Keukenblad massief hout

Een warme en unieke uitstraling, massief hout in de keuken. Prachtige lange lamellen, planken zo lang als het werkblad. Iedere bewerking wordt met CNC-gestuurde precisie gefreesd. Na het grove werk wordt uw houten keukenblad door onze meubelmakers afgewerkt met een voedende olie of matte lak. Profielen verstevigen de uitsparingen en voorkomen kromtrekken van het houten blad.

Periodiek onderhoud of renoveren is een peuleschil met onze complete onderhoudsset. Bij aankoop van een complete keuken wordt het massief houten blad uiteraard geïnstalleerd. Maar ook voor losse houten keukenbladen ten behoeve van eigen installatie bent u bij Houtmerk aan het goede adres.

Perfecte integratie in onze maatwerk keukenconcepten

Combineer hout, staal en steenachtige oppervlakken tot uitgebalanceerde keukens, met advies van onze interieurontwerpers. De houten werkbladen zijn zorgvuldig afgestemd op kasthoogte, constructie en maatvoering van onze designkeukens. De geselecteerde keukenbladen zijn exclusief beschikbaar voor onze maatwerk Modus® keukens en worden niet los aangeboden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor een complete keuken? Maak vrijblijvend een afspraak!

 

Massief hout voor iedere toepassing

Een robuust houten werkblad in de keuken combineert prachtig met basic materialen en pure afwerkingen. Met een houten keukenblad kunt u de warmte vanuit de woonkamer doortrekken of gebruik van andere materialen doorbreken. Een stoer barblad, houten aanrechtblad of massief houten keukentafel kunnen in hetzelfde afwerking en sortering worden uitgevoerd.

Een houten keukenblad is gemakkelijk op maat te maken. Met de juiste afwerking, lak of olie, zijn de houten keukenbladen geschikt te maken voor toepassing in veeleisende ruimtes. Werkblad, keukenblad of wastafelplank. Zelf afwerken kan natuurlijk ook, ieder houten blad wordt montageklaar op maat gemaakt.

Hout behandelen met transparante verzorgende olie

De juiste afwerking

Bij alle houten panelen kunt u kiezen voor onbehandeld, geolied of gelakt. De producten die we in onze werkplaats gebruiken zijn ook los verkrijgbaar. Om de juiste afwerking te kiezen zijn stalen beschikbaar, maar u bent ook welkom in onze showroom. Kies voor onderhoudsarme matte lak of gemakkelijk te renoveren olie, met ieder hun unieke eigenschappen.  

Houten planken op maat zagen

Extra bewerkingen

Een rechthoekig houten paneel is niet in iedere situatie voldoende. Uiteraard kan Houtmerk iedere vorm of bewerking realiseren. Door het frezen van een contour of speciale randafwerking krijgt het paneel precies de vorm en uitstraling die u voor ogen heeft. Opdikken van het blad, schuin wegfrezen van de rand, inbouwen van apparatuur of het maken van uitsparingen. Onze meubelmakers zorgen dat het resultaat kwalitatief en constructief voldoet aan de hoogste eisen.

Diverse bewerkingen zijn tevens te vinden onderaan onze collectie houten werkbladen. Door een bewerking aan uw winkelmand toe te voegen maakt u uw blad compleet.

Maatwerk keuken massief hout en matzwart Arpa Fenix

Een bar of eetgedeelte

Een eetgedeelte aan de keuken is de trend, maar ook heel praktisch. Aan de lange kant van het werkblad plaatst u aan een overstekend breed werkblad gemakkelijk 2 of 3 krukken.  

Maar u kunt ook het keukenblad van een eiland iets verlengen door wat kasten over te slaan. Eindig met een vrijhangend deel, een wang, stol, tafelpoten of met een maatwerk frame. Genoeg plaats om met 2 of 4 personen op keukenkruk of hoge stoel te zitten. Tegenover elkaar, dat is wel zo gezellig.

U kunt ook inspringen bij een deel van de onderkasten. Vaak wordt dan geen ander materiaal toegepast om rust en eenheid te creëren. 

Uitsparing voor electra in houten keukenblad

Uitsparingen houten keukenblad

Een spoelbak en kookplaat zijn vaak wezenlijk onderdeel van een nieuw houten keukenblad. Maar nieuwe keukens worden ook vaak voorzien van accessoires, zoals een uittrekbaar stopcontact, zeeppomp, downdraft of Quooker kraan.

