Een houten tafelblad op maat

Een nieuw tafelblad van hout op een bestaand stalen frame. Misschien wel voor een onderstel dat u naar eigen ontwerp heeft gemaakt. Wij frezen design tafelbladen van massief hout in iedere vorm en afmeting. Met stompe of verjongde, schuin weglopende bladrand. Met duurzaam massief hout heeft u lang plezier van uw tafel. Hout voelt warm, is gemakkelijk te onderhouden en in een handomdraai te renoveren.

Rechthoekige houten design tafel op maatMaatwerk Bold tafel met schuine stalen potenMassief eiken balken met lijmroller voorbewerken

Een nieuw tafelblad, op maat gemaakt

Soms voldoet een tafelblad niet meer. Doordat het materiaal koud aanvoelt, de afmeting te klein is. Vaak is het oppervlak gekrast of van een kwetsbaar materiaal. Onze op maat gemaakte werkbladen zijn dan een voordelige oplossing. 

Afhankelijk van het type werkblad en onderstel kunt u in veel gevallen uw tafel een tweede leven gunnen, door slechts het werkblad te renoveren of te vervangen. Met een nieuw tafelblad op uw bestaande tafel kunt u weer jaren vooruit. Kies met behulp van onze houtstalen een houtsoort die past bij uw interieur, en een afwerking die past bij uw leefsituatie. Volg onze tips op bij het vervangen van een tafelblad en u heeft nog heel lang plezier van uw nieuwe tafel.

Stoere houten Quint designtafel met hout ingelegd stalen onderstel

Tafels met veel variaties

Onze tafels worden samengesteld met losse onderdelen. Tafelbladen uit onze eigen productie vullen we aan met volledig door Houtmerk ontworpen tafelframes.

De ontwerpen zijn uitgebalanceerd en constructief doordacht. Onze betaalbare collectie designtafels maakt een compleet nieuwe tafel zeker het overwegen waard. 

Massief houten bladen voor los te bestellen tafelframes

Losse frames voor uw tafelblad

Geef uw oude tafelblad een nieuwe bestemming met onze eenvoudig te monteren frames. Door klemmen, schuiven of schroeven monteert u gemakkelijk schraagvormige tafelframes of losse tafelpoten. 

Frames voor houten bladen of Multiplex + Arpa Fenix bladen, vindt u in de collecties van Ferm Living, Hay en Functionals.

Detail stoere balkentafel met schuine stalen poten in witte coating

Afgewerkt blad van massief hout

Een standaard tafelblad kunt u eenvoudig online bestellen. Van al onze houtsoorten kiest u direct de juiste oppervlakte en dikte. Specifieke maatvoering mag u tijdens het afronden van de bestelling extra toevoegen.  

Voeg optioneel een beschermende afwerking met lak of olie toe. Het is raadzaam om de tafelbladen altijd te laten verstevigen met profielen, ongeacht het ontwerp van uw tafelframe.

CNC Freesmachine voor perfecte houtbewerking

Een bijzondere bladvorm maken

Wij maken graag uw werkblad op maat. Met CNC-gestuurde apparatuur kunnen wij ronde, rechthoekige, ovale en vierkante bladvormen in massief hout realiseren. Een optie is een zogenaamde verjonging aan de onderzijde van het tafelblad, voor een extra slank en modern design. Bij het verlijmen en afwerken van de houten werkbladen houden we al rekening met de latere aanpassingen aan de vorm van het houten tafelblad.

U-profielen monteren in massief houten werkblad

Stevig tafelblad met profielen

Om overmatig werken door klimaat of de toepassing tegen te gaan brengen wij verzonken profielen in de onderzijde aan. Het paneel blijft zo vlak, los van gekozen toepassing of bevestiging.

De profielen kunnen vrijwel volledig worden ingefreesd vanaf 20mm. Bij bladdikte 29mm zijn ook de schroefkoppen vlak geïntegreerd. Hierdoor is het tafelblad nog gemakkelijker te monteren op uw eigen tafelonderstel.

Maatwerk interieur met massief houten design tafel

COMPLEET OP MAAT

Variatie is onze standaard

Kies houtsoort, afmeting, kleur frame en type onderstel en bestel!

Alle maatwerk tafels
Uitsparing in massief houten lamel

Hoe werkt een houten tafelblad?

In het algemeen geldt dat het huidige frame voldoende moet kunnen ondersteunen, zonder het blad te fixeren. Een houten werkblad zal krimpen en uitzetten met het schommelen van de luchtvochtigheid.

Als u bij onze houten werkbladen een tafelonderstel maakt is het goed om rekening te houden met de werking van hout. Door bijvoorbeeld de gaten voor bevestiging wat groter te maken. Houd er ook rekening mee dat bij een krimp in de breedte delen van de onderliggende basis of frame zichtbaar worden die gewoonlijk bedekt zijn door hout. 

Maatwerk Echo tafel met onderstel geintegreerd in houten tafelblad

Krimp of uitzetting houten blad

Hout reageert op de hoeveelheid vocht in de lucht, wat weer samenhangt met de temperatuur. Voor probleemloos toepassen van hout in het interieur is een relatieve luchtvochtigheid van 50 procent belangrijk. Zorg voor een constante temperatuur van circa 20 graden Celsius.

