Kasten, legplanken en open vakken

Houtmerk heeft een goede collectie met kasten. Massief hout, plaatstaal of een combinatie. Vaak modulair, zodat we makkelijk uit kunnen breiden en de kast aan kunnen passen op uw leefsituatie en woonwensen. Open delen, afsluitbaar, in een nis of juist hangend aan de wand. 

Met een uitgebreide eigen meubelproductie kunnen we complete kasten op maat ontwerpen en maken. Maar ook maken we toevoegingen of variaties op onze favoriete merken designkasten. Standaard kastsystemen zijn namelijk voordeliger, zelfs met maatwerk toevoegingen als een dekpaneel of open houten vak in massief hout.

Detail van open vakkenkast in dun plaatstaal met massief eiken legplankjes
Keukenkast met plaatstaal open vakken en geprofileerde fronten + wandplank
Massief eiken maatwerk wandmeubel met veel lades en losse wandvakken

Uw eigen kastontwerp, helemaal op maat gemaakt

Houtmerk maakt kastrompen, deurfronten, dekpanelen en open vakken op maat. Van massief hout, maar ook van bijzondere materialen als gecoat staal of natuursteen. Door standaard modules te combineren met uitgesproken maatwerk kunnen we de kasten aanpassen op vaste elementen, zoals kolommen, ramen, televisie of gashaard. Om de compositie extra ruimtelijk te maken gebruiken we zwevende planken en open vakken. Onze interieurarchitect helpt u de materialen kiezen en denkt mee over de juiste proporties en een slimme detaillering. Het resultaat is een unieke kast met volop ruimte voor servies, speelgoed, werk of accessoires.

Wandvullende kasten

Een volledige hoogte kastenwand, voor rijen boeken of de mooiste accessoires. Als roomdivider of kast tegen een scheidingswand. En leeg net zo mooi als gevuld, door de decoratieve graveerlijnen in de houten achterwand. 

Werkplek tussen 2 hoge kasten

Kasten met ruimte aan de voorzijde of aan de zijkant. Door slimme open vakken op de kop te plaatsen hoeft geen dekpaneel gebruikt te worden. Het mat zwarte deurfront is van Arpa Fenix. Boekenplank en werkblad van massief eiken. 

Van kamerhoog naar zitbank

Opbergruimte, een open vak voor accessoires of boeken én een lage ladekast die gebruikt wordt als zitbank. Een kamerhoge ruimtewinner en tegelijk toch heel compact. Luxe houten fronten en stoer zwart plaatstaal. 

Opbergruimte in de badkamer

Lades onder de waskam of wastafelplank, maar ook vaste kasten, ingebouwd in een nis. Kies voor dichte kasten of houten legplanken in een hoek. Handdoeken onder handbereik, toiletartikelen netjes opgeborgen. 

Afwisselend open en dichte kast

Een onderbreking met een onregelmatige vakkenkast van staalplaat. Voor servies, een espressomachine of de kookboeken. Met onze stalen vakkenkast op maat ertussen passen standaard keukenkasten altijd. 

Hoge kastdeuren van hout

Een kastdeur van volledige hoogte, massief hout in talloze kleuren. Achter iedere deur een serie lades en daarboven legplanken. 

Lijn, ribbel, patroon of groef

Bang voor grote oppervlakken massief hout? Wissel het af met infrezingen of graveringen in het oppervlak. Zo onstaat een geribbeld oppervlak. Er zijn verschillende breedtes en dieptes.

Matte oppervlakken met hout

Kast Azur heeft matte fronten als aanvulling op een houten romp. In verschillende kleuren Arpa Fenix of matzwart. Achter lades of klep is ruimte voor apparatuur. Leverbaar in iedere houtsoort.

Voor het grijpen: stalen vakken

Plato is een open vak van plaatstaal. Gecoat in RAL-kleuren, met slijtvaste poedercoating. Onderbreek gesloten deurvlakken in keuken, woonkamer of werkplek. Opbergruimte onder handbereik!

Klepkast voor audio of televisie

Malaga kan overal. Als tv-meubel, dressoir, commode en badmeubel. Kleppen of meerdere lades, zwevend te monteren en gemaakt van uw favoriete houtsoort.

