Hout in de badkamer

In tijdschriften kunt u wegdromen bij mooie badkamers en keukens, strak uitgevoerd met luxe houten meubels. Puur hout, het lijkt vaak zelfs compleet onbehandeld. Denk dan weer eens terug aan uw eigen badkamer of keuken. Wie houdt het hout in de badkamer volstrekt droog bij het douchen? En we knoeien toch allemaal wel eens met eten en drinken op een houten werkblad?

Die droomkeuken of behaaglijke wellness badkamer zijn echter toch de investering waard. Want met een beetje deskundige hulp is hout prima toe te passen in een vochtige ruimte. Er gaat niets boven dit sfeervolle en warme materiaal. Ook als het opgewassen moet zijn tegen een levendig gezin of slordige huisgenoot.

Klein houten badmeubel met vrijstaand bad in badkamer interieur
Houtmerk - Houten Nisplank blinde bevestiging - Uit voorraad - SALE Wandplanken Houtmerk
Massief houten badmeubel met wit himacs wastafelblad en witte ronde waskom

De werking van hout in de badkamer

Hout staat dicht bij de mens. Geen enkel materiaal geeft zo snel sfeer, warmte en karakter aan ons huis. Een sobere badkamer wordt een rustige en heilzame plek door gebruik van houten elementen. U voelt zich haast verbonden met de natuur. Met blote voeten op een houten vloer, door het aanraken van een houten werkblad, nis-plank of in welke vorm dan ook. Door houten accessoires voor was- en linnengoed, een handgemaakte ombouw voor het bad of een houten wand achter de douche. Hout in de badkamer zorgt voor een rustgevend gevoel, welbevinden en harmonie.

Natuurlijke materialen helpen u te ontspannen, een trend die niet te missen is. Een wellness badkamer mist overtuiging zonder de onvervalste charme van hout. Maar ook daarbuiten, in keuken en woonkamer. Want massief hout is een van de oudste en meest beproefde materialen in onze wooncultuur. Puur hout is terug van nooit weggeweest. 

Houten badmeubel met twee lades en zwarte natuursteen waskom

Massief houten badmeubels

Bij Houtmerk maken we badmeubels op maat die alles uit de beschikbare ruimte weten te halen. Bijvoorbeeld iets ondieper in een kleine badkamer. Of een bijpassende kolomkast of spiegel. Alles uitgevoerd in hetzelfde materiaal als de onderkast voor de wastafel. 

De afmeting en indeling van lades is volledig te bepalen. Greeploze lades, met volledig houten fronten en uitsparingen op de juiste plaats. En natuurlijk werken we met luxe geleiders, die zacht sluiten, ook wel soft-close lades genoemd.

Maatwerk in prachtig gevlamd hout

Een afwijkende maatvoering, professionele afwerking, halffabricaten of het voorbereiden van het eindproduct. De basis vormen onze eigen panelen en meubels. Natuurlijk zijn aanpassingen op onze producten geen probleem, maar net zo vaak vormt uw schets het uitgangspunt.

U heeft goede ideeën en wij denken graag met u mee. Samen bespreken we het budget, gebruik van de ruimte en welke materialen u aanspreken. In de showroom laten we u volop maatwerk zien.

Wastafelplanken van massief hout

Massief houten panelen en sanitair voor de badkamer. Duurzaam afgewerkt en gecombineerd met onze eigen collectie wastafels.

Om de planken goed te kunnen ondersteunen en bevestigen hebben wij speciale plankdragers voor de badkamer in ons assortiment. De beugels kunnen verdiept worden ingefreesd, zodat de plank lijkt te zweven. Een zogenaamde blinde bevestiging van uw wastafelplank.

Houten badmeubel met zwevende wandplank voor accessoires

Wastafekplank of werkblad naar wens

Hout laat zich bij uitstek prima combineren met de vaak gladde, afstandelijke en koude materialen die we terugvinden in de badkamer. Hout is een warm en vertrouwd natuurproduct zonder grenzen.

