Vervangen van een tafelblad

Een nieuw tafelblad van hout op een bestaand stalen frame. Of een onderstel naar eigen ontwerp. Wij frezen design tafelbladen van massief hout in iedere vorm en afmeting. Met stompe, ronde of schuine rand. Vervang uw stenen of glazen tafelblad door een nieuw tafelblad van massief hout. Met onze tips heeft u lang plezier van uw tafel. Hout is warm duurzaam en gemakkelijk te onderhouden of renoveren.

Een nieuw tafelblad, op maat gemaakt

Soms voldoet een tafelblad niet meer. Doordat het materiaal koud aanvoelt, de afmeting te klein is. Vaak is het oppervlak gekrast of van een kwetsbaar materiaal. Onze op maat gemaakte tafelbladen zijn dan een voordelige oplossing. 

Afhankelijk van het type werkblad en onderstel kunt u in veel gevallen uw tafel een tweede leven gunnen, door slechts het werkblad te renoveren of te vervangen. Met een nieuw tafelblad op uw bestaande tafel kunt u weer jaren vooruit. Onze adviseurs helpen u te kiezen voor een houtsoort die past bij uw interieur, en een afwerking die past bij uw leefsituatie. Volg onze tips op bij het vervangen van een tafelblad en u heeft nog heel lang plezier van uw nieuwe tafel.

Stoere houten Quint designtafel met hout ingelegd stalen onderstel

Tafels met veel variaties

Onze tafels worden samengesteld losse onderdelen. Tafelbladen uit onze eigen productie vullen we aan met volledig door Houtmerk ontworpen tafelframes.

De ontwerpen zijn uitgebalanceerd en constructief doordacht. Onze betaalbare collectie designtafels maakt een compleet nieuwe tafel zeker het overwegen waard. 

Massief houten bladen voor los te bestellen tafelframes

Losse frames voor uw tafelblad

Geef uw oude tafelblad een nieuwe bestemming met onze eenvoudig te monteren frames. Door klemmen, schuiven of schroeven monteert u gemakkelijk schraagvormige tafelframes of losse tafelpoten. 

Frames voor houten bladen of Multiplex + Arpa Fenix bladen, vindt u in de collecties van Ferm Living, Hay en Functionals.

Detail stoere balkentafel met schuine stalen poten in witte coating

Afgewerkt blad van massief hout

Een standaard tafelblad kunt u eenvoudig online bestellen. Van al onze houtsoorten kiest u direct de juiste oppervlakte en dikte. Specifieke maatvoering mag u tijdens het afronden van de bestelling extra toevoegen.  

Voeg optioneel een beschermende afwerking met lak of olie toe. Het is raadzaam om de tafelbladen altijd te laten verstevigen met profielen, ongeacht het ontwerp van uw tafelframe.

Uitsparing in massief houten blad voor stalen onderstel

Uitsparing of bevestigingspunt

In het blad voor uw tafel kunnen uitsparingen of gaten worden gemaakt. Hulzen met schroefdraad maken het gemakkelijk monteren, gewoon met een inbussleutel. Zo wordt de installatie eenvoudig. Ook een uitsparing voor kabels of stopcontact kan in het tafelblad worden gemaakt.

Een bureau- of tafelblad dat u monteert op een basis van onderkasten, beugels of een frame moet kunnen werken. Gebruik bijvoorbeeld een polymeerkit of sleufvormige gaten met voldoende beweging tussen de onderdelen.

Overspanningen en vrijhangende delen vragen een extra ondersteuning om doorhangen of kromtrekken te voorkomen. 

CNC Freesmachine voor perfecte houtbewerking

Een bijzondere bladvorm maken

De vorm van een nieuw tafelblad moet precies aansluiten bij de detaillering van het ontwerp. Hierdoor zijn rechthoekige houten bladen niet altijd geschikt voor uw project.

Wij maken graag uw werkblad op maat. Met CNC-gestuurde apparatuur kan iedere bladvorm in massief hout gerealiseerd worden. Rondingen, afrondingen of verjonging aan boven- of onderzijde van het tafelblad geven een extra dimensie aan uw ontwerp. Bij het verlijmen en afwerken van de houten tafelbladen houden we al rekening met de latere aanpassingen aan de vorm van het houten werkblad.

U-profielen monteren in massief houten werkblad

Stevig tafelblad met profielen

Om overmatig werken door klimaat of de toepassing tegen te gaan brengen wij verzonken profielen in de onderzijde aan. Het paneel blijft vlak, los van toepassing of bevestiging.

