Frames, beugels en steunen

De mooiste beugels ziet u niet! Ingefreesd in massief houten boekenplanken of goed verstopt onder een opgedikt wastafelblad. Maar altijd betrouwbaar en solide, want er is nogal een last te dragen. Stenen waskommen, boeken, apparatuur of serviesgoed. Onze beugels zijn te combineren met massief houten werkbladen en houten badmeubels met natuursteen, marmer of Arpa Fenix. Dat vraagt om goed doordachte oplossingen die tijdig in verbouwing of renovatie moeten worden opgenomen. We geven u graag advies over de juiste beugels en steunen.

Massief houten wandplank of paneel als werkplek
Massief houten badmeubel met zwevende wandplank op maat gemaakt
Zwevende wandplank massief hout op maat gemaakt

Het juiste frame onder uw werkblad

Tafels, barbladen of werkbladen wilt u goed ondersteunen. Geen gewiebel én een fris design met zorgvuldige afwerking. Onze frames zijn er in geslepen RVS of met witte en zwarte poedercoating. Als beugel voor een wastafelplank, een kleine werkplek of extra ruimte in de keuken.

Ook combinaties van poten en frames zijn mogelijk. Zo kunt u grotere overspanningen ondersteunen door (blinde) muurbeugels en eindigt uw werkblad met een verfijnd stalen (bar)frame. Onze universele collectie tafels en wandbeugels is een prima basis voor uw specifieke project.

Inbouw plankdragers voor zwevende wandplank

Voorbereiding zwevende plank

Houd bij bouw van badkamer en toilet rekening met de zwevende plank. Door Libra beugels al voor de wandafwerking te plaatsen kunnen de krachten over een groter oppervlak worden verspreid. De platte strip verdwijnt achter tegels, renovatiebehang of stukwerk. De uitstekende plankdrager valt weg in een diepe infrezing in het werkblad. Om te voorkomen dat de plank nog verschuift kunt u Polymax op de liggers aanbrengen. Ook Libra XL beugels zijn leverbaar, voor grotere wandplanken en extra draagkracht.

Plano wandbeugel of wandsteun voor wandplanken aan de muur

Beugels op bestaande wanden

Als beugels niet achter stukwerk of tegels kunnen worden weggewerkt zal de montageplaat subtiel en stevig moeten zijn. Beugel Plano is geschikt voor wanden die al afgewerkt zijn. De beugel is onopvallend wit gecoat, overschilderbaar in de kleur van de muur en valt vrijwel helemaal weg in planken vanaf 39mm. Beugels die echt gezien mogen worden zijn Saffier en Quadro in zwarte coating; witte coating of Quadro in stijlvol rvs, tevens geschikt als handdoekdrager. U kunt de beugels ook combineren voor extra functionaliteit, bijvoorbeeld in zorg of projectomgeving. 

Wandplank met gefreesde uitsparing voor Plano wandbeugel

De juiste wand en afwerking

Een wand uit cellenbeton, kalkzandsteen of baksteen is ideaal. U kunt de beugels om de 50-80cm plaatsen. Op houten staanders of metalstud kan extra grondhout worden aangebracht. De beugels en bijbehorende infrezingen in het blad volgen de hartmaat van de staanders. Voorkom dat u in de holte moet verankeren. De wand kan worden afgewerkt door tegelzetter of stukadoor. Gebruik gaasband op de montageplaat om scheuren te voorkomen. In uitzonderlijke gevallen kunt u ook volledig door de wand heen bevestigen en de andere zijde afwerken of afdekken.

Interieur met zwevende wandplank onder stalen traptredes

Diepe zwevende plank van hout

Diepe planken voor werkplek, bar of badkamers oefenen extra grote krachten uit op de beugels en bevestiging. Hoe groter de "arm", des te groter de kracht. De neerwaartse kracht vraagt om een groter oppervlak voor de bevestiging.

Bij beugel Libra XL wordt de steun een geheel met de wand. Door speciale uitsparingen in het werkblad zijn zelfs bij diepe bladen de bevestigingsbeugels onzichtbaar. Om gewicht te beperken kunnen de randen van het blad worden opgedikt. 

Verjongde massief houten wandplanken op maat

Boekenplank zwevend bevestigd

Voor een ondiepe zwevende plank volstaat eenvoudige bevestiging, die zelfs aan de onderkant van de plank niet zichtbaar is. Ondiepe planken worden vaak wat hoger geplaatst, bijvoorbeeld boven de keuken of als boekenplank boven een werkplekje. Houten legplanken zijn ook originele blikvangers in restaurant of bar. De planken kunnen tot wel 3 meter lang worden gemaakt en zijn in steenachtige wanden goed te bevestigen met gewone pluggen en schroeven. De plank wordt geprepareerd met speciale T-vormige plankdragers. Deze zijn nog opwaarts af te stellen om afhangen tegen te gaan. Deze bevestiging is niet geschikt voor diepe planken. 

Massief houten badmeubel met zwevende wandplank

Eisen aan wand voor steunen

Zwevende meubels, wastafelframes, kasten en barbladen vragen veel van een wand. Wij verspreiden het gewicht over een groter oppervlak en zo veel mogelijk punten. Bijvoorbeeld met meerdere beugels, of extra reeksen montagepunten in een badmeubel. Zo wordt de kracht per bout naar een verantwoorde ondergrens gebracht. Bij zwakkere wanden past u extra beugels toe. Als de wand steenachtig is kunt u keilbouten gebruiken. In poederachtige wanden kunt u beter met chemische ankers werken, deze bruisen zich vast aan gas- of cellenbeton. Ook voorkomt u scheurvorming door uitzetten van de keilbout.