Haal alles uit de ruimte, maatwerk heeft geen grenzen. Want een houten werkblad kan op verschillende manieren worden opgedikt, voorzien van uitsparingen of in een speciale vorm worden gefreesd. Maar ook aanverwante producten zoals spiegels of spiegelkasten maken we uit hetzelfde materiaal. Een vrijhangende wandplank of zwevend planchet van massief hout maakt het geheel compleet en biedt ruimte aan accessoires.

Houten nisplanken in een badkamer met carrara marmer

Sanitair en werkbladen kopen

Goed oriënteren kost niets en is het beste begin van uw project. Op basis van online afbeeldingen en teksten lijkt veel hetzelfde, maar niets is minder waar. Kwaliteitsverschil is juist op internet moeilijk te doorzien. Koop alleen bij een webshop met keurmerk of duidelijke adresgegevens. Wordt de telefoon direct opgenomen of krijgt u een voicemail? Zijn er objectieve reviews te vinden, zoals de Google-sterren? Soms is het nodig om even te “googelen” naar de reputatie van een webwinkel, aangevuld met trefwoorden als klacht, slecht of service.

Als een webshop moeilijk doet over retourneren of afhalen, dan weet u eigenlijk al genoeg. Kies dan voor levering op rekening, bij afhalen of rembours en bekijk het product voordat u afrekent met de vervoerder. 

Vrijstaand bad in een badkamer met massief houten planken

Tegels met houtlook motief

Hout in de badkamer heeft de voorkeur. Maar soms zijn er situaties waarin echt hout geen optie is. 

Veel sanitair-speciaalzaken hebben een mooi assortiment tegels met houtprint of houtdecor. De kwaliteit verschilt onderling enorm, vaak zijn de wat duurdere tegels van een hogere kwaliteit. De patronen variëren meer, de tekening is door-en-door en de tegel is vlakker, langer of gekalibreerd.

Bij deze vaak levensechte houtlook vloertegels is het prima mogelijk om vloerverwarming toe te passen. Voor de meer in het oog springende oppervlakken kunt u natuurlijk werken met echt hout. We stemmen de kleur en afwerking van wastafelplank, badombouw, vrijhangende wandplanken af op uw keramische vloertegels.

Wit badmeubel met houten bovenblad en witte waskommen

Geolied hout in de badkamer

Geolied hout oogt natuurlijker dan vernis of lak, maar vergt meer onderhoud. Een klassieke lak is doorgaans zijdeglans of hoogglans en sluit het hout af, om het waterdicht te maken. U voelt niet het materiaal maar de afwerking. Matte lakken zoals Skylt blijven dicht bij de onbehandelde uitstraling. Maar eenmaal beschadigd kan het hout weer vocht opnemen.

Olie is de meest natuurlijke afwerking van hout voor een vochtige ruimte. De nieuwste generatie hardwaxolie verhardt de oppervlakte van zachtere houtsoorten en behoudt de natuurlijke uitstraling van het hout. Wasolie is na meerdere behandelingen goed bestand tegen indringen van vocht. Ook de chemische bestendigheid verbetert, onbezorgd schoonmaken is geen probleem.

Onbehandeld rotvrij hardhout hoeft u niet eens na te drogen, langzaam kleurt het egaal en grijs. Zachter eikenhout is gevoeliger voor opliggend vocht. Maar geolied hout kan na behandeling met hardwaxolie best tegen wat nat. Voorkom wel altijd dat het langdurig vochtig blijft.

Afwerking met lak of vernis

Een goed geconstrueerd houten wastafelblad is watervast verlijmd, zonder naden of spleten. Dat voorkomt al veel problemen. Door het hout te doordrenken met olie en te onderhouden met onderhoudsolie blijven vuil en water langer op de oppervlakte liggen. Lak heeft dezelfde kwaliteit en met een moderne poly-urethaan vernis kan dezelfde matheid worden behaald. Breng genoeg lagen olie of lak aan. Als het niet zorgvuldig is aangebracht heeft u maar weinig plezier van de kostbare afwerking.