Hoekkast van hout op maat

Haal alles uit de ruimte. Onze meubels passen precies, van muur tot muur of in de hoek. Behalve lades en kleppen kunt u ook delen open laten voor apparatuur of accessoires. 

Inbouwkast met houten deuren

Losse deuren die samen een interessant vlak vormen. Met verschillende afmetingen fronten maken we verrassende composities.

Witte kastdeuren op maat

Een kledingkast zonder concessies. Kamerhoog met een supermat oppervlak van Arpa Fenix in kleur Bianco. Achter iedere deur lades voor kleding, daarboven solide kledingroedes van RVS.

Werkplek met open en dicht

Werken in de woonkamer met luxe materialen die passen bij het interieur. Accessoires in het open vak van opzij. Eiken planken boven het massief houten bureaublad. Subtiele witte kasten voor mappen en ordners. 

Inbouwkast op thuiskantoor

Een losse kast oogt soms rommelig. Door een ombouw van gips of MDF verdwijnt de kast in de wand. Wat overblijft is de luxe houten deuren. Achter iedere deur lades en legplanken. Ideaal! 

Zwevende wandkasten op maat

Verfijnde dressoirs en wandmeubels op maat, in luxe houtsoorten met verzorgde afwerking. Kies voor kleppen of lades, afgestemd op uw apparatuur of accessoires. Gemakkelijk te monteren door uzelf of onze monteurs. 

Extra ruimte met schap op maat

Massief hout is gemakkelijk op maat te maken en past perfect bij uw nieuwe of bestaande interieur. We maken deze planken op maat voor een nis in garderobe, woonkamer, badkamer of slaapkamer. 

Onderbreking in gelakt staal

Genoeg van dichte kasten? Geef een extra twist aan grote oppervlakken met een open kast in contrasterend materiaal of kleur. Onregelmatige open vakken met veel ruimte voor accessoires. Ideaal in keuken of woonkamer. 

Zwevende wandplanken

Een goed alternatief voor een moderne boekenkast: Losse wandplanken op de muur, zonder zichtbare bevestiging. De planken zijn voorzien van stevige verstelbare steunen, ingeboord in de achterzijde van deze taps toelopende plank. 

Nisplank, hout tussen de muren

Wie diepere planken blind wil bevestigen doet er goed aan een nis te creëren. Zo is er steun aan de zijkanten van de legplank of het werkblad. Blinde bevestiging, want onzichtbaar ingefreesd in de massief houten planken.  Werkplek in een handomdraai.

Stoere eiken wandplank op maat

Een robuuste plank, maar toch zwevend en prima te belasten met boeken, accessoires of servies. We leveren de plank inclusief ingebouwde blinde bevestiging. De afwerking en houtsoort is te kiezen, net als de lengte. Perfect op maat gemaakt!

De kast als onderdeel van de architectuur

Bij renovatie of nieuwbouw kunt u gemakkelijk rekening houden met vaste kasten of planken in een nis. Kasten in een nis hoeven niet afgewerkt te worden met zijpanelen, maar worden opgenomen in het stucwerk. Zo oogt de kast minder massief en wordt deze wezenlijk onderdeel van het interieur.
Inbouwkasten zijn geschikt voor audio, hifi of televisie, als haardmeubel of voorraadkast van van vloer tot plafond. Halfhoge niskasten kunt u aanvullen met legplanken voor kookboeken, handdoeken of accessoires op ooghoogte.

Bestaande elementen kunnen worden opgenomen in de kastenwand. Ruimtes kunnen worden verbonden met een kastenwand met hoge en lage elementen, eventueel geschikt als zitbank met lades.
Keukenkasten hebben een neutrale corpus en zijn veelzijdig inzetbaar. Bijvoorbeeld in garderobe, inloopkast, werkkamer of woonkamer. Met luxe houten fronten, dekpanelen en maatwerk open vakken maken we gemakkelijk een dressoir, kastenwand of vrijstaande roomdivider.

