Keukenfronten Reliëf en Profiel

Met onze Houtmerk Ratio® keukenfronten met verfijnde profilering brengt u het keukenprogramma van Ikea Metod naar een hoger niveau. Laat houten of gelakte oppervlakken extra spreken met reliëf in decoratieve patronen. Onze selectie lichte of donkere houtsoorten combineert perfect met de speelse oppervlakken in bolle, holle of rechte patronen.

De massief houten fronten worden met speciale bewerkingen ingefreesd en handmatig afgewerkt. Daarna wordt een beits of laklaag aangebracht die het hout zijn uiteindelijke kleur geeft. Iedere deur of ladefront volgt het stramien van de Metod-keukens in hoogte én breedte. De montage van onze keukenfronten sluit perfect aan op de eenvoudig te doorgronden keukensystemen.

Donker of licht hout

Patroon Decade

Dekpanelen en fronten

Patroon Facade

Combineer materialen

Patroon Facade
patroon facade

Brede stroken met smalle groef

Het oppervlak van onze Decade afwerking heeft brede, regelmatige ribbels. Ieder opliggend deel is dubbel zo breed als de terugliggende groeven. Dit patroon leent zich goed voor het doorbreken van grote, aaneengesloten oppervlakken zoals hoge kastenwand, barnis of dekpanelen.

Patroon Decade

Gelijkmatig grafisch raster

Het oppervlak van onze Decade afwerking heeft smalle, regelmatige ribbels. Ieder opliggend deel is net zo breed als de terugliggende groeven. Dit patroon is perfect voor het benadrukken van kleinere oppervlakken zoals bovenkast, barnis of een enkele hoge kast.

Patroon Arcade

Zachte ronde ribbels

Het oppervlak van onze Arcade afwerking heeft vriendelijke bolle ribbels. Ieder opliggend deel vormt een halve cirkel. Dit patroon met retro vormentaal is perfect voor het verzachten van grotere oppervlakken zoals bargedeelte, dekpanelen of delen van een hoge kastenwand.

patroon accolade

Sierlijk handschrift in hout

Het oppervlak van onze Accolade afwerking bestaat uit afwisselend diepere en ondiepe groeven in massief hout. Met deze ronde uitholling als basis onstaan prettig aanvoelende ribbels. Dit freespatroon is perfect voor het verfijnen van grotere oppervlakken zoals koffienis, bargedeelte, achterwand of servieskast.

De massief houten fronten worden met speciale bewerkingen ingefreesd en handmatig afgewerkt. Daarna wordt een beits of laklaag aangebracht die het hout zijn uiteindelijke kleur geeft. Iedere deur of ladefront volgt het stramien van de Metod-keukens in hoogte én breedte. De montage van onze keukenfronten sluit perfect aan op de eenvoudig te doorgronden keukensystemen.

Combineer hout met kleurvlak

FACADE | Hoge kastenwanden hoeven zeker niet in een enkel materiaal uitgevoerd te worden. Creëer rust met ingetogen fronten rondom inbouwapparatuur, benadruk open vakken of een koffienis met speels geprofileerde oppervlakken van hout.

Boven elkaar of naast elkaar

FACADE | Panelen met latjesstructuur of ribbels hoeven niet altijd in aaneengesloten rijen te worden toegepast. Juist door fronten in de hoogte af te wisselen ontstaan verrassende contrasten. Bijvoorbeeld bij deze lage ladekasten bij de vensterbank.

Bijpassende dekpanelen groef

FACADE | Onze frontjes hebben hout een kern van echt hout. Hierdoor kunnen lijnen in het materiaal worden gefreesd met bolle, holle of rechte patronen. De belijning is toe te passen als front voor lade of deur, maar ook heel geschikt voor zijkanten van kasten.

Bekleden van barnis met reliëf

FACADE | De bekleding van de voorkant kookeiland verdient extra aandacht. Wissel vlakke, eentonige dekpanelen in voor decoratieve oppervlakken; Met latjes, ribbels of strookvormige bewerkingen. Een barnis met houtstructuur is minder kwetsbaar voor stoten of krassen.

Woonkamer of werkkamer

DECADE | Bij het toepassen van meerdere kleine deurtjes, kleppen of lades zorgen ingefreesde verticale lijnen voor een rustig ritme. De deelnaden tussen de losse fronten vallen minder op, het patroon maakt een doorlopend geheel van de aaneengesloten kastonderdelen.

Benadruk delen van compositie

FACADE | Grotere oppervlakken in massief hout worden decoratiever met een ingefreesd lijnenspel. Ook voor meer rustieke houten delen is een bewerking met relief mogelijk. Zo krijgt stoer eikenhout een extra verfijning als toevoeging. Speel met ongelijke verdeling in de compositie voor een origineel effect.

Subtiel front met push-open

DECADE | Minder intensief gebruikte kasten kunnen zonder greep worden uitgevoerd. Een push-open systeem zorgt er voor dat de fronten greeploos opengedrukt kunnen worden. Onze greeploze fronten met decoratieve gravering zorgen voor een bijzondere afwerking van het oppervlak.

