker na gebruik door ontbreken van beschermende toplaag.
Mogelijkheid tot matteren of zoeten van de steensoort.
✓  Massief toe te passen, weinig buigzaam zonder speciale voorzieningen.
Randen af te werken zoals het oppervlak.
✓  Spoelbakken uit steen naadloos te verlijmen, eventueel met RVS bodem.
✓  Vlak integreren van kookplaat of spoelbak.

De voordelen van keramiek

✓  Kleurvast en constante kwaliteit zonder verschillen in patroon of structuur.
✓  Grote afmetingen mogelijk, bijvoorbeeld een kookeiland uit 1 stuk.
✓  Herhaling van patronen, open boek gelegde delen mogelijk.
✓  Consistente kleur; vrijwel geen verschillen tussen stalen en geleverde product of losse bladdelen.
✓  Geen putjes, aders, vlekjes of mineraalconcentraties.
✓  In hoge mate krasbestendig en hittebestendig, alledaags onderhoud met allesreiniger.
✓  Onveranderlijk en onderhoudsvrij door harde glazuurlaag op de steenachtige ondergrond.
✓  Hygiënisch, niet poreus en watervast; voedselresten trekken er niet in.
✓  Vlak integreren van kookplaat of spoelbak.
✓  Spoelbakken uit keramiek naadloos te verlijmen, optioneel met afwatering.

Groot keramiek blad

Een groot keramisch blad wordt naadloos met doorlopende tekening extra indrukwekkend in omvang én impact. In sommige materialen kan zelf “bookmatch” worden gewerkt, het patroon van werkblad of achterwand is er in een gespiegelde variant. Bij keramische bladen in hoekopstelling of grotere bladen wordt het facetrandje extra afgedicht met kit of lijm.

Kleurverloop keramiek blad

Hoewel de kleur, structuur en het dessin van keramiek minder uitgesproken en vaak wat veiliger is dan bij echt steen, is er toch een verloop te onderscheiden. Een paneel kan dus een lichte en een donkere kant hebben, die bij aansluitende bladdelen extra contrast geven.

De meest bekende voorbeelden zijn Radium, Trilium, Laos, Kreta, Soke, Kira, Kelya, Aura, Entzo, Mont Blanc, Mar del Plata en New York - New York.

Hout en keramiek samen

De structuur en nuance van steen is een perfecte aanvulling op massief hout. Met een rustige basis zoals een gietvloer, of fronten van Arpa Fenix, kan steen een ruimte levendig én leefbaar maken. Keramiek met een natuurgetrouwe steenstructuur kan tegen een stootje, is er in veel kleuren en laat zich makkelijk bewerken tot rugwanden, wasbakken of dekpanelen.

Integreer perfectie

Keramiek met Pitt Cooking

Losse pitten om op te koken zijn gemakkelijker schoon te maken, maar bieden ook meer ruimte tussen de pannen. Het tijdloze design van PITT Cooking kookplaten laat ons de branders combineren met stoere of juist verfijnde ontwerpen. PITT Cooking is bijzonder goed met keramisch keukenbladen te combineren, de ondergrond van de branders is hittebestendig en neemt geen vuil of vet op. Er zijn drie soorten branders, met aluminium, messing of volledig zwart, oplopend van laagvermogen naar zeer krachtige branders. De knoppen kunnen op het blad of in de randdikte worden verwerkt. Houtmerk levert en installeert dit prachtige concept in de maatwerk MODUS® Keukens. 

Keramiek gebruiken met messen of met hete pannen

Vaak wordt als voordeel genoemd dat keramiek goed bestand is tegen hete pannen. Maak er echter geen gewoonte van om hete pannen rechtstreeks op het blad of de spoelbakrand te plaatsen. Gebruik voor hete pannen altijd een onderzetter. Ook warmte vanaf de onderzijde, bijvoorbeeld een uitdampende vaatwasser kan het keukenblad beschadigen. In demonstraties wordt ook met messen, spijkers of andere scherpe voorwerpen op het blad gewerkt. Dekton en Neolith zijn hier in hoge mate tegen bestand, maar het maakt ook uw messen sneller bot. Per ongeluk snijden op het blad kan voor een keer geen kwaad, maar gebruik voor dagelijkse handelingen altijd een snijplank. Zeker bij hoogglans oppervlakken is een kras niet per definitie onzichtbaar en helaas ook moeilijker te herstellen. 