Op uw aanwijzingen maken we de juiste voorziening in het houten werkblad. Een spoelbak zien we graag met eigen ogen voordat we de uitsparing aanbrengen. Bij apparatuur zijn de inbouwmaten al goed aangegeven in de (online) documentatie. Veel fabrikanten sluiten boor- en zaagmallen van papier bij, zodat apparatuur precies in het houten werkblad voor de keuken past. 

Uitsparing voor spoelbak in houten keukenblad

Spoelbak houten keukenblad

Op basis van uw spoelbak kunnen er mallen of tekeningen gemaakt worden. Zo sluit de uitsparing precies aan op de bak. Keramiek of staal hebben een andere uitzetting en krimp dan massief hout. De montage moet hier op aangepast zijn. Bij houten bladen betekent dat vaak een onderbouw of opbouw spoelbak.

Bij onderbouw spoelbakken is de dikte van het blad te zien. Hier moet het hout heel netjes afgewerkt geworden. Een opbouw bak toepassen is daarom voordeliger. Als bij hele dikke houten keukenbladen de bak te laag komt te hangen kan er hout weggefreesd worden. Zo lijkt het blad plaatselijk dunner. Een fornuis of spoelbak van keramiek kan ook half vrijstaand worden opgenomen in het werkblad.

Uitsparing kookplaat in massief houten keukenblad of werkblad

Kookplaat houten aanrecht

Een vrijstaand fornuis wordt vaak links en rechts ingesloten door een werkblad. Dit zijn losse bladdelen. Wanneer u een kookplaat heeft die in het werkblad geïntegreerd wordt zal er vooraf of nadien een uitsparing gemaakt moeten worden.

De massief houten werkbladen verliezen een deel van hun sterkte door de uitsparing. Vooral bij massief hout is het lastig om uitsparingen dicht bij de rand of het einde van een werkblad te maken. Het hout is hier extra kwetsbaar. 

Ook uitsparingen die dicht bij elkaar zitten zullen het blad verzwakken. Bijvoorbeeld een downdraft afzuigkap in een houten blad, vlak bij de kookplaat. Samen zoeken we naar een oplossing.

Zwart kookeiland met gebeitste Douglas houten fronten en eiken bar met stalen frame
Interieur met lang houten werkblad op maat en maatwerk kastenwand
Groene keuken met houten werkblad en wandplank
Betonlook of natuursteen werkblad in de keuken

Arpa Fenix als subtiel contrast

Matzwart, zonder structuur en ongevoelig voor vingerafdrukken, vet, vocht of hitte. Maak een bijzondere combinaties door hout te combineren met Arpa Fenix in uw keuken.

Massief houten aanrechtblad of werkblad met spoelbak uitsparing

Spoelbakken en kranen

Bij een prachtig houten blad past een mooie spoelbak of kraan. Onderbouw of opbouw, gemakkelijk te monteren in combinatie met de juiste uitsparing.

Maatwerk interieur met grote open keuken in massief eiken

Keukenfronten in hout of kleur

Een perfecte aanvulling op een houten werkblad. Wissel af met massief houten fronten of ultramatte fronten met Fenix toplaag. Uitwisselbaar met Ikea of andere keukenmeubelen.

Keuken installeren

Installeren houten keukenblad

Houten werkbladen kunnen reageren op de luchtvochtigheid. Daarom brengen we speciale u-profielen aan. Die zorgen dat het houten blad mooi vlak blijft zonder dat u het hoeft vast te schroeven aan de onderkast.

De krimp en uitzetting in de bladbreedte (bijv. 65cm) mag niet gefixeerd worden. Wanneer u het blad uitsluitend aan de muurzijde vastzet, zal het naar de muur toe krimpen. Zo blijft de aansluiting op tegelwerk of wandafwerking mooi dicht. Voor extra bevestigingspunten kunt u ook elastische kit gebruiken. Zorg dat het blad bij extreme krimp van 1-2 cm, de onderkasten nog steeds voldoende afdekt.

Houten keukenblad hoek gemonteerd

Houten keukenblad op maat

Vergeleken met een werkblad van graniet, betonlook Concreto hardsteen, composiet of Hi-Macs is een houten werkblad veel makkelijker in het werk nog aan te passen. Maar liever maken we uw houten blad helemaal op maat in onze productie. 

Een uitsparing voor een kolom of vensterbank of een muur die niet recht loopt. Of uitsparingen voor uw spoelbak en kookplaat. Aan de hand van de werktekening controleert u ter plekke nog eens goed de maatvoering.

Houd een kleine marge van 2mm links en rechts en let goed op de haaksheid van de muren. Een hoekopstelling is gemakkelijker op maat te maken met rechte delen. Verstek is nadien lastig aan te passen.

