Haardmeubels voor gas, hout of ethanol

Een perfect samenspel tussen techniek, vormgeving én functionaliteit. In een haardmeubel komen al onze disciplines samen. Kies luxe materialen zoals staal, natuursteen en hout. Een haardmeubel op maat is een elegante mix van open en dichte delen, in te vullen met lades, kleppen, achterwand of nisplanken. Onze interieuradviseur helpt u met kiezen uit alle mogelijkheden, samen creëren we een sfeervol ontwerp dat past bij uw haard en de beschikbare ruimte in uw woning.

Techniek, bediening en beluchting van uw gelhaard, gashaard of houtgestookte open haard worden feilloos geïntegreerd. Met de juiste materiaalkeuze wordt een haardmeubel een naadloos onderdeel van uw woning. Een hoog afwerkingsniveau, doordachte indeling en nauwkeurig op maat gemaakt én geïnstalleerd.

Wandvullend haardmeubel en tv-meubel massief hout
Kamerhoog haardmeubel met doorlopende zitbank en massief houten tafel
Laag houten wandmeubel of ladekast op maat als zitbank naast de haard

Geschikt voor verschillende soorten haarden

Elk type warmtebron of sfeer-element is door Houtmerk te integreren in een wandmeubel of vrijstaand meubel. Materialen en detaillering passen we aan op het ontwerp, waarbij natuursteen, marmer, staal en massief hout de basis vormen. Voor direct en constant verwarmen kiest u een haard met aardgas, propaan of ethanol. Iets meer onderhoud en begeleiding vragen pellets of een houtgestookte open haard. Is er geen warmtevraag of slechts af en toe, dan zijn elektrische haarden met vlameffect een goede keuze. Voor een hoog rendement en extra veiligheid zijn veel (open) haarden voorzien van glas. In veel gevallen wordt gebruik gemaakt van zwart gecoat staal voor de delen die aan hitte worden blootgesteld. In combinatie met een maatwerk haardmeubel worden doorgaans inbouw-haarden gebruikt. Hierbij worden rookkanaal en techniek veilig weggewerkt achter stucwerk, steen, staal of hout. 

Haardmeubel en tv-meubel van massief hout en staal

Haardmeubel, sfeer én warmte

Door uw (open) haard uit te breiden met een bijpassend houten wandmeubel wordt het vuur de blikvanger in uw huiskamer. De verschillende materialen, zoals steen of staal met massief hout, worden perfect afgestemd op uw interieur. Met advies van onze interieurontwerpers wordt een doordacht ontwerp gemaakt, met ruimte voor accessoires, een gezellig zitje of juist extra opbergruimte.

De keuze voor lichte of donkere materialen versterkt het effect van de haard. Donker hout zoals massief Amerikaans noten combineert goed met donkere oppervlakken zoals zwart gecoat staal en Arpa Fenix Nero Ingo. Voor een lichte kleurstelling zijn er mat-witte oppervlakken in Arpa Fenix Bianco Kos of Corian®. Een haardmeubel in licht massief eiken kan gemakkelijk aansluiting vinden op een eikenhouten vloer of andere maatwerk houten meubels.   

Laag houten wandmeubel of ladekast op maat als zitbank naast de haard

Heerlijk dicht bij het vuur zitten

Een zitje bij de haard, wat kussens en een goed boek. Bij het ontwerpen van een haardmeubel is het goed om stil te staan bij de aantrekkingskracht van een haardvuur. Met de juiste indeling en ondergrond kan er op een haardmeubel snel een extra zitplaats worden gecreëerd. Sfeervol en gezellig, als logische uitbreiding op de zithoek, of juist om even rustig weg te dromen.

Met kleppen en lades of een zwevend plateau brengen we het zitgedeelte op een ergonomische hoogte, met extra kastruimte als bijkomend voordeel. Door in het ontwerp rekening te houden met een leeslampje, open vak of sfeerverlichting wordt het zitje in uw haardmeubel extra veelzijdig.