De profielen kunnen vrijwel volledig worden ingefreesd vanaf 20mm. Bij bladdikte 29mm zijn ook de schroefkoppen vlak geintegreerd. Hierdoor is het tafelblad nog gemakkelijker te monteren op uw tafel-onderstel.

Grote overspanningen in de lengte zorgen voor buigen en doorhangen van het paneel. Een onder spanning gevormd C-profiel voorkomt inzakken van uw houten blad. De profielen worden in de lengte aangebracht, vlak of opbouw. Zo kunt u langere lengtes toepassen in uw ontwerp. 

COMPLEET OP MAAT

Variatie is onze standaard

Kies houtsoort, afmeting, kleur frame en type onderstel en bestel!

Alle maatwerk tafels
Uitsparing in massief houten lamel

Hoe werkt een houten tafelblad?

In het algemeen geldt dat het huidige frame voldoende moet kunnen ondersteunen, zonder het blad te fixeren. Een houten werkblad zal krimpen en uitzetten met het schommelen van de luchtvochtigheid.

Bestaande bevestigingspunten moet u mogelijk aanpassen, door bijvoorbeeld de gaten wat groter te maken. Houdt er ook rekening mee dat bij een krimp in de breedte delen van de onderliggende basis of frame zichtbaar worden die gewoonlijk bedekt zijn door hout. 

Maatwerk Echo tafel met onderstel geintegreerd in houten tafelblad

Krimp of uitzetting houten blad

Hout reageert op de hoeveelheid vocht in de lucht, wat weer samenhangt met de temperatuur. Voor probleemloos toepassen van hout in het interieur is een relatieve luchtvochtigheid van 50 procent belangrijk. Zorg voor een constante temperatuur van circa 20 graden Celsius.

Hout werkt doordat het vocht uit de lucht opneemt of teruggeeft zal het werken. De seizoenen zorgen voor een constante wisseling van de luchtvochtigheid. Als houten werkbladen constant worden blootgesteld aan hoge vochtigheid of droge lucht, zal een werkblad van 600mm breed meer dan de normale 3 tot 5mm krimpen of uitzetten.

Hoekdeel van werkblad voor keuken maatwerk

Vervangen onderhoud bladen

In veel gevallen kunnen wij u goed adviseren over de benodigde aanpassingen bij het vervangen van een werkblad. In onze showroom of op afstand. Aan de hand van foto's of schetsen kunt u Houtmerk vertellen over uw plannen.

Alle werkbladen kunnen montageklaar worden afgeleverd, voorzien van de juiste afwerking. Onze onderhouds-sets zorgen voor lang plezier van uw investering.

Natuursteen of composiet tafelblad op houten onderstel

Steen vervangen door echt hout

Steen is doorgaans zwaarder dan hout, waardoor steen vaak gemakkelijk kan worden vervangen door massief hout. De tafel is voldoende constructief. Steen wordt vaak los op het frame geplaatst, bijvoorbeeld op rubbers. Het hoge gewicht van steen zorgt voor een stabiel tafelblad.

Als steen een wezenlijk onderdeel is van de stabiliteit dan is het goed hier bij stil te staan bij vervanging van uw stenen werkblad. Hout werkt doorgaans wat meer bij wisselend binnenklimaat. Samen met u kijken we naar de bevestiging van uw nieuwe werkblad.

Massief houten werkblad montage

Opnieuw monteren van uw tafel

Meubels en in het bijzonder tafels worden soms in losse delen geleverd. Bladkoppelingen voorkomen wisselen in hoogte en breedte. 

Het werkblad of de losse bladdelen moeten worden verbonden zonder dat u het hout onbeweeglijk fixeert. Gebruik geen extra schroeven voor de verbinding en zorg dat grotere (slob)gaten met daarop carrosserie- of revetringen toepast. Zo geeft u het hout de ruimte om te werken.

Het blad moet zelfstandig vlak blijven door bijvoorbeeld ingefreesde profielen aan te brengen. Het tafelframe dient vooral als ondersteuning op hoogte.

Maatwerk design tafel controleren voor transport

Voorkom schade nieuwe blad

Niets is zo vervelend als schade aan uw nieuwe tafelblad. Bij het vervangen van het werkblad kunt u de originele verpakking zo lang mogelijk laten zitten.

Door een stukje van de verpakking los te halen ziet u wat de boven- of onderzijde is. Leg dekens en karton op de ondergrond en voorkom dat losse schroefjes uw werkblad beschadigen. 

Als u de tafel ondersteboven monteert moet u zorgen voor een goede ondersteuning van poten én blad bij het omdraaien. 