Keuken interieur met Arpa Fenix en massief hout

Houten werkbladen Ikea keuken

De keukens van Ikea, maar ook andere Noord-Europese merken als Kvik, Bulthaup, Steinhaus of Siematic, hebben vaak een assortiment in massief houten werkbladen. Voordelige houten keukenbladen zijn vaak opgebouwd uit kortere strookjes hout. De verbinding tussen de balken of stukken hout lijken als vingers in elkaar te grijpen; de zogenaamde vingerlas verbinding.

Een rustige en meer exclusieve uitstraling hebben onze keuken- of barbladen met "doorgaande lamel". Hier is elke plank even lang als het werkblad, terwijl de gebruikte plankbreedte wisselt van ongeveer 8-14cm. 

Wij werken uitsluitend met doorgaande lamellen voor productie van onze houten keukenbladen.

Keukenblad van bamboe

Een Solid Bamboo Keukenblad

Bamboe is eigenlijk geen houtsoort maar lijkt er wel veel op, vooral in de geperste massieve kwaliteit. Er is keuze uit twee kleuren: een lichte blonde bamboe, of de donkere caramelkleurige bamboe. De hardheid en structuur van Solid Bamboo heeft veel overeenkomsten met hardhout en maakt het weinig gevoelig voor vocht. Wel is het werkblad door deze hoge dichtheid vrij zwaar. Het splintert en verbrandt ook sneller bij bewerking. Verwerken van bamboe tot een aanrecht is een specialistisch werkje waar de Houtmerk meubelmakers erg bedreven in zijn.

De bamboe planken zijn niet zo lang als we gewend zijn van massief hout. Maar door de constante kleur kunnen we ze onopvallend verlijmen tot grote bamboe keukenbladen.

Uitsparing voor ronde spoelbak in massief hout

Maatvoering houten keukenblad

Houtmerk produceert massief houten werkbladen voor de keuken, volledig op maat en voorzien van de juiste uitsparingen. Door eenheid in materialen en afwerking kan een houten barblad naadloos aansluiten op massief houten keukenfronten of gebruikt worden als zijpaneel. De bladdiepte voor Ikea-keukens is 63,5cm, hierbij steekt het blad iets over de onderkasten. De fronten van Ikea zijn 16mm dik, de vervangende Houtmerk fronten zijn 20mm dik. Vaak is het fraaier om de bladdiepte aan te passen op deze wat dikkere fronten. Een bladdiepte van 62cm valt gelijk met de fronten. Voor een kookeiland gelden vaak specifieke afmetingen, de combinatie van ondiepe en diepe kasten geeft een minimale bladdiepte van 103cm.

Matzwarte keukenfronten met massief houten panelen en werkblad

Uw keuken, ons houten blad

Houten keukenbladen zijn voor veel keukenzaken onbekend terrein. Doordat zij niet zelf produceren wordt het product onnodig exclusief en is het veelal een nicheproduct waarmee weinig ervaring is opgedaan. Wij werken dagelijks met massief hout. Hout dat door goede droging, perfecte verlijming en aanvullende versteviging heel geschikt is voor de keuken. Met of zonder uitsparingen en gemakkelijk ter plaatse op maat te maken. Voorkom teleurstellingen en geef uw keukenleverancier al vroeg aan dat u het houten werkblad bij Houtmerk afneemt. Zo kan het advies zich beperken tot keukenmeubelen en apparatuur en kunt u in een later stadium de leverancier om gedetailleerde maatvoering voor de bladdelen vragen. 

Witte keuken met keukenblad van massief hout

Hout, keukenblad en apparatuur

Hout geleidt minder goed warmte en verkleurt sneller bij hoge temperaturen of in de volle zon. Daarom is de juiste afwerking en bescherming belangrijk bij het toepassen van apparatuur in massief hout.

Uiteraard zijn hete pannen uit den boze. Maar ook onderhoudsmiddelen voor koffie, stoomoven of vaatwasser zijn flink agressief en bijten uit in het hout.

Zorg dat vocht- en hittebronnen als vaatwasser, oven, koelkast en espresso-apparaat geen schade aan het houten werkblad aanbrengen. Bij vaatwassers en ovens kan met isolerende aluminium folie de onderzijde van het werkblad worden beschermd tegen vocht en hitte. Laat de deur van de vaatwasser zo lang mogelijk dicht, zodat de afwas droog en afgekoeld is.