Lang houten haardmeubel met donkere olie afwerking

Op maat met bestaande haard

Door een bestaande haard te voorzien van een perfect passend haardmeubel op maat ontstaat snel extra ruimte. Door te werken met onze kamerhoge kasten wordt de bestaande schouw ingesloten in de kastenwand. Onze meubelfronten en dekpanelen kunnen ook doorlopen over het rookkanaal. Horizontale delen met lades of kleppen kunnen ook zwevend worden toegepast, waardoor de vloer doorloopt tot aan de achterwand. Onze ontwerpers helpen u met advies om het bestaande rookkanaal of de aanwezige schouw te moderniseren. Met een beetje hulp krijgt uw zithoek of woonkeuken een haardmeubel dat perfect past in materiaal én afmeting. Ook voor dominante open haarden die bouwkundig verankert zijn aan de woning maken we verrassende ontwerpen op maat.

Kamerhoge kastenwand op maat in staal en hout bij de haard

Kastruimte in een haardmeubel

De routing in uw woning is in veel gevallen gericht op de haard. Als warmtebron, sfeerelement, trefpunt en blikvanger. Door de opstelling uit te breiden naar links of rechts krijgt de haard extra functionaliteit. Houtmerk maakt kasten, dressoirs en open vakken op maat. We verwerken uw haard in een royale kastenwand. Uiteraard zónder passtukken of plint, kamerhoog zonder onderbreking en fraai opgedeeld in gelijke delen.

Voor woonaccessoires of een televisie is een horizontaal open vak een goede oplossing. Een nisbekleding gemaakt van steen of geprofileerd hout geeft de kastenwand extra aanzien. Boven haard- en kijkhoogte kunt u snel veel ruimte winnen met dichte hangkasten, uitgevoerd in rustige matte oppervakken. Onze kasten met kleppen of deuren zijn voorzien van verstelbare legplanken. De strakke lades zijn extra diep en sluiten geruisloos. Ook binnen in de kast houden we rekening met uw wensen; Met kabeldoorvoeren, uitneembare achterwand of een uitbreiding met wandcontactdozen.

Haardmeubel met Fenix fronten en betonlook natuursteen blad, houten legplanken en wandpaneel met verticaal groevenpatroon

Wandvullend of lage haardkast

Onze haardmeubels zijn uit te breiden tot complete wandvullende composities. Van muur tot muur, in een nis of tegen een zijwand. Met een luifel of bovenkasten creëren we interessante restruimtes, een doorkijk of open vakken. Hoog of laag, een haardmeubel op maat past precies in de beschikbare ruimte. Zonder plinten of passtroken, met greeploze lades die in gelijke delen worden opgebouwd.

Een nis kan worden voorzien van stevige boekenplanken, voorzien van verlichting of een achterwand in bijzondere materialen. Lage wandmeubels zijn vaak voorzien van een blad in steen, hout of gecoat staalplaat. Hoge kastenwanden zijn van binnen flexibel in te delen met legplanken, terwijl de fronten in fraaie doorlopende oppervlakken worden uitgevoerd. Voor grotere opstellingen passen we diepe en ondiepe hoge kasten toe, aangevuld met lage ladekasten. Met zo veel mogelijkheden in maatwerk kunt u natuurlijk op onze expertise rekenen.

Complete kastenwand als uitbreiding op een houten haardmeubel

Interieurplan met haardmeubels

Uw nieuwe haard wordt natuurlijk het middelpunt van uw zithoek of living. Een haardmeubel is minst verplaatsbare onderdeel van uw woning. Daarom denken we graag met u mee over routing en indeling van de ruimte rondom het nieuwe haardmeubel. Soms is de positie van de haard nog vrij te bepalen of kunt u de afmeting van de haard nog kiezen. De indeling van het haardmeubel en keuze voor een 1, 2 of 3-zijdige inzethaard gaan hand in hand.