Hardwaxolie en matte lakafwerkingen kunt u gelukkig gemakkelijk zelf nog herhalen, soms voorafgegaan door licht schuren. Bijvoorbeeld als u even niet oplettend genoeg bent geweest. Gelukkig gebruiken veel mensen hun badkamer of keuken dagelijks. Zo wordt verminderde bescherming al in een vroeg stadium opgemerkt. En zowel bij olie als bij lak is het niet eens nodig om het gehele werkblad opnieuw te behandelen. Als u niet te diep schuurt pakt u doorgaans alleen het deel aan dat extra aandacht nodig heeft.  

Massief eiken wastafelplank in de badkamer

Hout bij uw sanitair specialist?

Samen met uw keukenadviseur of badkamerontwerper heeft u een mooie kraan, wastafel, spoelbak of tegels gevonden. Inwisselbare producten, die vaak ook online gekocht kunnen worden. Maar waar vindt u een maatwerk wastafelplank of houten werkblad, met de juiste afwerking?

De speciaalzaak kan hooguit gelamineerde, kunststof met houtdecor of gefineerde bladen leveren. Of een keukenblad uit korte strookjes verlijmd. Meubelmakers zijn een alternatief, maar produceren kleinschalig en rekenen de hoofdprijs.

Natuurlijk zal uw speciaalzaak zoeken naar een houten werkblad of houten meubel, maar veel kennis en marge gaat verloren bij een doorlevering buiten zijn vertrouwde netwerk. Fouten, lange levertijden en klachten liggen op de loer.

Houten planken in een badkamer-nis
Houten badmeubel met witte carrara marmer wastafel en houten spiegels
Houten nisplanken in de badkamer
Houten hoekmeubel en kolomkast in de badkamer
Houten onderkast met wastafelplank en witte wasbakken
Massief houten badmeubel met vier lades en houten roomdivider
Compleet badkamer interieur met massief houten badmeubel
Stoere badkamer met lange houten wandplanken voor waskommen

Hout, al eeuwenlang gebruikt in en rondom het water

Natuurlijk is blank hout gevoelig voor water en vocht. Maar hout heeft eeuwenlang zijn sporen verdiend in de scheepvaart en jachtbouw. Hout blijft een levend materiaal. Daarmee is het wezenlijk anders dan de andere materialen waarmee we het combineren in onze keukens en badkamers. De redenen voor toepassen van hout spreken voor zich. Esthetisch onovertroffen, maar vaak wordt in projecten toch een andere keuze gemaakt.

Want hoe kunt u hout toepassen op plaatsen die vochtig worden en in direct contact komen met water? Rond de wastafel, spoelbak, douchevlonder, vensterbank, planchet of badrand? Voor de hand ligt rotvrij hardhout. Bijvoorbeeld teak, merbau of Jatoba. Niet de goedkoopste oplossing, maar wel de minst riskante. Teakhout is onovertroffen, maar de ongecontroleerde kap richt in Birma grote schade aan. Minder beladen zijn Iroko, Ipé, Merbau of Sipo Mahonie. Of het duurzame Solid Bamboe Blond en Solid Bamboe Caramel, dat prima geschikt is voor badkamer of keuken. De hardste persing is inmiddels te gebruiken voor terrasdelen of zwembadranden.

Hardhout zal vergrijzen als het onbehandeld wordt toegepast. Bamboe is geen houtsoort, maar verliest ook de diepte in kleur en tekening. Teakolie of Bankirai olie is in veel gevallen een goede oplossing. Het hout vergrijst niet, maar voelt juist zijdezacht aan en ziet er gevoed en levendig uit.

eindeloos combineren

Wij maken het op maat voor u!

Combineer materialen zoals Himacs, Solid Surface, natuursteen, Fenix, gecoat staal met massief hout.

Massief houten badmeubels

Hoe kies ik de juiste afwerking voor mijn houten werkblad?

Voor een onderhoudsarme afwerking kiest u Skylt. Deze ultramatte 2-componentenlak heeft geen verdere nabehandelingen nodig. Deze lak is standaard mat en kleurloos en houdt de kleur van onbehandeld hout vast. Eventueel kan het hout vooraf worden voorzien van een kleurolie. Het blad is na behandeling vocht- en vlekbestendig. Sterk vervuilde of verkleurde Skylt-lakafwerkingen kunnen opnieuw behandeld worden door te schuren en opnieuw af te werken met het Skylt-pakket.