Profielen tegen kromtrekken in houten panelen

Verstevigen houten keukenblad

De veeleisende vormgeving van kookeilanden maakt het soms een uitdaging alle functies goed samen te laten komen.

Als een houten blad oversteekt in de breedte moet dit goed verstevigd worden. Als bij een keukentafel of bargedeelte de onderliggende kasten ontbreken kunt u vaak een houten wang, stalen frame of enkele poot gebruiken. Bij grotere overspanningen is ook in de lengte een ondersteuning nodig. Zijwanden, wangen of staanders van massief hout zijn goed te monteren met tandverbinding, verstek of haakse bevestiging.

Als een kookplaat, afzuigkap en spoelbak allemaal een flinke hap uit het blad nemen verdwijnt de samenhang en stevigheid. Dit gaan we tegen met extra verstevigingen. We kunnen u hierbij helpen met advies op maat.

Keuken inmeten en installeren

Inmeten houten keukenblad

Ontwerpen gaat heel gemakkelijk, bijvoorbeeld online met een planner van Ikea. De modulaire kastjes van Ikea zijn de perfecte basis. In een handomdraai heeft u een tekening uit het ontwerp-programma.

De maatschets voor de keuken is nauwkeurig genoeg om het werkblad mee uit te kunnen rekenen. Veel keuken-merken maken een tekening bij de offerte. Keuken-kastmaten zijn gelukkig gebaseerd op eenvoudige verhoudingen zoals: 20-40-60-80-100-120cm. 

Houd rekening met een beperkte krimp en uitzetting in de breedte. Het blad moet altijd mooi aansluiten op de onderkasten. Neem dus liever een centimeter extra breedte. Houtmerk helpt u graag met het uitrekenen of inmeten van een keukenblad.

Houten werkblad op RVS keuken

Werkblad hout met rvs meubels

Voor een professionele en minimalistische uitstraling zijn er ook RVS rekken en kasten te gebruiken als keukenmeubelen. Een sfeervolle tegenhanger voor het roestvast staal van de kasten en apparatuur is dan natuurlijk het houten werkblad. In een bakkerij of horeca worden vaak taaie beuken keukenwerkbladen gebruikt, maar voor thuisgebruik is een wat bonter blad ook mogelijk. Roestvrij staal en bruintinten van bamboe of teak laten zich mooi combineren. 

Witte keuken met houten werkblad en panelen

Houten werkblad met witte kasten

De meest tijdloze combinatie is een houten werkblad met witte kasten. Voor een gemakkelijk te onderhouden keuken zijn mat witte fronten van Arpa Fenix een prima optie.

Witte keukenkasten laten zich goed combineren met licht eiken, iroko of notenhout. Bij witte kasten kan natuurlijk een witte plint, maar soms werkt RVS of gevlamd hout nog beter. Schoenen en de stofzuiger laten op wit doorgaans vervelende strepen achter. 

Zwarte hoek-keuken met eiken keukenblad

Houten werkblad zwarte fronten

Zwart, maar vaker antraciet, is een exclusieve sfeermaker voor wie durft. De stoere en industriële uitstraling van zwart en grijs-tinten geeft ruim baan aan het warme hout.

Zwart kunt u prima combineren met meer rustieke bladen. Of voorzie een deel van de keuken van een betonlook werkblad of rvs keukenblad. Een naturel houten blad kun je ook met zwart gebeitst hout combineren, waarbij de structuur van hout nog zichtbaar blijft. 

De werking van hout in de keuken

Een houten werkblad uit doorgaande lamellen, heeft een tekening die doorloopt over de volledige lengte van het blad. Hierdoor is de werking van het hout sterker dan bij verlijming uit korte strookjes hout (vingerlas). Door verzonken profielen en ondiepe zaagsnedes aan te brengen kan het blad versterkt of juist verzwakt worden. We zorgen ervoor dat de bladen zo vlak mogelijk blijven. Natuurlijk is wat krimp in de breedte van het houten werkblad mogelijk. Zet daarom uw keukenblad alleen aan de muurzijde vast, liefst met revetringen op een wat groter schroefgat. Om te voorkomen dat het houten blad verschuift, bijvoorbeeld op een eiland, gebruikt u een flexibele montage kit. De stalen profielen in het werkblad houden het blad voldoende vlak, schroefverbindingen zijn vaak niet eens nodig.

Vakwerk op maat

Houten keukenblad

Een warme en unieke uitstraling, massief hout in uw keuken. 

