Keukenblad massief hout

Een warme en unieke uitstraling, massief hout in de keuken. Prachtige lange lamellen, planken zo lang als het werkblad. Iedere bewerking wordt met CNC-gestuurde precisie gefreesd. Na het grove werk wordt uw keukenblad door onze meubelmakers afgewerkt met een voedende olie of matte lak. Profielen verstevigen de uitsparingen en voorkomen kromtrekken van het blad.

Periodiek onderhoud of renoveren is een peulschil met onze complete onderhoudsset. Bij aankoop van een complete keuken wordt uiteraard het blad geïnstalleerd. Maar ook voor losse keukenbladen bent u bij Houtmerk aan het goede adres.

Massief hout voor iedere toepassing

Een robuust houten werkblad in de keuken combineert prachtig met basic materialen en pure afwerkingen. Met een houten keukenblad kunt u de warmte vanuit de woonkamer doortrekken of gebruik van andere materialen doorbreken. Een stoer barblad, houten aanrechtblad of massief houten keukentafel kunnen in hetzelfde afwerking en sortering worden uitgevoerd.

Een houten keukenblad is gemakkelijk op maat te maken. Met de juiste afwerking, lak of olie, zijn de houten keukenbladen geschikt te maken voor toepassing in veeleisende ruimtes. Werkblad, keukenblad of wastafelplank. Zelf afwerken kan natuurlijk ook, ieder houten blad wordt montageklaar op maat gemaakt.

Hout behandelen met transparante verzorgende olie

De juiste afwerking

Bij alle panelen kunt u kiezen voor onbehandeld, geolied of gelakt. De producten die we in onze werkplaats gebruiken zijn ook los verkrijgbaar. Om de juiste afwerking te kiezen zijn stalen beschikbaar, maar u bent ook welkom in de showroom. Kies voor onderhoudsarme matte lak of gemakkelijk te renoveren olie, met ieder hun unieke eigenschappen.  

Houten planken op maat zagen

Extra bewerkingen

Een rechthoekig paneel is niet altijd voldoende. Uiteraard kan Houtmerk iedere vorm of bewerking realiseren. Door het frezen van een contour of speciale randafwerking krijgt het paneel precies de vorm en uitstraling die u voor ogen heeft. Opdikken van het blad, schuin wegfrezen van de rand, inbouwen van apparatuur of het maken van uitsparingen. Onze meubelmakers zorgen dat het resultaat kwalitatief en constructief voldoet aan de hoogste eisen.  

Maatwerk keuken massief hout en matzwart Arpa Fenix

Een bar of eetgedeelte

Een eetgedeelte aan de keuken is de trend, maar ook heel praktisch. Aan de lange kant van het werkblad plaatst u aan een overstekend breed werkblad gemakkelijk 2 of 3 krukken.  

Maar u kunt ook het keukenblad van een eiland iets verlengen door wat kasten over te slaan. Eindig met een vrijhangend deel, een wang, stol, tafelpoten of met een maatwerk frame. Genoeg plaats om met 2 of 4 personen op keukenkruk of hoge stoel te zitten. Tegenover elkaar, dat is wel zo gezellig.

U kunt ook inspringen bij een deel van de onderkasten. Vaak wordt dan geen ander materiaal toegepast om rust en eenheid te creëren. 

Uitsparing voor electra in houten keukenblad

Uitsparingen houten keukenblad

Een spoelbak en kookplaat zijn vaak wezenlijk onderdeel van een nieuw keukenblad. Maar nieuwe keukens worden ook vaak voorzien van accessoires, zoals een uittrekbaar stopcontact, zeeppomp, downdraft of Quooker.

Op uw aanwijzingen maken we de juiste voorziening in het werkblad. Een spoelbak zien we graag met eigen ogen voordat we de uitsparing aanbrengen. Bij apparatuur zijn de inbouwmaten al goed aangegeven in de (online) documentatie. Veel fabrikanten sluiten boor- en zaagmallen van papier bij, zodat apparatuur precies in het houten werkblad voor de keuken past. 

Uitsparing voor spoelbak in houten keukenblad

Spoelbak houten keukenblad

Op basis van uw spoelbak kunnen er mallen of tekeningen gemaakt worden. Zo sluit de uitsparing precies aan op de bak. Keramiek of staal hebben een andere uitzetting en krimp dan massief hout. De montage moet hier op aangepast zijn. Bij houten bladen betekent dat vaak een onderbouw of opbouw spoelbak.

Bij onderbouw spoelbakken is de dikte van het blad te zien. Hier moet het hout heel netjes afgewerkt geworden. Een opbouw bak toepassen is daarom voordeliger. Als bij hele dikke houten keukenbladen de bak te laag komt te hangen kan er hout weggefreesd worden. Zo lijkt het blad plaatselijk dunner. Een fornuis of spoelbak van keramiek kan ook half vrijstaand worden opgenomen in het werkblad.

