Houtmerk SCALA® | Meubelfronten voor IKEA Pax

Breng het Ikea Pax programma naar een hoger niveau, met onze Houtmerk Scala® kastdeuren en bijpassende designelementen. Een opbergsysteem dat perfect aansluit bij uw stijl en wensen. Kies uit luxe frontmaterialen, bijpassende grepen en verfijnd vormgegeven modules. Speelse open vakken in staal of hout bieden ruimte voor accessoires of andere persoonlijke spullen. Voor grotere openingen zijn er bijpassende nisplanken of zwevende werkbladen. De maatvoering van onze Scala® fronten en toevoegingen sluit perfect aan op het eenvoudig te doorgronden garderobesysteem van IKEA. 

Garderobe

opgeruimd thuiskomen

Slaapkamer

Uitgerust aan de dag beginnen

Spelen, werk of hobby

Plek voor het hele gezin
Verlengde frontpanelen

Luxe maatwerk uitstraling

Een kamerbrede opstelling, helemaal wandvullend. Geen probleem met onze Scala® meubelfronten voor Ikea Pax. De fronten worden tot wel 15cm verlengd boven de kastcorpus. Zo ontstaat een optische kasthoogte van 251cm. Ook de eenvoudige plintoplossing van Pax wordt aan het zicht onttrokken door een verlenging tot aan de vloer. Om ook in de breedte precies uit te komen zijn er maatwerk vakkenkasten en nisplanken.

relief en open vakkenkast

Diepte in uw compositie

Combineer vlakke frontpanelen met onderbrekingen in reliëf. Houtmerk maakt geprofileerde oppervlakken met ronde of rechte lijnen in massief hout. Voor meer diepte in de compositie zijn open vakkenkasten en nisplanken leverbaar.

Geïntegreerde komgrepen

Fronten in een uni kleurstelling. Krasvast, ultramat en in zachte tonen. Arpa Fenix heeft unieke, zelfherstellende eigenschappen. Ideaal voor push-open toepassingen dankzij het vlekwerende materiaal. Maar ook met een bijpassend of constrasterende komgreep een prachtige verrijking van entree, kleedkamer, garderobe of werkkamer.

Fronten met terugliggende komgreep

Front verlengen over de plint

Onze slimste hack van het Ikea Pax concept: Verlengde fronten die de basisplint van de kast verbergen. De standaard fronten van Pax laten 6cm plint zien. Op verzoek verhogen we ook met maximaal 15cm extra frontlengte, waarmee kamerhoge kasten binnen bereik komen, ongeacht de frontkleur. Een kledingkast met Scala Fronten is een verlengstuk van uw interieur.

Relief front of vlakke panelen

Bij massief hout is het mogelijk om het oppervlak te voorzien van decoratieve lijnen met ronde of rechte profilering. Door hollingen en bollingen te graveren, of scherpe lijnen in te frezen, worden grotere oppervlakken in hout op een speelse manier doorbroken. De serie Miller is er in in vlakke en reliefpanelen, gekleurd met beits of olie.

Fronten massief hout met reliëf

Gebruik vakkenkast als passtuk

Met een Ikea-stramien gebaseerd op slechts drie breedtematen is het soms even passen en meten. Ikea Pax kasten hebben geen verfijning in maatvoering. Een aantrekkelijke oplossing zijn de open designelementen in hout en staal. Bijpassend of juist contrasterend en in kleine stapgroottes voor wandvullende composities.

Open vakken voor Pax kastopstelling

Combineer hout met matte lak

Houten dekpanelen op de zijkanten van hoge kasten geven een luxe uitstraling aan zuiver witte kastenwanden. Kies voor de hoge fronten uit onze zachte tinten in kleurlak of krasvast Arpa Fenix. De houten vlakken zijn extra robuust in veeleisende situaties en ook geschikt voor het aanbrengen van speelse patronen in diepliggend reliëf.

Bijpassende dekpanelen voor kastfronten

Contrastrijke stalen vakken

Combineren van open vakken en gesloten delen maakt een grotere opstelling extra ruimtelijk. Door te varieren met kleur voor front en open vak ontstaat extra constrast. Een open vak hoeft niet precies in het midden of uiteinde geplaatst te worden. De schapverdeling van open vak is onregelmatig, zodat kleine en grote items kunnen worden geplaatst.

Onze Scala® designelementen

Bijpassende houten vakkenkast

In hetzelfde stramien als Ikea Pax maken we open vakkenkasten en designelementen in staal of massief hout. Grotere openingen kunnen worden gevuld met nisplanken. Deze extra diepe wandplanken hebben een blinde bevestiging. Sluit de naastgelegen kasten af met een bijpassend dekpaneel voor een vakkenkast of werkplekje op maat.

