Werkplaats en productie

Om onze producten kwalitatief, hoogwaardig en betaalbaar te kunnen houden heeft Houtmerk alle productie in eigen beheer. We schaven ons hout, verwerken onze eigen olie en zorgen zelf voor deugdelijk verpakken en de achterliggende logistiek. Alleen het spuitwerk van frames, meubels en werkbladen wordt gebundeld en uitbesteed.

Lassen van stalen tafelframe in de werkplaats
CNC frezen van massief hout in onze meubelmakerij
Lijmmachine massief hout

Hoogfrequent lijmen | Weinig

Deze unieke machine is op maat gemaakt voor Houtmerk. Speciale lijm en een hoogfrequente generator zorgen voor een gelijkmatige uitharding terwijl het paneel onder druk gezet wordt in alle richtingen. Industriele kwaliteit houtproducten, ordergestuurd, in iedere maat en houtsoort. De bladen worden precies lang genoeg geperst en vervolgens automatisch doorgevoerd naar de breedbandschuurmachine. 

Formaatzaag in bedrijf

Formaatzaag | Altendorf

Onmisbaar om werkstukken en halffabrikaten zuiver en haaks op maat te maken. Hier krijgen alle onderdelen hun definitieve afmeting. De formaatzaag heeft een roltafel met extra bladverbreding, deze extra arm ondersteund ook grotere bladen en platen. Het zaagblad kan ook kantelen waardoor schuine kanten voor een afwerking met verstek mogelijk zijn. Om splinteren aan de onderzijde te voorkomen is een extra ritszaag voorzien. 

CNC Freesmachine voor complexe houtbewerkingen

CNC Freesmachine | Biesse

Complexe bewerkingen kunnen in zeer nauwkeurig door een computergestuurde frees worden verricht. Onze CNC-frees kan met een zeer krachtige kop driedimensionaal langs 5 assen bewegen. Het magazijn met gereedschappen bevat boren, frezen, schuurkoppen en zaagbladen, waarmee gaten, sleuven en zaagsnedes worden gemaakt op vooraf ingestelde posities. 

Greeplijst van houten front handmatig schuren

Handmatig afwerken

Geen machine die de zorg, aandacht en oog voor detail van ons over kan nemen. Kleine onregelmatigheden vullen, voelen of iets goed geschuurd is, scherpe randjes of vezels wegschuren. Onze vakmensen controleren en assembleren ieder product handmatig. 

Machinale houtbewerking in de meubelmakerij

Bekantrechten

Schors, ronde kanten en grote krommingen worden bij de bron verwijderd. Het afval wordt gebruikt om het hout kunstmatig (KD) te drogen voor interieurtoepassing. Het plaathout wordt zo efficiënt mogelijk opgedeeld, de breedte wisselt daardoor. Bij binnenkomst sorteren we op kwaliteit, lengte en dikte.

Profiel uitsparingen frezen voor houten keukenfronten en keukendeurtjes

Infrezen van verstevigingen

Voor iedere dikte paneel hebben we bijpassende sets profielen die het hout in bedwang houden. Massief hout reageert op lucht, vocht en warmte. Voor onze U-vormige profielen worden bijpassende infrezingen gemaakt. Na het monteren van een profiel is het hout beter gewapend tegen kromtrekken. 

Schuren van houten tafelbladen en panelen

Schuren en afwerken | Festool

Naast een stationaire machine die het hout aan boven- en onderzijde schuurt hebben wij ook mobiele handschuurmachines. Deze zijn voorzien van verrijdbare Festool-afzuigers met flexibele slang die het mogelijk maken rondom het werkstuk te manoeuvreren. Wij schuren voor een extra glad eindproduct met een roterende schuurmachine de werkbladen, meubels en maatwerk panelen alvorens lak of olie aan te brengen. 

Zaagmachine in bedrijf

Schulpen

Schulpen is het zagen van hout evenwijdig aan de houtdraad, de zaag lijkt veel op een formaat/cirkelzaag. De vertanding van het zaagblad is wel anders dan van een afkortzaag. Op deze machine kunnen lange delen smaller gemaakt worden of dikke delen gehalveerd. Schulpen is zwaar werk en wordt ondersteund met een aanvoerapparaat.  

Houten planken worden gecontroleerd op kwaliteit en kleur

Sorteren van lamellen

Iedere plank wordt gecontroleerd op kwaliteit en kleur. Onze bestekmaker zorgt voor een gebalanceerd eindproduct, al vroeg in het proces. Noesten, onregelmatigheden en kleurverschillen worden zo goed mogelijk verdeeld over het nog te verlijmen paneel. De losse planken worden hydraulisch samengeperst en met hoogfrequente straling verlijmd. 