Voor een rijke en klassieke uitstraling van uw hout kiest u hardwaxolie. Aan de eerste lagen kan een kleurpigment worden toegevoegd. Bijvoorbeeld wit of grijs, voor whitewash of gerookte uitstraling.

Het aanbrengen en onderhouden van olie vraagt zorgvuldigheid en toewijding. Olie is gemakkelijk tussentijds te renoveren en bij voldoende verzadiging net zo geschikt voor keuken, in de badkamer zoals badmeubel, wastafelplank en nisplank of tafelblad. Er gaat niets boven de authentieke en natuurlijke afwerking van een houten meubel met hoogwaardige olie. Olie en onderhoudsmiddelen om geoliede oppervlakken te voeden vindt u in onze webshop.

Zachtere houtsoorten in de badkamer

Bij rotvrij hardhout is oliën vooral esthetisch. Bij zachtere badmeubel houtsoorten in de badkamer is een afwerking met lak of olie minder vrijblijvend. Populaire houtsoorten voor het interieur, zoals eiken, noten, essen of wengé laten zich niet zomaar toepassen in een vochtige ruimte. Een goede klimaatbeheersing is belangrijk, in de eerste plaats onberispelijke ventilatie. Want na lang douchen of uitgebreid koken is de luchtvochtigheid flink opgelopen. Bij intensief gebruik van de badruimte of keuken zal het hout dan uitzetten, of zelfs rotten. Denk op tijd aan een ventilatierooster in kozijn of muur, maak het makkelijk om de ramen te openen na gebruik. Een automatische afzuiging met voldoende nalooptijd is natuurlijk het meest betrouwbaar, zo vergeet u nooit te ventileren. Met in acht nemen van deze zaken is het plaatsen van badmeubels en andere toepassingen van eiken, eiken rustiek, noten, noten rustiek, essen of wengé daarna prima mogelijk en zorgen voor een natuurlijke en vriendelijke uitstraling in uw badkamer!

Massief hout, natuurlijk vol variatie

Geen twee bomen zijn gelijk aan elkaar. Bij het verwerken van hout is er ruimte om te variëren in kwaliteit en uitstraling. Massief hout wordt met grote zorg gesorteerd op kleur en structuur, binnen de gekozen kwaliteit. Omdat er gedraaid en gekeerd moet worden voor een evenwichtig product is er vaak maar een enkele zichtzijde die voldoet aan de keuze van de gebruiker. De andere zijde mag doorgaans wat meer knoesten en gebreken zien. Bijvoorbeeld een stukje zachter spinthout.

Maar ook na het verlijmen en afwerken blijft hout levendig en veranderlijk. De kleur bij levering is maar een momentopname. Een badkamer heeft doorgaans weinig direct daglicht, vergelen zal daardoor minder voorkomen. Maar de noodzakelijke extra nabehandelingen met olie zullen de kleur wel steeds verder verdiepen. Afhankelijk van onderhoud, gebruik en klimaat zal het hout zijn definitieve kleur aannemen.

Houtmerk - Houten Roomdivider Linea XXL - Kamerhoog van 266cm tot 295cm Roomdividers Houtmerk

Tips voor badkamers met beperkt budget

• Een robuuste houten plank met een betaalbare waskom geeft veel sfeer. Onder het meubel plaatst u wasmanden van stoer linnen.
• Van vloertegels heeft u vaak minder meters nodig als wandtegels. Kies een eenvoudige betaalbare wandtegel en een exclusieve vloertegel. Of betegel niet alle wanden, maar alleen de natte delen.
• Besparen op een keramisch wandcloset valt minder op dan beknibbelen op accessoires.
• Voor kleine badkamers is maatwerk vaak voordeliger dan de kleinste uitvoering van een meubel. Een spiegelkast is vaak duur vergeleken met een nisje + nis-planken of extra kast.
• Een douchewand laten leveren door een lokale glashandel is vaak veel voordeliger.
• In plaats van elektrische vloerverwarming kunt u ook de retourleiding van een radiator door de hele ruimte leggen.
• Bestel luxe houten dekpanelenwerkbladen of massieve fronten voor een eenvoudig badmeubel van bijvoorbeeld Ikea (Besta, Godmorgon, Metod), Kvik Hornbach of Gamma.

