Ikea Metod kastcombinaties met Ratio® frontsets

Met onze Houtmerk Ratio® kastfronten en bijpassende designelementen brengt u het kastprogramma van Ikea Metod naar een hoger niveau. Een kastenwand die precies past bij uw smaak en gewoontes. Kies uit luxe frontmaterialen, bijpassende grepen en verfijnd vormgegeven modules. 

Speelse open vakken in staal of hout bieden ruimte voor accessoires of stereo-apparatuur. Voor grotere openingen zijn er nisbekledingen in geprofileerd hout of gecoat plaatstaal. De maatvoering van onze Ratio® fronten en toevoegingen sluit perfect aan op het eenvoudig te doorgronden kastsysteem. 

Garderobe

opgeruimd thuiskomen

Slaapkamer

Uitgerust aan de dag beginnen

Spelen, werk of hobby

Plek voor het hele gezin

Ontdek de eindeloze mogelijkheden van onze kastcombinaties door te variëren in materiaal, afwerking en greeptype. Pas het ontwerp zelf aan in de Metod Productplanner en vraag eenvoudig een offerte aan voor uw favoriete RATIO® frontserie.

Gebruik vakkenkast als passtuk

Met een Ikea-stramien gebaseerd op slechts 2 breedtematen is het soms even passen en meten. Ikea Metod kasten hebben geen verfijning in maatvoering. Een aantrekkelijke oplossing zijn de open designelementen in hout en staal. Bijpassend of juist contrasterend en in kleine stapgroottes voor wandvullende composities.

Open vakken van hout

Combineer hout met matte lak

Houten dekpanelen op de zijkanten van hoge kasten geven een luxe uitstraling aan zuiver witte kastenwanden. Kies voor de hoge fronten uit onze zachte tinten in kleurlak of krasvast Arpa Fenix. De houten vlakken zijn extra robuust in veeleisende situaties en ook geschikt voor het aanbrengen van speelse patronen in diepliggend reliëf.

Fronten met relief

Contrastrijke stalen vakken

Combineren van open vakken en gesloten delen maakt een grotere opstelling extra ruimtelijk. Door te varieren met kleur voor front en open vak ontstaat extra constrast. Een open vak hoeft niet precies in het midden of uiteinde geplaatst te worden. De schapverdeling van open vak is onregelmatig, zodat kleine en grote items kunnen worden geplaatst.

Vakkenkast plaatstaal

Nisinvulling met wandplanken

Legplanken met of zonder spots maken de compositie met lage kasten compleet. Combineer matte lak of Arpa Fenix met houten rugwand, werkblad en wandplanken. Wandplanken zijn leverbaar in in houtdecor of frontafwerking.

Wandplanken met spots

Diepte in uw compositie

Combineer vlakke frontpanelen met onderbrekingen in reliëf. Houtmerk maakt geprofileerde oppervlakken met ronde of rechte lijnen in massief hout. Voor meer diepte in de compositie zijn open vakkenkasten en nisplanken leverbaar.

Fronten met reliëf

Suite met moderne kasten

Het plannen van suite met schuifdeuren is een perfecte kans om eigentijdse niskasten te integreren. Front en bladmateriaal in Arpa Fenix, met lades achter deur of verstelbare legplanken. Houtmerk levert bijpassende schuifdeuren op maat met rails voor nismontage.

Slanke stalen binnendeuren

Geïntegreerde komgrepen

Fronten in een uni kleurstelling. Krasvast, ultramat en in zachte tonen. Arpa Fenix heeft unieke, zelfherstellende eigenschappen. Ideaal voor push-open toepassingen dankzij het vlekwerende materiaal. Maar ook met een bijpassend of constrasterende komgreep een prachtige verrijking van entree, kleedkamer, garderobe of werkkamer.

Fronten met terugliggende komgreep

Front verlengen over de plint

Onze slimste hack van het Ikea Pax concept: Verlengde fronten die de basisplint van de kast verbergen. De standaard fronten van Pax laten 6cm plint zien. Op verzoek verhogen we ook met maximaal 15cm extra frontlengte, waarmee kamerhoge kasten binnen bereik komen, ongeacht de frontkleur. Een kledingkast met Scala Fronten is een verlengstuk van uw interieur.

Relief front of vlakke panelen

Bij massief hout is het mogelijk om het oppervlak te voorzien van decoratieve lijnen met ronde of rechte profilering. Door hollingen en bollingen te graveren, of scherpe lijnen in te frezen, worden grotere oppervlakken in hout op een speelse manier doorbroken. De serie Miller is er in in vlakke en reliefpanelen, gekleurd met beits of olie.