Glazen tafelblad vervangen door massief hout

Een glazen tafelblad vervangen

Glazen werkbladen voelen koud aan en krassen zijn niet meer te verwijderen. Een glazen tafelblad is kwetsbaarder en vraagt om extra voorzichtigheid bij kinderen. Met harde en zware voorwerpen kunt u beter voorzichtig omgaan bij een glazen tafelblad.

Een houten werkblad is in veel gevallen een prima alternatief. Om het vaak dunne en verfijnde effect van de glasplaat te evenaren worden houten werkbladen voorzien van een getrapte sponning of verjong aan de rand. Zo lijkt het massieve hout dunner.

Stalen tafelblad vervangen met massief houten blad

Metaal omruilen voor warm hout

Stalen werkladen zijn vaak dun, hol en enigszins flexibel. Een stalen tafelblad zonder houten delen maakt snel geluid bij trillingen. Een houten plaat als drager voor staalplaat tafelbladen helpt overmatig geluid tegen te gaan. Een strook bitumen onder het werkblad doet ook al veel aan de akoestiek.

Met staalplaat kan een groot vlak met weinig materiaal worden overspannen. Soms is het beter om een houten werkblad op of over de bestaande staalplaat te monteren. De staalplaat vormt vaak een wezenlijk onderdeel van de constructie. Hierover geven wij u graag advies.

Fineer tafelblad vervangen door massief hout

Fineer vervangen door massief

Een tafel met houtfineer heeft een dun laagje hout dat van de boom geschild is en op een drager is verlijmd. Hierdoor kunnen stabiele werkbladen worden gemaakt, die weinig gevoelig zijn voor krimpen en uitzetten. Bladen die in vlak een frame liggen zijn vaak gefineerd. 

De dunne laag hout maakt zelfs exclusieve houtsoorten betaalbaar, en de combinatie met beits en lak maakt de mogelijkheden eindeloos. Wanneer u gefineerd hout vervangt door massief hout is het belangrijk te letten op voldoende speling in de constructie.

Tafelblad met een bijzondere vorm laten maken
Massief houten werkblad als bureau voor werkplek

Redenen om een tafelblad te vervangen

In veel gevallen is een houten werkblad een hoogwaardige vervanging voor uw bestaande tafelblad. Staat uw reden er niet bij, stuur ons dan gerust een e-mail voor meer informatie. 

• Het bestaande tafelblad is te klein, u wilt een groter tafelblad, of vice versa. 
• Het bestaande materiaal is niet hoogwaardig genoeg voor uw toepassing.
• Het werkblad is verkleurd of beschadigd door intensief gebruik.
• Het onderhoud van uw huidige tafelblad is niet praktisch bij dagelijks gebruik.
• Het huidige tafelblad is niet juist geconstrueerd, en daardoor vervormd, krom, gescheurd of gebarsten.
• De kleur of het materiaal passen niet meer bij uw huidige smaak of stijl van inrichting
• U heeft houten delen in het interieur vervangen en wil graag weer een smaakvol geheel creëren.

Soortelijk gewicht van vervangende werkbladen

De constructie van de tafel moet berekend zijn op het nieuwe gewicht. Het gewicht van veel materialen is gemakkelijk uit te rekenen, met behulp van het soortelijk gewicht. Zo ziet u snel of het nieuwe tafelblad niet veel te zwaar is voor uw bestaande tafelonderstel. Meet het nieuwe of bestaande werkblad in centimeters nauwkeurig op. De massa van het nieuwe tafelblad in kilo's berekent u door "lengte x breedte x dikte" te vermenigvuldigen. Deze uitkomst vermenigvuldigt u met onderstaande waardes:

• Massief noten, Amerikaans: vermenigvuldig met 0,000670
• Multiplex, bijv. Arpa Fenix of HPL: vermenigvuldig met 0,000660
• Eiken Europees: vermenigvuldig met 0,000710
• Composiet: vermenigvuldig met 0,001700
•  Glas: vermenigvuldig met 0,002500
•  Marmer: vermenigvuldig met 0,002700
• Staal: vermenigvuldig met 0,007800

Meer lezen: www.soortelijkgewicht.com/vaste-stoffen

Wat voor bewerkingen zijn er mogelijk?

Onze productiefaciliteiten zijn uitgebreid en ons team van vakmensen staat geheel tot uw beschikking.

Het verlijmen van uw werkblad gebeurd met een geavanceerde hoogfrequente lijmpers. Hierna worden de nog enigszins onregelmatige bladen gekalibreerd naar de juiste bladdikte. Alle hoogte verschillen worden door de verschillende schuurgangen weggenomen. Het vlakke blad is na het frezen van de contouren klaar voor afwerking door uzelf of onze vakmensen.