Tips voor een kleine badkamer

• Dichte meubels lijken niet kleiner maar geven wel rust en opbergruimte. Kies voor een opbouw waskom, dit gaat niet ten koste van de kastruimte.
• Met een kraan uit de wand kunt u een ondieper badmeubel toepassen.
Een waskom op zwevende plank en losse onderkast maakt een sifonuitsparing in de lade overbodig. En tussen plank en onderkast is extra bergruimte.
• Berg onrustige spulletjes op, maar laat juist die stapel mooie handdoeken zien.
• Kies voor vierkante tegels, minimaal 40x40cm, zonder legrichting, hierdoor is de ruimte rustiger. Kies een matte wandtegel en voeg in dezelfde kleur als de tegel.
• Laat de tegelvloer doorlopen in de douche. Gebruik helder glas.
• Wanneer mogelijk kun je de spiegelkast inbouwen.
• Laat voor schuine wanden in de badkamer een wasmand of kast op maat maken.
• Plak geen ramen af, maar neem een brede houten jaloezie in de kleur van uw badkamer.

Wat zijn de mogelijkheden van maatwerk in massief hout?

Nergens is maatwerk meer van toepassing dan in de badkamer. Optimaal gebruik van de ruimte, en een indeling die past bij uw rituelen en gezinstype. We laten in onze showroom volop voorbeelden zien. De mogelijkheden van hout in de badkamer zijn eindeloos.

• Een spiegelkast of spiegel op maat van massief hout.
• Accessoires voor in de douche, zoals schappen en legplanken voor aan de muur of in een nis.
• Afdekpanelen als houten planchet, vensterbank of plank boven het toiletreservoir.
Stoere planken van hardhout of eiken voor onder de wastafel.
• Extra houten bovenbladen, fronten of zijpanelen voor bijvoorbeeld Ikea badmeubels.
• Natuursteen, hardsteen of marmer op een maatwerk houten badmeubel.
• Een maatwerk houten onderkast voor uw wastafel die precies past tussen twee wanden.
• Een massieve, vrijhangende plank voor gebruik als planchet.
Open vakken en kolomkasten met verstelbare schappen.
• Vrij hangende badmeubels voor zware betonnen bakken of natuurstenen wastafels.
Onderkasten die passen bij uw eigen wastafel van Solid Surface of beton.

Belangrijke spelregels om bij hout in de badkamer toe te passen

Nieuwe technieken voor verlijmen en afwerken, maar ook een beter beheersbaar woonklimaat maken het toepassen van hout steeds gemakkelijker:

• Ongeacht de houtsoort die u gebruikt, moet u stilstaand water vermijden en de afloop ervan bevorderen.
• Rond de buitenste rand van een spoelbak of waskom blijft onvermijdelijk wat water staan. Dit ongemak kunt u verhelpen door de wastafel onder de wastafelplank of het keukenblad te bouwen.
• Meer dan ooit is een goede ventilatie essentieel. Gevernist of geolied hout kan best tegen wat nat, maar het verdraagt niet dat het voortdurend in een vochtige toestand wordt gehouden.
• Het aanbrengen van de vernis of lak moet het hout waterdicht maken, dus moet dit heel zorgvuldig gebeuren.
• Kies een afwerking die u zelf thuis kunt herhalen met weinig voorkennis. Demonteren van een keukenblad of badmeubel is niet altijd mogelijk.
• Voor de afwerking van muren kunt u gerust gebruikmaken van zachte houtsoorten zoals eiken, red ceder of douglas.
• Ziet u hout op de vloer in een vochtige ruimte niet zitten, oriënteer u dan eens op de vele soorten tegels met houtmotief. 
• Rotvrij hardhout of Solid Bamboe is het meest geschikt voor toepassing als douche en badvlonders of als zitje of plank in de douche zelf.
• Een wastafelplank laat zich prima beschermen met 3-4 behandelingen hardwaxolie. Door de eerste laag transparant-wit aan te brengen verkrijgt u een onbehandelde uitstraling.