Uitsparing kookplaat in massief houten keukenblad of werkblad

Kookplaat houten aanrecht

Een vrijstaand fornuis wordt vaak links en rechts ingesloten door een werkblad. Dit zijn losse bladdelen. Wanneer u een kookplaat heeft die in het werkblad geintegreerd wordt zal er een vooraf of nadien een uitsparing gemaakt moeten worden.

De massief houten werkbladen verliezen een deel van hun sterkte door de uitsparing. Vooral bij massief hout is het lastig om uitsparingen dicht bij de rand of het einde van een werkblad te maken. Het hout is hier extra kwetsbaar. 

Ook uitsparingen die dicht bij elkaar zitten maken zullen het blad verzwakken. Bijvoorbeeld een downdraft afzuigkap in een houten blad, vlak bij de kookplaat. Samen zoeken we naar een oplossing.

Zwart kookeiland met gebeitste Douglas houten fronten en eiken bar met stalen frame
Interieur met lang houten werkblad op maat en maatwerk kastenwand
Groene keuken met houten werkblad en wandplank
Betonlook of natuursteen werkblad in de keuken

Arpa Fenix als subtiel contrast

Matzwart, zonder structuur en ongevoelig voor vingerafdrukken, vet, vocht of hitte. Maak een bijzondere combinatie door hout te combineren met Arpa Fenix.

Massief houten aanrechtblad of werkblad met spoelbak uitsparing

Spoelbakken en kranen

Bij een prachtig houten blad past een mooie spoelbak of kraan. Onderbouw of opbouw, gemakkelijk te monteren in combinatie met de juiste uitsparing.

Maatwerk interieur met grote open keuken in massief eiken

Keukenfronten in hout of kleur

Een perfecte aanvulling op een houten werkblad. Wissel af met massief houten fronten of ultramatte fronten met Fenix toplaag. Uitwisselbaar met Ikea of andere keukenmeubelen.

Keuken installeren

Installeren houten keukenblad

Houten werkbladen kunnen reageren op de luchtvochtigheid. Daarom brengen we speciale u-profielen aan. Die zorgen dat het houten blad mooi vlak blijft zonder dat u het hoeft vast te schroeven aan de onderkast.

De krimp en uitzetting in de bladbreedte (bijv. 65cm) mag niet gefixeerd worden. Wanneer u het blad uitsluitend aan de muurzijde vastzet, zal het naar de muur toe krimpen. Zo blijft de aansluiting op tegelwerk of wandafwerking mooi dicht. Voor extra bevestigingspunten kunt u ook elastische kit gebruiken. Zorg dat het blad bij extreme krimp van 1-2 cm, de onderkasten nog steeds voldoende afdekt.

Houten keukenblad hoek gemonteerd

Houten keukenblad op maat

Vergeleken met een werkblad van graniet, composiet of Corian is een houten werkblad veel makkelijker in het werk nog aan te passen. Maar liever maken we uw blad helemaal op maat in onze productie. 

Een uitsparing voor een kolom of vensterbank of een muur die niet recht loopt. Of uitsparingen voor uw spoelbak en kookplaat. Aan de hand van de werktekening controleert u ter plekke nog eens goed de maatvoering.

Houd een kleine marge van 2mm links en rechts en let goed op de haaksheid van de muren. Een hoekopstelling is gemakkelijker op maat te maken met rechte delen. Verstek is nadien lastig aan te passen.

Keuken interieur met Arpa Fenix en massief hout

Houten werkbladen Ikea keuken

De keukens van Ikea, maar ook andere Noord-Europese merken als Kvik, Bulthaup, Steinhaus of Siematic, hebben vaak een assortiment in massief houten werkbladen. Voordelige houten keukenbladen zijn vaak opgebouwd uit kortere strookjes hout. De verbinding tussen de balken of stukken hout lijken als vingers in elkaar te grijpen; de zogenaamde vingerlas-verbinding.

Een rustige en meer exclusieve uitstraling hebben de keuken- of barbladen met "doorgaande lamel". Hier is elke plank even lang als het werkblad, terwijl de gebruikte plankbreedte wisselt van ongeveer 8-14cm. 

Wij werken uitsluitend met doorgaande lamellen voor productie van onze houten keukenbladen.

Keukenblad van bamboe

Een Solid Bamboo Keukenblad

Bamboe is eigenlijk geen houtsoort maar lijkt er wel veel op, vooral in de geperste massieve kwaliteit. Er is keuze uit twee kleuren: een lichte blonde bamboe, of de donkere caramelkleurige bamboe. De hardheid en structuur van Solid Bamboo heeft veel overeenkomsten met hardhout en maakt het weinig gevoelig voor vocht. Wel is het werkblad door deze hoge dichtheid vrij zwaar. Het splintert en verbrandt ook sneller bij bewerking. Verwerken van bamboe tot een aanrecht een specialistisch werkje.

De bamboe planken zijn niet zo lang als we gewend zijn van massief hout. Maar de constante kleur kunnen we ze onopvallend verlijmen tot grote bamboe keukenbladen.

Uitsparing voor ronde spoelbak in massief hout

Maatvoering houten keukenblad