Op basis van een tekening aangeleverd als .dxf of .dwg bestand kunnen we veel bladvormen en uitsparingen frezen. Heeft u geen technische tekening van uw tafelblad? Wij kunnen ook het bijbehorende tekenwerk in onze werkvoorbereiding opnemen. Een eenvoudige bewerking hoeft niet kostbaar te zijn.

Vanzelfsprekend zijn randen netjes geschuurd na het frezen. Stompe en rechte randen worden handmatig voorzien van een klein facet, waardoor het blad minder scherp aanvoelt.

Op de plaats waar u het frame wilt bevestigen kunnen we kleine metalen hulzen inboren, zogenaamde rampamoeren. Hierdoor is met een m6 of m8-moer het blad snel te monteren of demonteren. 

Voordelen van een houten tafelblad

Er gaat niets boven de luxe en rijke uitstraling van een houten tafelblad of een robuust werkblad aan de wand. Waar glas of kleurlak koud aanvoelt en krasgevoelig is, heeft u met hout altijd de mogelijkheid na jaren van trouwe dienst uw houten tafelblad opnieuw te schuren en te beschermen met een olie of nieuwe laklaag

Bent u creatief of handig, vraag dan naar de mogelijkheden om uw eigen onderstel te combineren met een nieuw houten tafelblad naar uw eigen specificaties. Of u het blad nu laat opdikken, kiest voor juist een massief tafelblad of een bijzondere bladvorm of randafwerking laat frezen; met massief hout is het eindresultaat altijd zeer speciaal. En u raakt er nooit op uitgekeken!

Ik zoek eigenlijk geen blad maar wil zelf een complete tafel maken

Met een bijpassend tafelblad zijn de mogelijkheden eindeloos. Bijvoorbeeld een industrieel gietijzeren onderstel, of een oude werkbank of rolkar als frame. Gecombineerd met oud, rustiek of juist heel subtiel massief hout. Soms heeft u zelf uitgesproken ideeën over waaraan uw nieuwe eetkamertafel of werktafel moet voldoen. Maak samen met Houtmerk uw tafel persoon. Door een bijzonder design, afwijkende bladvorm of een afwerking die niet standaard

Wij kunnen delen van het ontwerp produceren of juist onderdelen of een afwerking weglaten. We zorgen dat de boringen op de juiste plek zitten, het blad lak- of olie klaar is, en u-profielen alles vlak en stabiel houden. Zo kunt u zelf een onderstel naar keuze toevoegen. Maar informeer ook vrijblijvend naar de productie van het beoogde frame of accessoires. Waar mogelijk zullen we u adviseren in ontwerp, detaillering, constructie en maatvoering. 

Hoe kies ik de juiste afwerking voor mijn houten werkblad?

Voor een onderhoudsarme afwerking kiest u Skylt. Deze ultramatte 2-componentenlak heeft geen verdere nabehandelingen nodig. Deze lak is standaard mat en kleurloos en houdt de kleur van onbehandeld hout vast. Eventueel kan het hout vooraf worden voorzien van een kleurolie. Het blad is na behandeling vocht- en vlekbestendig. Sterk vervuilde of verkleurde Skylt-lakafwerkingen kunnen opnieuw behandeld worden door te schuren en opnieuw af te werken met het Skylt-pakket.

Voor een rijke en klassieke uitstraling kiest u hardwaxolie. Aan de eerste lagen kan een kleurpigment worden toegevoegd. Bijvoorbeeld wit of grijs, voor whitewash of gerookte uitstraling.

Het aanbrengen en onderhouden van olie vraagt zorgvuldigheid en toewijding. Olie is gemakkelijk tussentijds te renoveren en bij voldoende verzadiging net zo geschikt voor keuken, badkamer of tafelblad. Er gaat niets boven de authentieke en natuurlijke afwerking van een houten meubel met hoogwaardige olie. Olie en onderhoudsmiddelen om geoliede oppervlakken te voeden vindt u in onze webshop. 

Showroom met voorbeelden van houten werkbladen

In onze showroom hebben wij voorbeelden van houten werkbladen die geschikt zijn als vervangend werkblad. Hier zijn onze adviseurs u graag van dienst bij het bepalen van de kleur, afwerking of technische detaillering. Bovenstaande aanwijzingen zijn slechts een richtlijn, iedere toepassing vraagt om extra aandacht voor detaillering. Maak eens vrijblijvend een afspraak om te praten over de mogelijkheden in massief hout. Voor een gericht advies nemen wij graag de tijd.