Houten fronten Miller

Push-Open, strak greeploos

Ikea maakt de Pax kasten in 2 hoogtes en 2 dieptes. Voor ieder vervangend front hebben we een greeploze variant. Deze vlakke panelen zijn rondom op kleur gelakt, gefineerd of van massief hout. Met het Utrusta drukbeslag maakt u van de hoge kastdeuren minimalistische vlakken. In combinatie met koof, verlaagd plafond of plateau ontstaat een inbouwkast van de hoogste klasse.

Fronten zonder greep voor push-open

Decoratieve dekpanelen in hout

De basiskast van Pax is er in 2 verzorgde afwerkingen. Gelazuurd eiken, of zuiver wit. De kastkleur is bij deels vrijstaande toepassingen natuurlijk zichtbaar. Voor een hoogwaardige afdekking van deze zijde hebben we dekpanelen in bijpassende maatvoering. Omdat Houtmerk Scala® fronten een fractie dikker zijn hebben we de diepte van onze zijpanelen aangepast.

Houten fronten en dekpanelen

Houtmerk SCALA®

Meubelfronten voor PAX®

Veelgestelde vragen

De basiskast van Pax, ook wel romp of corpus genoemd, is er maar in 2 diepte maten.

Ondiepe Pax kast: 35cm
Diep Pax kast: 58cm

Bij de diepere kledingkasten loopt de kastroede van zijkant naar zijkant. Deze zijn diep genoeg voor hangen van kleding. Bij de ondiepere Pax-kasten komt de roede vanuit de achterwand, zodat ook hier kleding kan hangen. De kleding hangt dan voor elkaar in plaats van naast elkaar.

Voor beide kastdieptes zijn lades verkrijgbaar, met glasfront of als draadmand. De onderste lade is vaak een mand, om conflicten met het deurscharnier op die positie te voorkomen.

Er zijn ook uittrekbare plateaus voor sierraden, accessoires en schoenenlades. De hoogte van de kast maakt niet uit voor de beschikbare indelingen.

Kasthoogte Pax kast: 201cm
Houtmerk Scala fronthoogte: 200cm

Kasthoogte Pax kast: 236cm
Houtmerk Scala fronthoogte: 235cm

Houtmerk fronten zijn standaard 5cm langer dan de Ikea Pax fronten. Zo wordt de plintstrook van 6cm vrijwel volledig aan het zicht onttrokken.

De fronten kunnen ook worden verlengd boven de kasthoogte uit. Een verlenging tot 15cm is mogelijk.

Kasthoogte Pax kast: 236cm
Houtmerk Scala fronthoogte: 250cm (maximaal verlengd)
Maximale optische kasthoogte: 251cm

De optische verlenging heeft geen effect op de kastromp. De open ruimte achter de langere fronten dient derhalve afgewerkt te worden met frontmateriaal, vulstrook in kastmateriaal of schilder/stucwerk.

Door het gebruik van massief hout zijn onze vervangende fronten voor Ikea Pax een fractie dikker. Dat is bijna niet zichtbaar, alleen bij het afewerken van de zijkant van de Pax-basiskast. Hier is een iets dieper dekpaneleen nodit om de deurfronten mooi tussenliggend af te sluiten. Een Scala® dekpaneel voor Pax kasten is 604mm diep.

Voor scharnieren of kastinrichting heeft de aangepaste dikte van de fronten geen gevolgen.

Met een Ikea Pax kast als basis komt een hele serie aanvullingen binnen handbereik. Serie Komplement van Ikea past perfect in het kastsysteem. Met onze vervangende fronten voor Pax wordt deze veelzijdige kastbasis ook een lust voor het oog.

- Fijndraadmand op uittrekrail: Luchtige Pax-draadmanden voor kleding of losse accessoires
- Glasplaat: Ideaal voor boven een Pax-lade, zodat de inhoud zichtbaar blijft
- Uittrekbare plank: Combineer met speciale Pax-inzet voor spelden, dassen, sierraden, riemen of horloges
- Inzet voor plank: Combineer met uittrekbare Pax-plank
- Lade met glazen front: Overzichtelijk de ladeinhoud inzien bij toepassing van meerdere Pax-lades
- Multihanger: Met handige gaten voor hangers of accessoires.
- Schoenenplank: Grote aantallen schoenen overzichtelijk en ruimtebesparend opbergen met de Pax schoenenplank.
- Roedesysteem voor ondiepe kast: Dit systeem komt vanuit de achterwand van de Pax kledingkast en benut de breedte van de kast voor hangende kleding.
- Roede voor diepe kast: Dit systeem verbindt de beide zijdes van de Pax-kast met een horizontale roede. De diepte van de kast wordt benut voor hangende kleding.
- Broekenhanger: Met een Pax broekhanger hangt u pantalons en broeken vanuit het midden over de broekdragers, zonder kledinghangers te gebruiken.
- Diepe en ondiepe lade: Ondiep in minder kleuropties. Pax-lades zijn er met of zonder glazen front in de voorzijde.
- Plank: Extra Pax-legplanken zijn gemakkelijk bij te plaatsen door de rijboring in de zijkanten van de kast.
- Verlichting: Weinig licht in de ruimte, of geen groot licht aan willen doen in de ochtend? Met Pax-kastverlichting wordt kleding ruimtelijk en kleurrijk gepresenteerd.