Fronten massief hout met reliëf

Bijpassende houten vakkenkast

In hetzelfde stramien als Ikea Metod maken we open vakkenkasten en designelementen in staal of massief hout. Grotere openingen kunnen worden gevuld met nisplanken. Deze extra diepe wandplanken hebben een blinde bevestiging. Sluit de naastgelegen kasten af met een bijpassend dekpaneel voor een vakkenkast of werkplekje op maat.

Houten fronten Miller

Push-Open, strak greeploos

Combineer kamerhoge kasten met greeploze fronten voor een rustige uitstraling. Onze vlakke frontpanelen zijn rondom op kleur gelakt of gefineerd met echt hout. Met het Utrusta drukbeslag maakt u van de hoge kastdeuren minimalistische vlakken. In combinatie met koof, verlaagd plafond of plateau ontstaat een inbouwkast van de hoogste klasse.

Alle hoge kastcomposities

Kamerhoog met lange zitbank

Opbergruimte; een open vak voor accessoires of boeken én een lage ladekast die tevens gebruikt wordt als zitbank of tv-meubel. Een kamerhoge ruimtewinner en tegelijk toch heel compact. Stoer zwart plaatstaal en luxe houten fronten in eiken, noten of bamboe. 

Voorbeelden planning kast Ferro

Greep als profiel of lamel

Een greep over de breedte van het hele front. Vakkundig gefreesd in het massief hout van deur of lade. De greep loopt door in naast elkaar liggende keukenfronten. De afronding maakt deurtje gemakkelijk te openen.

Draairichting bepalen

Iedere Metod kastelement is dubbelzijdig voorzien van boringen voor scharnieren. Bij fronten met een losse greep is het front dan eenvoudig omkeerbaar op de kast. Bij een designgreep zijn posities minder flexibel. We specificeren in iedere offerte de meest voor de hand liggende draairichting voor uw kastopstelling.

Afwerking met dekpanelen

De standaard romp van een Ikea basiskast heeft een andere kleur en afwerking als de fronten. Vrijstaande delen van hoge kasten of eiland worden daarom afgewerkt met zichtzijdes of bedekkingspanelen. In bijpassend frontmateriaal óf juist contrasterend.

Houtmerk RATIO®

Meubelfronten voor IKEA METOD®

Houtmerk Domus® kastsysteem

✓  Ontwerp en montage door Houtmerk
✓ Visualisatie in 3d, inmeetservice en werkvoorbereiding
✓  Fronten Arpa Fenix, kleurlak of (massief) hout
✓  Breedte hoge kasten 30,40,45,50 en 60cm
✓ Stapelen van kastelementen tot hogere composities mogelijk
✓ Kast met robuuste stelvoeten en losse plintstrook
✓ Push-open lades en deuren
 Verlengen van deuren tot vloer of plafond
  Uitgebreide kastinrichting met doordachte accessoires
  Bijpassende kledingroedes, schoenenrek of kledinglift binnen kastcollectie
  Corpus donkergrijs, lades in bijpassend alu-design
  Verzorgde maatwerk corpus zonder onnodige rijboringen
Voorgemonteerd voor korte montagetijd

Adviesgesprek maatwerk kastenwand aanvragen

Ikea Metod kastsysteem

✓  Ontwerp en montage door klant
✓  Fronten Arpa Fenix, kleurlak of (massief) hout
✓  Breedte hoge kasten 40 en 60cm
✓  Stapelen van kastelementen tot hogere composities mogelijk
✓  Kast met robuuste stelvoeten en losse plintstrook
✓ Push-open lades en deuren
 Verlengen van deuren tot vloer of plafond
 Samenvoegen van kleinere fronten
  Kastinrichting met legplank of lades.
✗  Geen bijpassende kledingroedes, invulling buiten basiscollectie Ikea
  Corpus wit of zwart, lades uitsluitend in wit leverbaar
✗  Basiskast minder aantrekkelijk voor open inloopkast
Eenvoudig inhuizen van vlakke paketten

Adviesgesprek Ikea Metod kastenwand inplannen
Multifunctioneel raster

Stapelen van kastelementen

Combineer meerdere kasten tot tussenliggende hoogtes voor meer mogelijkheden. Kleinere fronten kunnen worden gecombineerd tot grotere oppervlakken.

Veelgestelde vragen

We gebruiken de veelzijdige en kwalitatieve kastmodules van het keukenprogramma Metod. Deze hebben scharnieren en lades met een hogere kwaliteit dan serie Besta. Bij het gebruik van keukenkasten is een keukenstelvoet standaard. Hiermee is het product nog beter te stellen op ongelijke ondergronden. Ook de optie om een donker kastinterieur te kiezen is een extra voordeel van het Metod programma.