Houtmerk maatwerk overtreft de mogelijkheden van interieurbouwer of interieurontwerper door beide disciplines in 1 bedrijf samen te brengen; Een buitengewoon afwerkingsniveau, eigen productie, inspirerende showroom en gedegen advies. Samen denken we rustig na over belangrijke onderdelen. Integratie van techniek, audioapparatuur, televisie of verlichting. Met onze hulp maakt u keuzes in materiaal, verhoudingen, indeling en positie.

kastenwand detail van massief houten open vakken in verstek
Houten zitbank met opbergruimte als onderdeel van het haardmeubel
Detail haardmeubel met fenix fronten en natuursteen blad
Kastenwand nis met zitbank en houten panelen als uitbreiding op een haardmeubel

Materialen in haard en interieur

Massief hout is ons meest veelzijdige materiaal. Massief eiken of notenhout is geschikt voor fronten van binnenkasten en lades, achterwand of een robuust Concreto bovenblad. Grotere composities vragen vaak om subtiele contrasten, hiervoor werken we met matte oppervlakken zoals Arpa Fenix of Solid Surface. Een exclusieve en praktische aanvulling vormt ons assortiment natuursteen. Natuursteen is van hoge kwaliteit, hittebestendig en nauwkeurig op maat te maken. In onze haardmeubelen verwerken we Concreto hardsteen, Italiaans marmer of kleurrijk marmer-terrazzo. Zeer verfijnd zijn de strakke stalen vakken en dekbladen; extra dun en leverbaar met poedercoating in zwart, wit of trendkleuren. De materialen die we verwerken voor onze maatwerk haardmeubels kunt u ook toepassen in al onze andere producten, van taatsdeuren tot keukens op maat. Zo wordt uw interieur met maatwerk haardmeubel een doordacht en sfeervol geheel.

Tv-meubel en haardmeubel in één

Hoewel de haard natuurlijk de blikvanger van uw eetkamer of zithoek is, zijn er nog meer functies die u kunt verwerken in het haardmeubel. Open vakken voor boeken of accessoires. Een extra zitje om te lezen of bureaublad om aan te werken. Maar ook oplossingen voor televisie- en audioapparatuur zijn mogelijk. Omdat de haard zich vaak richt op de zithoek is de keuze om een televisiemeubel en haard te combineren vanzelfsprekend. Door de haard en televisie op zithoogte af te stemmen zijn ze beiden goed zichtbaar en is er ruimte voor lage ladekasten, een luifel of bovenkasten. Afhankelijk van het type haard is er soms ook ruimte om de televisie boven de haard te plaatsen, bijvoorbeeld in een bijpassende nis. Als het meubel een blad heeft van hout, staal, of steen, zorgen we voor doorvoeren in het bovenblad. Zo kunt u luidsprekers, een tafellamp of voeding voor accessoires gemakkelijk in de lade- of klepkasten aansluiten. Het realiseren van extra (USB)-stopcontacten is geen probleem met onze minimalistische Pix-wandcontactdozen. 

Grote maatwerk eettafel van massief hout en staal bij de haard

KASTEN OP MAAT

Perfect maatwerk in interieur

Bekijk een selectie uit onze portfolio. Houtmerk levert kwaliteit en design zonder concessies.

Portfolio Maatwerk en Interieur

Meubel op maat voor bestaande haard

Door een bestaande haard te voorzien van een perfect passend haardmeubel op maat ontstaat snel extra ruimte. Door te werken met onze kamerhoge kasten wordt de bestaande schouw ingesloten in de kastenwand. Onze meubelfronten en dekpanelen kunnen ook doorlopen over het rookkanaal. Horizontale delen met lades of kleppen kunnen ook zwevend worden toegepast, waardoor de vloer doorloopt tot aan de achterwand. Onze ontwerpers helpen u met advies om het bestaande rookkanaal of de aanwezige schouw te moderniseren. Met een beetje hulp krijgt uw zithoek of woonkeuken een haardmeubel dat perfect past in materiaal én afmeting. Ook voor dominante open haarden die bouwkundig verankert zijn aan de woning maken we verrassende ontwerpen op maat.

Levert houtmerk ook haarden?

Houtmerk heeft een assortiment Ethanol-haarden voor integratie in kastenwanden. Deze afvoerloze systemen hebben een branderbak en hittebestendige ombouw. Er is geen gasaansluiting nodig, terwijl het vlammenspel lijkt op dat van een gashaard. Deze haarden geven veel minder warmte en zijn daardoor goed te combineren als aanvulling op vloerverwarming. De verbranding van zuivere ethanol is volledig, zonder schadelijke stoffen. Na gebruik dooft u de haard met het bijgeleverde deksel. De langwerpige zwarte branderbak laat zich naadloos integreren in bijpassende werkbladen, dekplaten en achterwanden van gepoedercoat plaatstaal. Een extra decoratief effect ontstaat door toepassing van diepliggende verticale lamellen in de achterwand van de haardopening.