We gebruiken hetzelfde hoogwaardige frontmateriaal voor onze eigen badkamermeubels en inbouwkasten voor de badkamer.

Onze eigen badmeubels staan echter op kunststof stelvoeten, zoals bij veel keukens. Iedere badmeubelkast zweeft daardoor 60mm boven de grond. De plint maken we van vochtwerend materiaal.

Bij een Pax kast worden géén stelvoeten gebruikt. De kast rust op de zijkanten van de kast, en de plint is van gemelamineerd plaatmateriaal. Contact met een vochtige ondergrond zal er voor zorgen dat het plaatmateriaal langzaam vocht opneemt en uitzet. Hiermee wordt de kern van het het materiaal zichtbaar en nog kwetsbaarder. Een Pax kast is daarmee niet geschikt voor een traditonele badkameromgeving.

Kies de kastkleur die past

Ikea levert de veelzijdige PAX-kasten in 2 kleuren kastromp. Een neutrale witte variant, en de gebleekt eiken kleur (gelazuurd eiken). Verras met houten kasten en lades achter gekleurde fronten. Of ga voor een zuiver witte kastinrichting met fronten van minimalistisch Arpa Fenix.

Planningsvoorbeelden

Wandvullend met vakkenkast

Het Pax-stramien van 50/75/100cm brede kasten vult niet iedere wand. Maak uw compositie precies passend met onze maatwerk open designelementen. Gecoat staal of massief hout combineert perfect met ons uitgebreide assortiment meubelfronten voor Ikea Pax.

Open vakken

Praktische invulling voor hoek

In uitdagende ruimtes kan de hoek benutten veel extra kastruimte opleveren. De roede loopt door tot in de hoek, ideaal om minder gebruikte seizoenskleding op te bergen. Eindig de Pax-opstelling met een bijpassend dekpaneel in massief hout, kleurlak of Arpa Fenix.

Planningsvoorbeelden

Inbouwkast of inloopkast

Wie een aparte ruimte heeft voor de kleding of garderobe kan gemakkelijk een afwijkende plafondhoogte realiseren. Met verlengde fronten zijn kasten tot wel 251cm hoog hoog. Hoog genoeg voor een indrukwekkende kamerhoge kastenwand met Pax als basis. Kasten in een hogere ruimte kunt u rondom insluiten met stucwerk of geschilderd plaatmateriaal.

Planningsvoorbeelden

Speelse kastdiepte en hoogte

De hoogste Pax kastmaat is 236cm hoog. Voor slaapkamers met een hoger plafond verlengen wij de vervangende frontset met 15cm extra. Blijft er dan nog steeds ruimte over tot aan het plafond, dan is een koof of ombouw het overwegen waard. De laagste Pax kast is 231cm. In diepte zijn er 2 maten, 35 en 58cm. Dit is de kale kastmaat zonder frontdikte.

Planningsvoorbeelden

Vakken in kleur of hout

Open vakken frontkleur zorgen voor een sobere maar ruimtelijke compositie. Het open vak kan op maat gemaakt worden, waardoor wandvullende composities mogelijk worden. Achter de Scala® meubeldeuren volop ruimte voor schoenenlades, kledingroede of schuifplanken voor luxe accessoires.

Open vakken en nisplanken

Ikea Pax kastsysteem

✓  Ontwerp en montage door klant
✓  Fronten Arpa Fenix, kleurlak of (massief) hout
✓  Breedte hoge kasten 50, 75cm en 100cm
✗  Stapelen van kastelementen niet mogelijk
✗  Kast zonder stelvoeten, vaste plintstrook
  Uitgebreide kastinrichting met doordachte accessoires
  Bijpassende kledingroedes binnen kastcollectie
  Corpus en lades in wit of lichte eikenhoutkleur
  Verzorgde houtlook corpus voor open inloopkast

Voorbeelden compositie en prijs Houtmerk SCALA®

Ikea Metod kastsysteem

✓  Ontwerp en montage door klant
✓  Fronten Arpa Fenix, kleurlak of (massief) hout
✓  Breedte hoge kasten 40 en 60cm
✓  Stapelen van kastelementen tot hogere composities mogelijk
✓  Kast met robuuste stelvoeten en losse plintstrook
  Kastinrichting met legplank of lades.
✗  Geen bijpassende kledingroedes, invulling buiten basiscollectie Ikea
  Corpus wit of zwart, lades uitsluitend in wit leverbaar
✗  Basiskast minder aantrekkelijk voor open inloopkast

Keukenfronten Houtmerk RATIO®