Hout werkt doordat het vocht uit de lucht opneemt of teruggeeft zal het werken. De seizoenen zorgen voor een constante wisseling van de luchtvochtigheid. Als houten werkbladen constant worden blootgesteld aan hoge vochtigheid of droge lucht, zal een werkblad van 600mm breed meer dan de normale 3 tot 5mm krimpen of uitzetten.

Massief houten werkblad montage

Monteren van een werkblad op frames

Een houten werkblad kan alleen worden verbonden zonder dat u het hout onbeweeglijk fixeert. Zorg dat grotere (slob)gaten met daarop carrosserie- of revetringen toepast. Zo geeft u het hout de ruimte om te werken.

Het werkblad moet zelfstandig vlak blijven door bijvoorbeeld ingefreesde profielen aan te brengen. Het onderstel van uw tafel dient vooral als ondersteuning op hoogte.

Maatwerk design tafel controleren voor transport

Voorkom schade nieuwe blad

Niets is zo vervelend als schade aan een nieuwe werkblad. Bij het monteren van een houten paneel kunt u de originele verpakking zo lang mogelijk laten zitten.

Door een stukje van de verpakking los te halen ziet u wat de boven- of onderzijde is. Leg dekens en karton op de ondergrond en voorkom dat losse schroefjes het product beschadigen. 

Als u een eigen onderstel ondersteboven op het blad monteert moet u zorgen voor een goede ondersteuning van poten én blad bij het omdraaien. 

Complete eethoek met maatwerk tafel, kastenwand met doorlopende zitbank en stalen eetbankje
Massief houten werkblad als bureau voor werkplek

Wat voor bewerkingen zijn er mogelijk?

Onze productiefaciliteiten zijn uitgebreid, maar we hanteren een aantal beperkingen om uw werkblad in te kunnen voegen in onze productie. U kunt het houten tafelblad tot op de millimeter nauwkeurig specificeren. Uitgangspunt is een cirkel, rechthoek, vierkant of ovaal. De dikte stapsgewijs op van 20, 29, 39 en 48mm.

De beschikbare afwerkingen in olie en lak kunt u controleren aan de hand van onze stalen van houtsoorten.

Bij een blad zonder afwerking draagt u zelf zorg voor het afwerken en schuren van de randen. Kleine gebreken dienen nog gestopt te worden voordat u een afwerking aanbrengt. Bij een werkblad met afwerking zijn randen netjes geschuurd na het frezen. Stompe en rechte randen worden handmatig voorzien van een klein facet, waardoor het blad minder scherp aanvoelt.

Als u een frame aan het werkblad wilt bevestigen dient u te zorgen voor voldoende beweeglijkheid. Gebruik grote boorgaten die u verkleint met revetringen, zodat de schroefbevestiging langs het frame kan glijden. Als u liever niet schroeft kunt u ook rampamoeren in het blad boren, zo is het blad aan het frame te bevestigen met een boutje en glijring.

Voordelen van een houten tafelblad

Er gaat niets boven de luxe en rijke uitstraling van een houten tafelblad of een robuust werkblad aan de wand. Waar glas of kleurlak koud aanvoelt en krasgevoelig is, heeft u met hout altijd de mogelijkheid na jaren van trouwe dienst uw houten tafelblad opnieuw te schuren en te beschermen met een olie of nieuwe laklaag

Bent u creatief of handig, vraag dan naar de mogelijkheden om uw eigen onderstel te combineren met een nieuw houten tafelblad naar uw eigen specificaties. Of u het blad nu laat opdikken, kiest voor juist een massief tafelblad of een bijzondere bladvorm of randafwerking laat frezen; met massief hout is het eindresultaat altijd zeer speciaal. En u raakt er nooit op uitgekeken!

Ik zoek geen werkblad maar wil zelf een complete tafel maken

Met een houten werkblad zijn de mogelijkheden eindeloos. Bijvoorbeeld een industrieel gietijzeren onderstel, of een oude werkbank of rolkar als frame. Gecombineerd met oud, rustiek of juist heel subtiel massief hout.

Wij kunnen houten panelen op maat produceren. Het uitgangspunt is een rechthoek of rond werkblad, met rechte randen en een bladdikte die oploopt van 20 tot wel 48mm. Extra verstevigingen en boringen dient u zelf aan te brengen, met voldoende ruimte voor het krimpen en uitzetten van het werkblad.

Hoe kies ik de juiste afwerking voor mijn houten werkblad?

Voor een onderhoudsarme afwerking kiest u Skylt. Deze ultramatte 2-componentenlak heeft geen verdere nabehandelingen nodig. Deze lak is standaard mat en kleurloos en houdt de kleur van onbehandeld hout vast. Eventueel kan het hout vooraf worden voorzien van een Colourwash, die het blad een lichte, bleke uitstraling geeft. Het blad is na behandeling vocht- en vlekbestendig. Sterk vervuilde of verkleurde Skylt-lakafwerkingen kunnen opnieuw behandeld worden door te schuren en opnieuw af te werken met het Skylt-pakket.

Voor een rijke en verzorgde uitstraling kiest u voor onze Rubio Monocoat olie. Deze onderhoudsarme olie kunt u herstellen of renoveren met het Refresh-pakket.

Showroom met voorbeelden van houten werkbladen

In onze showroom hebben wij voorbeelden van houten werkbladen die geschikt zijn als vervangend werkblad. We helpen u kiezen uit verschillende houtsoorten en afwerkingen. De panelen worden aangepast in lengte en breedte. Extra voorzieningen, zoals boringen, voor uw onderstel kunnen wij helaas niet aanbieden.