Plaatstaal haardmeubel detail met gegraveerde notenhouten fronten
Houten kastenwand als haardmeubel met stalen open vakken en doorlopende zitbank bij de eettafel
Rustiek eiken haardmeubel en tv-meubel met doorlopende stalen greeplijsten
Warme zithoek met smalle stalen wandkast als haardmeubel en tv-meubel in 1

Traject haardmeubel op maat

Bij een adviesgesprek in onze showroom laten we u uiteenlopende type kasten en wandmeubels zien. Kamerhoog, met lage ladekasten en ingebouwde modules, zoals open vakken in hout of staal. Geïntegreerde niskasten of nisplanken, accenten in staal, steen of massief hout. Op basis van aangeleverde maatvoering en uw wensen maakt onze ontwerper een indeling die past bij de routing in uw ruimte en de omliggende functies.

Voor grotere haardmeubels is een 3d-visualisatie een handig hulpmiddel om het ontwerp te kunnen beoordelen. Op basis van afmeting en materiaalkeuze kunnen wij een richtprijs verstrekken, inclusief installatie van het meubel. Na een succesvol offertetraject zullen we u mogelijk vragen om extra documentatie van de gekozen haard. Na oplevering van de haard door uw installateur zullen we de maatvoering op locatie controleren. Na productie in onze eigen werkplaats maken we een afspraak voor levering. Ons eigen team van monteurs zal het op maat gemaakte haardmeubel vakkundig rondom uw haard plaatsen.

Installatie van haard en haardmeubels

De meeste haarden worden geplaatst onder een afvoerpunt waardoor rookgas verticaal boven de haard een weg naar buiten vindt. Uw haardleverancier zal hierop een dubbelwandig rookkanaal aansluiten. Aansluitend op de basisvorm van de haard zal het deel boven de haard worden afgewerkt met hittebestendig materiaal zoals brandwerende beplating. Voor extra veiligheid wordt de restruimte of het rookkanaal soms gevuld met brandwerende vermiculite-korrels. Bij een voldoende draagkrachtige achterwand kan de haard zwevend worden gemonteerd. Hiervoor blijft er nog meer ruimte over voor opbergen in het meubel onder de haard. Bij een zwaarder type kachel staat de haard vaak met stevige stelpoten of een haardframe op de ondergrond. Het deel onder de haard wordt dan veelal afgewerkt met een vast front in stijl van het haardmeubel.

U kunt ook de wandafwerking door laten lopen of uit bladmateriaal een permanente afdekking maken. De bediening blijft in alle gevallen bereikbaar via het compartiment links of rechts van de haard. Bij haardmeubels met lades laten we de ladefronten extra doorsteken om ruimte te creëren voor de techniek. Het meubel wordt onafhankelijk van de haard geplaatst. Bovenkasten of nisplanken volgen vaak de diepte van de schouw, onderkasten zijn soms wat dieper en stevig genoeg om op te zitten. Een bovenblad bestaat uit 1 of 2 delen en is voorzien van een uitsparing voor de haard volgens de opgave van de leverancier. U kunt na montage meestal direct gebruik maken van het meubel en de haard. 

PARTNERS VAN HOUTMERK

Samenwerking in kwaliteit

Om tot een veilig en goed passend totaalontwerp te komen is het belangrijk dat de leverancier van uw haard en Houtmerk goed op elkaar inspelen. Wanneer u kiest voor een partner van Houtmerk wordt tekenwerk en installatie naadloos afgestemd zonder bijkomende kosten of inspanning door de klant. Deze gebundelde ervaring van specialist en interieurbouwer voorkomt fouten, onkosten en extra levertijd.

Inmeten, planning, techniek, isolatie, positie van aansluitingen en dimensionering van het totaalontwerp worden afgestemd tussen de werkvoorbereiders onderling.