Strak van buiten en van binnen

Samen bepalen we de beste indeling. Lades, kleppen of planken achter een deur. Perfect afgestemd en alles onder handbereik. De lades van Blum zijn in iedere afmeting en diverse kleuren leverbaar. 

Perfecte contrasten

Bij grote oppervlakken is het  belangrijk de materialen goed te balanceren. De ontwerpers bepalen de verhoudingen tussen uw favoriete materialen en kleuren. Geprofileerde oppervlakken, matte afwerkingen en gebeitst hout komen perfect bij elkaar.

Luxe Blum-Lades voor alles

Gladde, strakke ladebakken. Geremd met softclose, rechte hoeken en van gelakt staal in bijpassende kleuren. Legra Box van Blum is de meest innovatieve lade. Met Orgalux deelt u de lade in voor dressing, badkamer, keuken, werkplek of garderobe.

Opbergen en uitstallen

Interieur op maat

Vaste kasten zijn een belangrijk onderdeel van uw woning. Van haardmeubel tot garderobe. In hout, staal of met steen.

Interieurontwerp

Prijs van een kast op maat

De prijs van een maatwerk kast wordt uiteraard bepaald door de afmeting, maar ook door de invulling. Open vakken in een kast zijn blikvangers. Maar open vakkenkasten van staal of hout zijn ook complex door de vele zichtzijdes. Een kast met planken is voordeliger dan lades achter iedere deur. Een zwevende ladekast heeft vaak geen extra bodem, een klepkast juist wel. Massief hout is natuurlijk een bijzondere grondstof. Extra bewerkingen, zoals beitsen of graveren van het oppervlak, zorgen voor meer handelingen in het proces. Tot slot moet iedere kast worden ontworpen, getekend en gemonteerd. We vertalen de kast naar seriematig te produceren onderdelen, geschikt voor verwerking op onze CNC-gestuurde freesmachine. Wilt u ook weten wat uw kastontwerp in hout of staal kost? Stuur een schets of maak een afspraak om uw ontwerp te bespreken. 

Meer kastruimte met onze favoriete designmerken

Onze designkasten lenen zich prima voor strakke composities. Speel met open vakken, grote houten deuren, zwevende muurplanken en wandhangende dressoirs of audiomeubels. Een haard of tv aanvullen met bergruimte voor accessoires of apparatuur. Helemaal op maat gemaakt of kasten van topmerken zoals Hay, Pastoe, Moormann, Ferm Living of Muuto. In allerlei maten en vaak vrijstaand toe te passen. Varieer met kleur, open én dicht, tot u de ideale kast voor uw hal, slaapkamer of badkamer heeft gevonden.

Onze tips voor een betaalbare kastoplossing

Een kast is een grote aankoop, en net zo bepalend voor uw interieur als uw budget. Kijk kritisch naar elk onderdeel met onze tips:

• Deuren zijn voordeliger dan lades of kleppen. Lades achter deuren zijn ook weer iets voordeliger dan losse ladefronten. Het is ook gemakkelijker te combineren met gewonen deuren. 
• Veel kasten laten zich terugvertalen naar diep en ondiep, en kamerhoog of laag. Sobere composities zijn ook uit te voeren met keukenmeubelen en maatwerk fronten. De romp is dan van plaatmateriaal, de fronten van massief hout.
• Maatwerk kasten zijn “nagelvast” en onderdeel van uw woning. Zorg voor een waardevermeerderend ontwerp dat u kunt financieren met het bouwdepot. Bijvoorbeeld een inloopkast of kastenwand.
- Betaalbare standaard kasten kunt u aanvullen met blikvangers zoals open vakken en segmenten in massief hout. 
• Delen van uw kastontwerp kunnen ook uitgevoerd worden in gipsplaat of MDF met stuc- of schilderafwerking. Zo worden ze deel van de architectuur.
• Kastenwanden voor garderobe, schoenen of kleding.Een luxe set schuifdeuren of taatsdeuren kan eenvoudigere kledingrekken of roedes meer aanzien geven. Een slimme kastenwand voor garderobe, schoenen of kleding.
• Creëer een beter ontwerp met dezelfde investering. Verleng fronten over de plint en tot aan het plafond. Nauwelijks duurder, een exclusieve uitstraling en veel extra opbergruimte.
- Massief hout kunt u eindeloos renoveren, zeker vergeleken met fineer. Beits of olie geven een nieuwe uitstraling, beschadigingen zijn gemakkelijk te repareren.