CAD tekeningen worden ingelezen door onze CNC machine

Tekening inlezen | Biesse BSolid

De CNC-gestuurde freesmachine kan met alle voorkomende bestandsformaten uit de voeten. Op basis van uw (CAD)tekening kunnen we maatwerk werkbladen en meubels produceren. Een simulatie vooraf toont ons het eindresultaat al in 3D, zodat een extra controle kan worden uitgevoerd. Naast de 3 assen die nodig zijn om veel voorkomende vormen te frezen, is deze machine uitgerust met extra assen om dubbele krommingen te frezen. 

Houtmot afzuigingsinstallatie

Houtmotafzuiging | PCK

Bij zoveel houtbewerking komt een enorme hoeveelheid stof en zaagsel vrij. Dit houtmot is waardevol als biomassa, en wordt opgeslagen in een grote container. Maandelijks wordt het zaagsel omgezet in houtpellets voor speciale kachels. De stofafzuiging staat prominent voor ons bedrijfspand, net naast de showroom.

Afkorten van massief hout met afkortzaag

Automatische afkortzaag | Dimmter

Om spaarzaam met materiaal om te gaan worden slechte delen (knoesten/scheuren) gemarkeerd. Lange planken, zgn. lamellen, worden ingevoerd op de grote aanvoertafels, de machine scant het hout en duwt het langs de zaag. Op basis van alle ingevoerde bestellingen wordt de meest efficiënte opdeling gekozen. De plank wordt gelabeld met de berekende positie in de meest geschikte order. 

Modern machinepark, volledig computergestuurd

Met alleen een geoefend timmermansoog redden we het niet meer. Veel machines hebben grote displays, gekleurde lasers en staan altijd in verbinding met de leverancier en de werkvoorbereiders op kantoor. Alle orders worden gesimuleerd, geraadpleegd en geactualiseerd met maatwerk software op iedere werkplek. Zo voorkomen we fouten en houden we levertijden kort. 

Indrukwekkende werkplaats bij onze showroom

De ronkende productie draait vrijwel zonder stops op vol vermogen. 10 Bar perslucht drijft de machines aan, 200 Ampere aan stroom zorgt ervoor dat zelfs de zwaarste machines tegelijk kunnen draaien. De afzuiginstallatie naast ons pand vertakt zich door het hele pand naar iedere werkplek en alle machines. Vanuit de showroom kijkt u over de uitgestrekte werkplaats, waar misschien wel uw order in productie is. Een boeiend schouwspel! Kom langs bij Houtmerk, met uw vragen over maatwerk.

Schaafmachine in de Houtmerk werkplaats

Schaven op dikte

Brede delen worden soms in de lengte gehalveerd en opnieuw geschaafd. Diktes die tussen de gebruikelijke handelsmaten liggen worden nauwkeurig op maat geschaafd met de “Vandiktebank”. 

Vierzijdig schaven in onze meubelmakerij

4-Zijdige schaafbank | Weinig

Hout dat niet vlak of recht genoeg is moet worden gestandaardiseerd om het verder te kunnen verwerken. Met lasergestuurde precisie worden alle planken voorafgaand aan het verlijmen geschaafd. Een razendsnelle pendel-as zorgt ervoor dat vallende, wisselende breedtes op dezelfde manier worden bewerkt. 

Kolomboormachine

Kolomboor

Met de kolomboormachine kunnen wij handmatig nauwkeurig boorwerk verrichten. Omdat hout en metaal ieder op verschillende toerentallen geboord moeten worden hebben wij meerdere machines opgesteld. Het vuil en de snijolie die vrijkomt bij metaal komt zo niet in aanraking met het hout. Onze boorkop heeft een instelbare hoogte, de tafel blijft dus op ergonomische hoogte. Met een slinger brengen we de boor dichter bij het werkstuk. Een voordeel van het boren met de hand is de gecontroleerde kracht en instelbare boordiepte.  

Lintzaag om massief hout te zagen

Lintzaag

Op de lintzaag draait een lint langs wielen onder en boven in de machine. Halverwege is een zaagtafel waardoor het werkstuk gezaagd kan worden met voldoende steun. Het zaaglint verdwijnt in een een gleuf. Het lint gaat niet op en neer zoals bij hand- of decoupeerzagen, maar maakt een ronde. De tafel is voorzien van een geleider, maar vaker wordt de zaag gebruikt voor gebogen vormen of kepen.

Perslucht voor gereedschappen in onze meubelmakerij

Perslucht en schroefcompressor

Veel gebruikte gereedschappen op perslucht zijn onze nietpistolen en tackers. Hiermee kunnen dunne plaatmaterialen, sierstrips, lijsten, bodems van lades of andere materialen snel worden bevestigd. De perslucht wordt door een grote schroefcompressor op druk gebracht. De lucht wordt gedroogd, zodat er geen vocht op werkstukken en in de machines komt. In de werkplaats worden ook luchtspuiten gebruikt om werkstukken schoon of droog te blazen.