Massief houten hoekbar op werkblad van een kookeiland

Frame voor barblad of keuken

Stalen frames vangen overhangende bladdelen in de keuken perfect op. Bijvoorbeeld een elegant open kader van blad tot aan de grond. Of onzichtbare beugels die al tijdens het ontwerp van de keuken worden gedetailleerd. Moderne zwevende barbladen aan de keuken bevestigen is geen probleem. Een stenen blad geeft genoeg tegengewicht. Anders kan het blad ook worden gekoppeld aan de onderkasten. Voor extra stevigheid kan een zijpaneel in verstek aan het barblad worden gemaakt, zodat 1 kant op de grond steunt. 

Werkplek met nisplanken en maatwerk bureaublad

Zwevend bureau of werkplekje

Een onhandige nis wordt een aantrekkelijke werkplek met een houten blad, thuis of op kantoor. Met een blad op maat, voorzien van beugels of ingefreesde montagestrips, krijgt u een strak eindresultaat. Een sleuf of kabeldoorvoer voor kabels en een losse onderkast maken de set compleet. Boven de werkplek kunt u ondiepe houten boekenplanken ophangen. Een zwevend werkblad is een bijzondere aanvulling op een hangend dressoir.

Eenvoudige houten tafel met ladekastje als thuis werkplek

Alternatieven zwevende planken

Als de wand geen inbouw- of opbouwbeugels toestaat kunt u een frame toepassen dat doorloopt tot de grond. Maar ook een ladekast vraagt minder van een wand, doordat het blad rust op de zijpanelen, waaraan talloze bevestigingspunten in de montagestrips zitten. Door links of rechts een zijpaneel aan het bovenblad te verlijmen rust een deel van het blad direct op de grond. Ook een combinatie van inbouw en opbouwbeugels helpt om de krachten te verdelen. Planken in een nis kunnen met ingefreesde bevestiging in de zijkant veel meer belast worden, zelfs zonder inbouwbeugels. 

Hout en maatwerk stalen frames voor tafel, barblad, werkplek of badmeubel

Hout en staal vullen elkaar perfect aan. De warmte van hout en de kracht van staal maken fraaie combinaties mogelijk. Naturel staal, wit gecoat of met zwarte structuur is een mooie afwisseling bij houten werkbladen of een houten ondergrond. Zo voorkomt u stapelen van hout-op-hout, het blad komt los van de ondergrond.

Frames worden vaak van kokers of buis gemaakt. Hoe meer dwarsverbindingen, liggers of schoren, hoe dunner en verfijnder het materiaal kan worden. Bijvoorbeeld open kaders die verbonden worden door een middenbalk. Stabiliteit en constructie zijn belangrijk. Uiteraard bij tafels, maar zeker bij wandgemonteerde meubels.

Onze kennis en ervaring helpt u om een eigen ontwerp technisch en esthetisch te vervolmaken, zonder de kosten uit het oog te verliezen. Wij produceren onze eigen frames voor werkbladen, tafels en planken, in iedere kleur en afmeting.  

Werkplek thuis met zwevend werkblad en massief houten wandplank
Interieur met zwevende massief houten werkblad onder stalen traptredes
Rechthoekige tafel op maat met stalen poten ingelegd

Ik wil inbouwbeugels alvast monteren tijdens ruwbouw. Hoe werkt dit?

Als u de beugels en een houten blad tegelijk besteld dan is de langste levertijd leidend. Daarmee heeft u de beugels pas in huis als het werkblad gereed is. Zo besparen we op leverkosten en hoeft u niet voor iedere levering thuis te blijven. Wilt u toch de beugels eerder verwerken, bijvoorbeeld omdat de aannemer de wanden wil plaatsen en afwerken? U kunt de beugels in een losse bestelling alvast bestellen.

Omdat de eventuele infrezingen standaard op vaste posities worden gezet is nader overleg nodig. Het beste volgt de aannemer onze standaard posities. De uitsparing is iets ruimer, zodat kleine maatverschillen geen grote gevolgen hebben.

Zijn de beugels veilig genoeg voor zorg, onderwijs of project?

Een zware waskom of stenen fontein op een houten plank vraagt om stevige beugels. Op onze beugels kunt u altijd vertrouwen. De kant en klare sets zijn perfect voor de doe-het-zelver. Maar ook voor zorg, horeca, onderwijs of projectomgeving zijn onze beugels geschikt. Desgewenst passen we de specificaties van de beugels of frames aan op uw wensen en eisen. Als een plank echt niet mogelijk blijkt, dan kunt u ook een houten badmeubel overwegen, bijvoorbeeld met een open vak of zijpanelen tot aan de grond. 

Als u twijfelt over de toepassing van beugels in uw project kunt u contact opnemen. Houtmerk staat voor veilige planken, thuis of in een project.

Ik ben installateur en wil jullie beugels toepassen. Wat zijn de condities?

Bij significante aantallen kunnen we speciale condities aanbieden of variëren in afwerking of afmeting. Stuur een aanvraag per email

Lassen van stalen frames en plaatstaal voor tafel, wandkast en bar

Sterk staaltje maatwerk

Complete productie

Lasergesneden staal, in kleine oplage of meerdere stuks. Poedercoating, geborsteld RVS, koker, buis of plaat perfect afgestemd op massief hout.

Maak een afspraak