Plannen van uw Metod® keuken

Met onze Houtmerk Ratio® keukenfronten brengt u het keukenprogramma van Ikea Metod naar een hoger niveau. Deuren en lades zijn leverbaar in luxe en verrassende materialen zoals massief hout, Arpa Fenix of zijdematte kleurlak. 

Maak uw ontwerp compleet met bijpassende gekleurde vakkenkasten, gelakte grepen, plinten en dekpanelen. Iedere deur of ladefront volgt het stramien van de Metod-keukens in hoogte én breedte. De montage van onze keukenfronten sluit perfect aan op het eenvoudig te doorgronden keukensysteem.

Hoogwaardige materialen

Doe het zelf, met onze hulp

Met onze Houtmerk Ratio® keukenfronten in echt hout, kleurlak of Arpa Fenix brengt u het keukenprogramma van Ikea naar een hoger niveau.

Breid de betaalbare doe-het-zelf keuken van Ikea uit met onze creatieve oplossingen en verrassende materialen. Montageklaar en perfect op maat.

UNIVERSEEL EN MODULAIR

Voorbeelden en inspiratie

Veel voorkomende keukenindelingen hebben wij al voor u ingetekend in de Kitchenplanner van Ikea. Kies een opstelling met hoge kasten, open vakken of kookeiland. Uw 3d-ontwerp vormt de basis voor een offerte of advies in de showroom.

Greep als profiel of lamel

Een greep over de breedte van het hele front. Vakkundig gefreesd in het massief hout van deur of lade. De greep loopt door in naast elkaar liggende keukenfronten. De afronding maakt deurtje gemakkelijk te openen.

Houtmerk Ratio® - Barnis Gato - Open vak massief hout- SALE  Houtmerk

Push-open en greeploos

Bijzondere composities kunnen worden uitgevoerd zonder grepen. Door te kiezen voor push-open blijven vlakken aaneengesloten tot aan het werkblad. Onze fronten van Arpa Fenix zijn ongevoelig voor vingerafdrukken.

Draairichting bepalen

Iedere Metod kastelement is dubbelzijdig voorzien van boringen voor scharnieren. Bij fronten met een losse greep is het front dan eenvoudig omkeerbaar op de kast. Bij een designgreep zijn posities minder flexibel. We specificeren in iedere offerte de meest voor de hand liggende draairichting voor uw keuken.

Eindig met stol of zijwand

Een haakse zijwand als einde voor de hoge kasten creeert een neutrale overgang naar de volgende ruimte. De hoge kasten krijgt een fraai verzonken effect. Deze zijwanden kunnen al tijdens de (ver)bouw worden aangebracht, of nadien als maatwerk element van schilderklaar MDF, een zogenaamde stollenwand.

Afwerking met dekpanelen

De standaard romp van een keukenkast heeft een andere kleur en afwerking als de fronten. Vrijstaande delen van hoge kasten of eiland worden daarom afgewerkt met zichtzijdes of bedekkingspanelen. In bijpassend frontmateriaal óf juist contrasterend.

Plinten in frontmateriaal

Plintstroken zijn leverbaar in verschillende lengtes en 2 hoogtematen. De hoogte is afgestemd op de standaard Metod stelvoeten die onder iedere keuken worden geplaatst. Achter de plint is ruimte om leidingwerk en elektra te organiseren. Een hogere plint maakt ook de bladhoogte hoger.

Open vak in hout of staal

Door kasten "over te slaan" in de Ikea Kitchenplanner ontstaat ruimte voor designelementen in hout of staal. Onze vakken Spatio en Plato zijn zo ontworpen dat ze perfect passen binnen het stramien van Ikea Metod. Accessoires onder handbereik, reuze decoratief en praktisch.

Een barnis voor krukken

Bij keukenbladen met voldoende constructiviteit kunnen de onderkasten inspringen. Zo ontstaat een barnis. De basiselementen van de kasten worden afgewerkt met extra dekpanelen. Het einde van het eiland wordt uitgevoerd in frontmateriaal of bladmateriaal. Bij extra dunne bladen is een speciale u-vormige barnis nodig die het blad voldoende ondersteund.

Nis in hoge kast maken

Een hoge kast kan worden voorzien van extra werkruimte; Ingesloten tussen hoge kasten met overbruggende bovenkasten. De onderzijde van de extra diepe bovenkasten wordt dan afgewerkt met frontmateriaal. Het werkblad en de achterwand in de nis kan aansluiten op het eiland of juist contrasterend worden uitgevoerd.

UNIVERSEEL EN MODULAIR

Voorbeelden en inspiratie

Kies een opstelling met hoge kasten, open vakken of kookeiland. Uw 3d-ontwerp vormt de basis voor een offerte of advies in de showroom.

Start met onze voorbeeld-keukens

Extra fronthoogte per kast

Met een royale corpus-maatvoering geeft iedere Ikea Metod kast de maximale ruimte. Lage, moderne plinten met daarboven 80cm hoge keukenfronten. Ook geïntegreerde apparatuur kan daardoor extra groot worden uitgevoerd. Zo is een Maxi-Line vaatwasser heel geschikt voor deze hoge frontuitvoering. Bij Downdraft kookplaten blijf meer ruimte over onder het systeem.

Hoogte van vaatwassers

Om een vaatwasser af te werken zijn een deurfront of 2 losse ladefronten nodig, in totaal 80cm hoog. Een Maxi-Line vaatwasser is geschikt voor deze hoge frontuitvoering en heeft vaak een besteklade. Bij een lagere afwasmachine steekt het front iets uit boven de machinedeur en moet de ruimte tussen blad en vaatwasser worden uitgevuld. Het front aan de onderzijde laten uitsteken geeft een conflict met de plint.