Bovenkast met extra contrast

FACADE | Er gaat niets boven de warme uitstraling van massief hout. Maar zelfs de grootste houtliefhebber kan terughoudend zijn in het het toepassen van een complete kastenwand in hout. Zorg voor variatie en afwisseling door een deel van het ontwerp te voorzien van stroken of ribbels.

Hout op hout combineren

FACADE | Terughoudend in het stapelen van hout op hout? Met decoratieve bewerkingen van het oppervlak worden grote oppervlakken extra afwisselend. Delen van een kast uitvoeren met profilering zorgt voor variatie. Bij een houten vloer kan een houten onderkast met patronen worden bewerkt.

"In onze ontwerpen doorbreken we grotere oppervlakken in hout of kleur met deze diepliggende patronen"

Veelgestelde vragen over deurpatronen

Bij het boven elkaar plaatsen van fronten loopt het patroon door. Bij het naast elkaar plaatsen van fronten is een afwijking zichtbaar. Het patroon heeft een vaste breedte, terwijl de maat van de fronten varieert van 30-40-60-80cm. Deze breedtematen hebben geen gemeenschappelijke deler.

Door het patroon zo correct mogelijk te laten eindigen bij de naad tussen de deuren (4mm) valt deze onregelmatigheid minder op. Bij veelvuldig wisselen van frontbreedtes kan een verstoord beeld ontstaan.

- Plaats deurpatronen op gelijke kasten

- Plaats deurpatronen op een enkele kast als onderbreking

- Wissel af met onderbrekingen zoals een open vak, dekpaneel of koffienis.

Het oppervlak is onregelmatig. Hierdoor is niet iedere opbouwgreep goed te plaatsen. Bij de rechthoekige en vierkante profileringen (Facade en Decade) is het gemakkelijker om een plek te kiezen waar de greep goed vlak gemonteerd kan worden.

Wij adviseren doorgaans om een push-open systeem te gebruiken om deuren met profileringen te openen.

Met geprofileerde oppervlakken bedoelen we deuren met rechte of ronde ribbels, boogjes of diepliggend relief. Het oppervlak heeft een regelmatig patroon, verticaal georienteerd.

Bij hoge kastenwanden worden doorgaans volledige kasten in het patroon uitgevoerd, alleen onderbroken door deelnaden in de losse fronten.

Bij bovenkasten wordt vaak de hele rij kasten met profilering uitgevoerd, ingesloten door een hoge kast of zijmuur.

Bij onderkasten worden vaak de kasten aan de voorzijde van een kookeiland geprofileerd of de eindpanelen op een eiland of wandopstelling.

Een kastdeel met een andere functie, die toch deel uit maakt van het keukenontwerp, kan met relief worden uitgelicht. Bijvoorbeeld een kast voor kleding, hobby, meterkast of techniek.

- Plaats vlakke fronten tussen geribbelde dekpanelen.

- Voer terugliggende of gelijkliggende bovenkasten uit in relief, als onderdeel van een grotere compositie met vlakke fronten.

- Combineer fronten met relief in hout met fronten zonder relief in kleurlak of Arpa Fenix.

- Herhaling versterkt het effect. Pas de oppervlakteafwerking van geprofileerde fronten ook subtiel toe in een barnis, vakkenkast of roomdivider.

- Zwart gebeitst hout met relief combineert goed met uniforme zwarte fronten in Arpa Fenix.

Behalve fronten voor bewegende onderdelen, zoals draaideuren en ladefronten, hebben wij ook bijpassende dekpanelen in ons assortiment.

Binnen onze collectie Ratio® fronten is voor ieder frontmateriaal een bijpassend dekpaneel op maat te bestellen. Dit gaat uit van onze eigen, iets dikkere fronten, en de diepte van de basiskast in eiland of hoge wand.

Deze bedekkingspanelen zijn montageklaar, en worden gemonteerd met een blinde schroefbevestiging vanuit de binnenzijde van de kast.

Eigenlijk zijn dekpanelen vergelijkbaar met fronten, alleen dan zo hoog als uw kast of plafond, en zonder boorgaten voor scharnieren of ladesysteem.

Een dekpaneel met opvallende dieptewerking kan een verfijnd contrast geven in een volledig houten keukenopstelling. Of juist rustigere oppervlaken in kleurlak aanvullen met interessante structuren van hout.

Een barnis kan bestaan uit kant en klare barnis elementen of uit losse panelen. Een barnis uit losse dekpanelen heeft geen extra constructiviteit, maar kan wel gemakkelijk in verschillende materialen worden uitgevoerd. Onze kant en klare barnis-elementen werken als een open kastelement zonder bodem. Ook voor deze grotere elementen zijn geprofileerde rugwanden toepasbaar.

We profileren de houten oppervlakken tot boeiende patronen:

- Facade, een sleuf van 10mm, afgewisseld met een strip van 20mm.

- Accolade, een ondiepe holling, afgewisseld met een diepere uitholling.

- Arcade, een klassieke bogenstructuur die als bolle heuveltjes op het front liggen.

- Decade, een sleuf van 10mm, afgewisseld met een strip van 10mm.

ONTDEK DE MOGELIJKHEDEN

Houtmerk RATIO®

Veelzijdige keukenfronten en modules voor IKEA Metod®. Kies gemakkelijk uw greep, materiaal en afwerking.

Alle collecties keukenfronten >