Breedbandschuurmachine voor massief hout

Breedband Schuurmachine Boere

Het houten werkblad passeert verschillende schuurbanden met steeds fijnere korrels. Alle hoogteverschillen, oneffenheden en resten van verlijmen verdwijnen na 1 schuurgang, het blad wordt gekalibreerd op de gewenste einddikte. We kunnen tot maar liefst 130cm breed schuren met een korrel van P150, op tiende millimeters nauwkeurig. 

Grote wandzaag in de Houtmerk meubelmakerij

Wandzaag | Harwi

De wandzaag is een rechtop geplaatst rek waarop voorraadpanelen snel kunnen worden afgekort. Waar normaliter het werkstuk langs de zaag wordt bewogen, kan bij de wandzaag de zaag in horizontale en verticale richting over het rek bewegen. Bij het wisselen van zaagrichting wordt de zaagunit gedraaid. 

Lijmrek voor het verlijmen van bijzondere houtsoorten

Verlijmen met opsluitbank

Voor het verlijmen van bijzondere houtsoorten, oud hout en kleine oplages is veel gevoel en inzicht nodig. Met perslucht worden met lijm ingesmeerde lamellen verticaal verlijmd. Pneumatische persen drukken de lijmnaden dicht, frontspanners houden het werkblad vlak en stabiel.

Verlijmen van losse planken

Verlijmen van losse planken

Lijmen met losse klemmen of tangen kost veel tijd, ruimte en is weinig ergonomisch. Het wordt doorgaans beperkt tot reparaties, opdikken of bijzondere (tand/verstek)verbindingen of. Grotere oplages en vergelijkbare maten worden vaak halfautomatisch verlijmd.  

Stootvrij inpakken en sealen van maatwerk meubels

Omsnoeren, wikkelen en sealen

Het gewicht en de afmeting maakt maatwerk meubels kwetsbaar. Om het de vervoerder en de gebruiker gemakkelijk te maken hebben wij de best mogelijke verpakking ontwikkeld. Zo komt ieder product zonder schade aan op het leveradres, maar ook na de voordeur zijn er nog voldoende hindernissen. Kwetsbare randen worden rondom afgedekt met zeer harde hoekprofielen en kunststof stootdoppen. 

Houtkachel voor het verwarmen van onze meubelmakerij

Houtkachel | Mecfire

De meest behaaglijke en gezellige plek in onze werkplaats is de grote MecFire werkplaatskachel, die dankbaar alle reststukken verorbert en zorgt voor een behaaglijke temperatuur in de hele werkplaats. In de zomer sparen we het schone, massieve hout voor de komende winter op. De warme lucht wordt door de hele werkplaats geblazen lopen, die door natuurlijke convectie warme lucht de werkplaats inblazen. 

Massief hout verplaatsen met heftruck

Stapelaars en reachtrucks | Still

Om zware pakken hout of werkstukken gemakkelijk te kunnen verplaatsen is een heftruck onontbeerlijk. Om vervelende uitlaatgassen in de productieruimtes te voorkomen zijn onze heftrucks uitgerust met een accu. In het grote magazijn telt iedere meter. Reachtruck kunnen dieper reiken door een verplaatsbare mast, maar blijven compact en wendbaar.

Werken in een ervaren team van vakmensen

Om bij Houtmerk te kunnen werken is ervaring en passie voor maatwerk nodig. Bevlogen meubelmakers, creatieve ontwerpers en klantgerichte verkopers. Overal in ons bedrijf werken mensen samen om op tijd én volgens afspraak te kunnen leveren. Ook werken bij Houtmerk, in een moderne en veilige omgeving? Kijk eens bij onze vacatures.

Het proces in een notendop

Vanuit de showroom kijkt u uit over de immense meubelmakerij en ziet u de ontwerpers aan het werk in de kantoren. Een levendig schouwspel in moderne en lichte ruimtes. Slechts gescheiden door stalen kozijnen en omringd met een mix van maatwerk en bijzondere collecties. In de winter gloeit de houtkachel. De lange houten tafels zijn het trefpunt tussen adviseurs en klanten: Particulier of zakelijk, voor een badmeubel of compleet restaurant. De schetsen worden uitgewerkt tot meubels of complete interieurs. Veel producten zijn op voorraad, verschillende afwerkingen en materialen zijn binnen handbereik. Het is vaak een komen en gaan van klanten. Meubelmakers en leveranciers lopen in en uit. Stuk voor stuk vakmensen die u graag iets vertellen over hun mooie beroep. Vanaf de showroom rijdt u in 10 minuten naar het historische centrum van Breda. Maak een afspraak voor uitgebreider advies.