Plinten kunnen we aanpassen in hoogte, voor een extra verfijnde uitstraling. Ook kunnen ladefronten en kastdeuren worden verlengd over de plint. In dat geval is de plint pas zichtbaar bij het openen van de kast. Serie Metod heeft daarnaast een veelzijdige productconfigurator, waarbij gemakkelijk lades en planken kunnen worden toegevoegd. Door kasten te stapelen kan bijna iedere hoogte gemaakt worden, voor extra hoge of wat lagere woonkamers, werkkamers of slaapkamers.

Bij gebruik van onze frontsets en designelementen is de klant verantwoordelijk voor het inmeten, ontwerpen, bestellen, inhuizen en monteren van zowel de Ikea-kasten als de Houtmerk toevoegingen. Een doorsnee traject verloopt als volgt:

 • Inmeten van de ruimte en documenteren van obstakels
 • Voorbereiden van een voorlopig ontwerp in de configurator
 • Vaststellen van materialen en maatwerk onderdelen in showroom
 • Herzien van het voorlopig ontwerp naar definitief ontwerp
 • Delen van het ontwerp met Houtmerk voor definitieve prijsopgave
 • Controleren van de orderbevestiging van Houtmerk
 • Bestellen van de Ikea basiskasten
 • Bestellen van de Houtmerk frontset en designelementen
 • Inhuizen van zowel de Ikea basiskasten als Houtmerk meubelonderdelen
 • Volledige montage van basiskasten, fronten, dekpanelen

Houtmerk voorziet in een uitgebreide offerte per onderdeel, met maatwerk variaties - zoals aangepaste frontmaat, samenvoegen van fronten, bijzondere greepposities, dekpanelen en vulstukken, maatwerk designelementen en open vakkenkasten.

In de showroom reserveren wij 1-2 uur advies en begeleiding. Uw opdracht wordt nadien verwerkt door een van onze werkvoorbereiders.

Het vervangen van fronten of toevoegen van elementen zoals vakken of vulpanelen verandert niets aan het concept van Ikea Metod als zelfbouw-keuken of zelfbouw-kasten. 

De kastinrichting van Ikea blijft beperkt tot lades in 1 kleur (wit) met diverse hoogtes en natuurlijk bijpassende legplanken. De legplanken zijn in hoogte verstelbaar, door een voorbereiding met rijboring in de zijkant van de kasten.  

Voor kastmaat 40 en 60cm is de binnenmaat 4cm smaller, een bijpassende roede van 36cm of 56cm is bijpassend leverbaar of gemakkelijk zelf te maken met universele kastroedes. Voor het plaatsen van kleding boven elkaar kan een kledinglift het gebruik vergemakkelijken. Deze zijn gemakkelijk op breedte in te korten en in verschillende kwaliteiten en kleuren leverbaar van universele merken. 


Voor kledingkasten of kastenwanden kan bijpassende Ikea kastverlichting een prettige toevoeging zijn. 

Scharnieren voor klepdeuren zijn standaard inbegrepen bij Ikea klepkasten. Scharnieren voor deuren zijn niet standaard inbegrepen als u de Metod kastelementen zonder deur besteld. Wij bieden scharnieren met donkere of lichte kleurstelling standaard aan bij uw offerteaanvraag.


Op basis van uw eigen maatvoering, inmeetgegevens en een eerste schetsontwerp zullen wij u vakkundig adviseren over de materialen, afmetingen en uitbreidingen met speciale designmodules.

 • Materiaaladvies en inspiratie in onze showroom
 • Uitgebreide calculatie en offerte met varianten
 • Werkvoorbereiding en productie
 • Montageklaar verzenden
 • Klantenservice bij vragen over montage en onderhoud

Het verwerken van de ideeën en concepten uit het adviesgesprek doet u zelf. Het bijgewerkte IKEA ontwerp deelt u na afloop met onze verkoopadviseur. Deze zal een uitgebreide offerte maken, met draairichtingen, scharnieren, type greep en frontmaterialen of bedekkingspanelen. 

Na akkoord opdracht verwerkt onze werkvoorbereiding uw IKEA ontwerp tot productietekeningen. Zodra uw bestelling verzendklaar is kan de levering worden ingepland. Wij lossen het pakket met fronten en dekpanelen naast de wagen. Inhuizen is niet inbegrepen.

De bestelling bij IKEA dient u zelf te verzorgen. Ook deze paketten worden standaard naast de wagen gelost door de bezorgdienst van IKEA. De platte paketten dienen door u zelf gemonteerd te worden. Onze aanvullingen vervangen de standaard fronten van IKEA, maar wijzigen niets aan het gebruik en de montageinstructies van het Metod programma.

UNIVERSEEL EN MODULAIR

Combineer met Ikea Metod

Alle fronten voor deuren en lades zijn geschikt voor Ikea Metod. Voor de Metod basis zijn open vakken, geprofileerde nisbekleding en bijpassende dekpanelen verkrijgbaar. Het vertrekpunt is de Productplanner van Ikea Metod.