Onderhoud keramische bladen

In de meeste gevallen is een milde allesreiniger of micro-vezeldoek genoeg om uw werkblad te reinigen. Een diep reinigend product voor het verwijderen van hardnekkige vlekken of aangekoekte resten is ArteCream. Na een grondig sopje van ArteCream, aangebracht met een zachte doek, dient u het blad nog eens na te spoelen met schoon water. Droog het blad na afloop met een schone doek nog even na. Om een begin te maken met goed onderhoud is een onderhoudsset bij ieder keukenblad inbegrepen.

interieur op maat

De kracht van keramiek

Talloze bewerkingen met als resultaat een oogstrelend werkblad. Onverwoestbaar, indrukwekkend en toch subtiel.

Complete keukens op maat

Samenwerking met Arte

Voor inmeten en plaatsing van onze keukenbladen werken we samen met de Arte Groep. Bij Arte werkbladen vinden we een assortiment dat ons de vrijheid geeft om te variëren in kleur, structuur en toepassing, terwijl we kunnen rekenen op specifieke kennis van het materiaal en installatie. Arte ondersteunt ons met inmeten, passend transport en het zorgvuldig installeren van deze bijzondere productgroep op locatie. Door deze samenwerking heeft u op ieder keramisch keukenblad tot 10 jaar garantie. Meer informatie over de materialen en eigenschappen op de Arte website.

Dekton | Laurent Dekton, Eter Dekton, Zenith Dekton, Vegha Dekton, Trilium Dekton, Taga XGloss Dekton, Strato Dekton, Soke Dekton, Sirocco Dekton, Sirius Dekton, Radium Dekton, Laos Dekton, Kreta Dekton, Korso XGloss Dekton, Kira Dekton, Kelya Dekton, Glacier Dekton, Galema Dekton, Fossil Dekton, Entzo Dekton, Domoos Dekton, Vegha Dekton, Blanc Concrete Dekton, Bergen XGloss Dekton, Aura Dekton.

Silestone kleuren | Eternal Noir, Camden, Cemento, Cemento Suede, Xtreme Black, Unsui, Unsui Suede, Stellar Negro, Snowy Ibiza, Royal Reef, Rogui, Nymbus, Noka, Negro Tebas Suede, Lagoon, Kensho, Iron Bark, Gris Expo Volcano, Eternal Statuario, Eternal Marquina, Eternal Calacatta Gold, Coral Glay, Eternal Charcoal Soapstone, Blanco Zeus Extreme, Blanco Norte, Blanco City, Arte Negro, Arte Gris, Arte Antracita, Arden Blue Volcano, Altair Suede, Alpina White.

Neolith kleuren | Zaha Stone Silk, Pulpis Sil, Pierre Bleue Silk, Phedra Satin, New York, Nero Zimbabwe, Nero Satin, Mont Blanc Silk, Mar del Plata Silk, Krater Riverwashed, Iron, Grey Satin, Iron Copper Satin, Estatuario Silk, Cement Satin, Blanco Carrara, Beton Silk, Beton Riverwashed, Basalt Grey Satin, Basalt Black Satin, Barro Satin.

Artekeramiek | Triest, Treviso, Trente, Salamance, Bergamo.

Xclusive Keramiek | Alezio gepolijst, Casarano mat, Galatone mat, Pacci mat, Ugento mat, Alezio mat, Diso gepolijst, Gemini mat, Salve gepolijst, Alliste gepolijst, Diso mat, Matino gepolijst, Salve mat, Aradeo gepolijst, Felline gepolijst, Matino mat, Taviano mat, Aradeo mat, Felline mat, Pacci gepolijst, Ugento gepolijst.