Passtroken rond apparaten

Het stramien van Ikea Metod is gebaseerd op een raster van 20cm, enkele uitzonderingen daargelaten. Met apparatuur van 45cm hoog is een extra passtrook nodig om de ruimte te vullen tussen oven en kastdeur. Apparatuur van Ikea's eigen merk is aangepast naar 40 of 60cm. Veel andere merken bieden stoom- en bakovens in 45cm en 60cm aan. Voor normale koel/vrieskasten zijn doorgaans geen passtukken nodig.

Bladhoogte en bladdikte

De bladhoogte van uw keuken is een persoonlijke keuze en vaak een gevolg van lichaamslengte. De hoogte valt uiteen in 3 maten: Plinthoogte, corpushoogte en bladdikte. Dunne bladen vragen een hogere plint, soms zelfs maatwerk, om aan de gewenste hoogte te voldoen. Een Ikea Metod keukenelement is standaard 80cm hoog, onze fronten volgen de vaste maatvoering.

Eigen keukenblad toepassen

Bij het plaatsen van een keuken ontstaat soms kleine afwijkingen of worden maatwerk oplossingen bedacht. Als uw planning het toelaat is het gemakkelijk om het keukenwerkblad pas door uw leverancier te laten inmeten zodra de corpus en fronten gemonteerd zijn. Zo vergeet u niet de dikte van zijpanelen of fronten op te tellen bij de basismaten van de keuken.

Bora kookplaat in Ikea kast

Kookplaten die net iets breder zijn dan de breedste Ikea kookplaatkast vragen soms een handmatige aanpassing. De inbouwdiepte van een Bora kan worden uitgezaagd uit de zijwand naastgelegen kasten. Belangrijk is om dan geen apparatuur of binnenlades naast de kookplaatkast te plannen. Afvoer van gefilterde lucht verloopt via de rugwand van de keuken.

Meer over deze aanpassing >

Verlengen van kastfronten

Plinten zorgen voor een nette aansluiting op de vloer. Aan de zijde waar u de keuken gebruikt voorkomen ze dat u tegen de deurtjes stoot. Fronten die grenzen aan de woonkamer of eetkamer kunnen worden verlengd zodat de plint achter de fronten valt. Ook deuren voor bovenkasten kunnen worden verlengd, om aan te sluiten op uw plafond.

Losse fronten samenvoegen

Door het eenvoudige stramien van Ikea Metod is het gemakkelijk om kleinere front-oppervlakken samen te voegen. De bovenste kastdeurtjes van een hoge kast kunnen worden opgeteld bij de onderliggende kast. Ook bij het opstapelen van meerdere kastelementen lopen montagepunten perfect door.

Stapelen tot hogere kasten

De hoogste kast uit één stuk is 220cm hoog. Kasthoogte 240cm bestaat uit twee delen, 200+40cm, gestapeld tot een geheel. Op die manier kan een Metod basiskast van 200cm ook worden verhoogd met (boven)kasten van 60, 80 of zelfs 100cm. De rijboring voor scharnieren loopt door van kast naar kast, zodat scharnieren en deuren altijd passen.

Bekijk onze stapelhulp >

Lichte of donkere kastromp

Ikea Metod heeft kastelementen in 2 kleuren: mat wit of zwarte houtstructuur. Voor keukens met donkere fronten in hout, lak of Arpa Fenix is een zwarte kast een goede keuze. Bij lichtere fronten wordt vaak gekozen voor de witte romp. Tussen de fronten is doorgaans een klein stukje kast als overgang te zien.

Lades achter deuren

Een veelvoud aan lades maakt een keuken soms onrustig. Door lades achter een deur te plaatsen ontstaat een soort apothekerskast. Maximera-lades zijn er in verschillende hoogtes. De lades hebben een eigen front in neutrale mat witte kleurstelling. Voor de deur kiest u een houtsoort of toplaag naar keuze.

Binnenlade áchter front

In een handomdraai nog meer ruimte voor keukengereedschap of accessoires. Een ondiepe besteklade kan goed worden toegevoegd achter een ladefront van 40cm. Houd er rekening mee dat de primaire lade iets minder hoog kan worden benut door de extra binnenlade.

Extra brede kast voor bij Ikea Metod

Extra ladebreedte nodig? Wij bieden aanvullende kastmaten in 90cm, 100c, en 120cm. Voorzien van kleuropties die nauwkeurig zijn afgestemd op die van Ikea Metod kasten, zodat ze een naadloze uitbreiding vormen. Kies voor Ikea Metod en onze maatwerk modules, voor nog meer ontwerpvrijheid in uw keukenplanning.

Extra brede kookplaatkasten >

Maatwerk kookplaatkast bij IKEA

Onze maatwerk kookplaatkasten zijn specifiek ontworpen om de standaard Ikea Metod keukenmaten aan te vullen. Ze bieden flexibele breedte-opties van 90, 100 en 120 cm, waardoor ze naadloos integreren met uw huidige Ikea opstelling. Deze kasten vormen een perfecte aanvulling op uw keuken, met extra stevige rugwanden die zorgen voor een duurzame en stabiele opbouw.

Onze 90, 100 of 120cm brede kookplaatkast >

Onze keukenbladen

Houtmerk levert een assortiment Fenix en Solid Surface werkbladen. Arpa Fenix is verkrijgbaar in een zwarte solid kwaliteit van 10mm, of als veelkleurige toplaag op 20mm berken multiplex. Onze mat witte bladen maken we uit Solid Surface (HiMacs), waarbij het oppervlak massief is. Een spoelbak in Solid Fenix of Solid Surface wordt vaak onderbouw toegepast. In andere materialen is vlakbouw de enige optie.