Voordelen massief houten keukenbladen

De warme en unieke uitstraling is een belangrijke reden om te kiezen voor een keukenblad van massief hout. Wie kiest voor de structuur en levendigheid van een houten werkblad in de keuken kan voor het overige volstaan met basic materialen, egale kleurvlakken en pure afwerkingen. Alle aandacht gaat uit naar het hout.

Een houten werkblad kan gemakkelijk op maat worden gemaakt, in iedere gewenste vorm. U kunt het hout gebruiken om de huiselijkheid van de woonkamer op en moderne maar vriendelijke manier terug te laten komen in de keuken. Of de materialen van de keukentafel doorzetten in het keukenblad.

Met een basis van rustige, gemakkelijk te onderhouden deuren en lades, komt de warmte van het houten keukenblad extra naar voren. Ook het combineren van een houten vloer met zorgvuldig gekozen houten onderdelen van de keuken is een beproefd concept. Verder is hout ook een stuk akoestischer dan veel andere aanrechtbladen. En niet in de laatste plaats is een massief houten werkblad een stuk voordeliger dan graniet, travertin, marmer, hardsteen of andere natuurlijke materialen. 

Hout is prima als extra toevoeging toe te passen in uw keukenontwerp, waar doorgaans lak, kunststof en hygiënisch staal de boventoon voeren. Houten werkbladen kunnen ook gemakkelijk verwerkt worden tot wangen, stollen of overstekende bar-constructies, al dan niet uitgevoerd met decoratieve verstek- of tandverbindingen. Doordat het altijd weer te renoveren is met licht schuren en verzorgende olie zult u nog heel lang plezier hebben van uw investering.

Prijzen en afmetingen van een houten keukenblad

De prijzen van een houten werkblad lopen uiteen, maar een veel duurdere houtsoort levert niet altijd grote prijsverschillen op. Een aanzienlijk deel van de prijs wordt bepaald door de bewerkingen, zoals het infrezen van een spoelbak, aanbrengen van uitsparingen voor de kookplaat of de afwerking met lak en olie. Houten werkbladen met doorgaande lamel worden op maat per order verlijmd. De lamellen worden uitgezocht om zo goed mogelijk samen te werken in kleur en structuur. Dit ambachtelijke en handmatige proces geeft een meerwaarde in uitstraling, afwerking en kosten van uw nieuwe keuken. Houten werkbladen richting 300cm of langer zijn kostbaar, omdat de afzonderlijke planken helemaal bruikbaar moeten zijn. Een wat breder/dieper keukenblad van massief hout is vaak geen kostbare ingreep maar geeft al snel een royale uitstraling.

Wat zijn de meest geschikte materialen voor een werkblad?

Corian, HiMacs of Solid Surface producten hebben een zeer gesloten oppervlak en zijn uitstekend te reinigen en hebben geen onderhoud nodig. De losse delen zijn naadloos te verlijmen en te polijsten tot aaneengesloten werkbladen.
Arpa Fenix is een zeer mat en zelfherstellend materiaal. Kleine krasjes herstellen zich als vanzelf. Het is ongevoelig voor vingerafdrukken.
• Massief RVS is een hoogwaardig materiaal, dat zeer hygiënisch en slijtvast is. Een spoelbak kan naadloos worden ingelast.
• Beton moet vaak in het werk gestort worden en stelt eisen aan de constructie van de ondergrond. De combinatie met hout of andere natuurlijke materialen.
Graniet of composiet heeft vaak een structuur en tekening die u niet vindt in kunststeen of composiet. Composiet heeft vaak dezelfde steenachtige kwaliteiten, maar is kunstmatig tot stand gekomen. Hierdoor is wel een breder spectrum kleuren mogelijk dan de natuur biedt in materialen als graniet.
Carrara Marmer of Belgisch hardsteen is vaak iets minder hard als graniet. Het materiaal ondergaat veelal dezelfde bewerkingen als graniet. Het bestaat voor een groot deel uit kalk en is iets poreuzer. Agressieve ontkalkers of kleurstoffen kunt u beter vermijden. Door speciale bewerkingen lijkt het op beton.
Houten keuken-werkbladen kunt u gemakkelijk combineren met contrasterende materialen. Vooral wanneer u een neutraal kasttype voor de keuken kiest geeft een tweede materiaal als werkblad meer impact aan het ontwerp. Materialen als staal, composiet of Concreto betonlook hardsteen hebben ieder hun eigen voordelen. Een spoelgedeelte in Concreto betonlook of steenachtige materialen uitvoeren beperkt het onderhoud, terwijl een barblad in hout juist weer extra sfeer en warmte geeft aan de keuken.