Onze materialen voor kasten en wandmeubels

• Massief hout is decoratief en heeft prima constructieve kwaliteiten. Licht eiken, berken, beuken of essen is populair, maar ook donker Amerikaans noten veel wordt gebruikt. Met beits of olie wordt de kleur verdiept of gebleekt.

• Arpa Fenix is verkrijgbaar als massief oppervlak of als toplaag. Net als andere fineer- of laminaatsoorten kan het worden verlijmd op berken multiplex. Een stabiel en luxe plaatmateriaal waarbij de randen zonder verdere afwerking verfijnd genoeg zijn.

•  Plaatstaal kan door zetten en vouwen gevormd worden tot stevige open vakken of complete rompen met deuren en kleppen. De vlakke staalplaat wordt lasergesneden en na het lassen met structuurlak gepoedercoat. - Natuursteen zoals marmer of hardsteen heeft een elegante en exclusieve uitstraling. Voor projecten in hotels, keukens of sanitair kan een stenen blad, nis of achterwand extra klasse uitstralen. Ook in een haardmeubel kan steen duurzaam toegepast worden.

• Geprofileerde oppervlakken veranderen de huid van het materiaal in een interessant reliëf. Doorbreek met de afwerking grotere vlakken zonder extra materialen te kiezen. Een donkere beits maakt notenhout nog intenser. Voor een bleke, Scandinavische uitstraling geven we kasten een whitewash of wit-transparante afwerking met olie en pigment.  

• Solid Surface, Himacs of Corian zijn nieuwe materialen die door en door zijn. Zo kunnen delen naadloos worden samengevoegd of uitsparingen worden gemaakt zonder extra randafwerking. Als bekleding van een kast of dekpaneel op een badmeubel is HiMacs perfect. 

Wat voor soort kasten zijn er allemaal?

• Voor iedere ruimte in huis zijn specifieke kasten beschikbaar. Een grote wandkast als linnenkast in de slaapkamer. Of een klein dressoir als tv-kast of bij het haardplateau, precies op maat voor de zithoek of woonkamer. Maar ook bij de kapstok in de hal vind u kleine kasten, voor schoenen of garderobe.  

• Open kastruimte met vakken, schappen en planken is vooral handig voor spullen die gezien mogen worden of direct voor het grijpen moeten liggen. Dit soort wandmeubels vinden we vaker in verblijfsruimtes als woonkamer of werkkamer. Maar ook in de woonkamer is een goede mix tussen opbergen en ruimte voor accessoires belangrijk. 

• Een combinatie van open en dicht vindt u vaker in de keuken. De combinatie van vet, vuil en stof vraag om afsluitbare vakken, terwijl servies of keukenaccessoires makkelijk te bereiken moeten zijn. De dichte kasten, liefst van vloer tot plafond, zie we in vaker de slaapkamer. Hierdoor ontstaat een rustige en opgeruimde ruimte. Veel afgesloten opbergruimte kan massief en zwaar overkomen. Er wordt dus vaak gekozen voor neutrale materialen. Rondom het bed is altijd wel een plekje voor een hoofdbord, open vakken, kleinere kastjes of een zwevende legplank van massief hout.

• Een bijzondere oplossing voor extra bergruimte is de kast als scheidingswand. Deze kasten staan vrij in de ruimte en daardoor aan twee zijdes toegankelijk. Een dergelijke kastenwand komt sterker over door symmetrie en herhaling toe te passen. Een vrijstaande kast wordt meestal subtiel gedetailleerd en uitgevoerd in één of enkele materialen. De kasten van Moormann, Hay of Muuto lenen zich prima voor (half) vrijstaande plaatsing of als extra scheidingswand. Een juiste verdeling tussen open en dicht waarborgt de transparantie van de kast.